Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας της 28ης Ιουνίου

1. Υποβολή πρότασης του Δήμου Ικαρίας στην πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (δείτε συννημένο αρχείο)
Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος κ Α. Σκάρος, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τις θέσεις εργασίας που έχει επιλέξει να καλύψει μέσω του προγράμματος. Η Λαϊκή Συσπείρωση το κατήγγειλε αφού το θεωρεί μέσο εκμετάλλευσης των εργαζομένων και εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων που καταπατούν κάθε κεκτημένο δικαίωμα. Η Αυτόνομη Συσπείρωση συμπλήρωσε ότι είναι απαράδεκτη η χρηματοδότηση ιδιωτικών φορέων για «προσφορά» εργασίας και ο αποκλεισμός των ΟΤΑ απ’ αυτόν το ρόλο και ότι το ζήτημα τίθεται ως αμείλικτο εκβιαστικό δίλημμα, αφού παράλληλα η ανάγκη για εργασία είναι πιεστική για πολλούς κατοίκους του νησιού, ενώ τα οικονομικά οφέλη, αν και συμπιεσμένα, είναι αδιαμφισβήτητα. Όλοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ, η Λαϊκή Συσπείρωση κατά και η ΑΣΠΙ λευκό. Εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου Σάμου που έδωσε το παρόν διάβασε καταγγελτικό κείμενο για τη σχεδιαζόμενη σύμπραξη.

2. Υποβολή προτάσεων σε προσκλήσεις του ΕΣΠΑ
Ο εισηγητής της δημοτικής αρχής κ. Λ. Κόχυλας παρουσίασε τις προτάσεις, χωρίς όμως να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι μελέτες τους ή χωρίς να έχουν καν αρχίσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης τίποτα από αυτά που πρότεινε δε θα μπορούσε να ενταχθεί στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ. Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιπρότεινε να προχωρήσουν κάποια έργα για τα οποία έχουν αρχίσει μελέτες κι έχουν φτάσει σε κάποιο σημείο, όπως για παράδειγμα μικρά φράγματα. Η Αυτόνομη Συσπείρωση ζήτησε την σωστή προετοιμασία των προτάσεων, να παρουσιάζονται πιο συγκεκριμένες και όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες. Μόνο έτσι θα μπορεί το Δ.Σ. να ψηφίζει επ’ αυτών και το σημαντικότερο, να μη χάνεται χρόνος για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Δεν μπήκε τίποτα σε ψηφοφορία, εκτός από την αποκατάσταση και των 3 ΧΑΔΑ του νησιού. Συμφώνησαν όλοι να προχωρήσει αυτή η μελέτη, παρά την αντίδραση του ακροατή κ. Πετράκη που διαφώνησε και ζήτησε την αποκατάσταση μόνο του ΧΑΔΑ Αγίου Κηρύκου και όχι των υπόλοιπων. Στην παρέμβαση του ο δήμαρχος πρόσθεσε στην πρόταση την πραγματοποίηση των σχετικών εργασιών στο ΧΑΔΑ του Αγίου κατά προτεραιότητα.

3. Αιτήματα πολιτών, φορέων, συλλόγων
α) Κατατέθηκε ψήφισμα – αίτημα κατοίκων της δημοτικής περιφέρειας των Ραχών σχετικό με τις ανάγκες και τα προβλήματα στον τομέα υγείας και της περίθαλψης στην περιοχή τους. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας το υπερψήφισαν με την απαλοιφή ενός αιτήματος (να μπορεί ο αγροτικός γιατρός να καλεί ελικόπτερο του ΕΚΑΒ). Ο Αποστόλης Καρίμαλης της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής και όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης το ψήφισαν ως είχε. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο δήμαρχος τοποθετήθηκε για την κατάσταση στον τομέα της υγείας στο νησί. Ήταν παρούσα και η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Βασιλάκη που έκανε διεξοδική ενημέρωση για το θέμα και απάντησε σε ερωτήσεις.
β) Ναι  στα αιτήματα από τον πολιτιστικό σύλλογο Ιωάννης Μελάς για εβδομαδιαία χρήση του προαύλιου χώρου του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Κηρύκου όπου θα γίνονται πολιτιστικά δρώμενα για παιδιά. Ζήτησαν παραχώρηση του ενός ορόφου του Δημοτικού Σχολείου Μονοκαμπίου για να τοποθετήσουν κάποια πράγματα και τα βιβλία που διαθέτουν.
Στην παρέμβασή της η υπεύθυνη της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας κ. Α. Κονταξοπούλου, τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να μεταφερθεί το αρχείο του σχολείου. 

4. Στην επιτροπή κατάρτισης ετήσιου μητρώου αρρένων για το τρέχον έτος  ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο κ. Δημήτρης Κουρελής και ως αναπληρωματικό ο κ. Νίκος Λαρδάς.

5. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση  (από τη Λαϊκή Συσπείρωση)
Ο κ. Ν. Λαρδάς επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να προηγούνται θέματα δευτερεύουσας σημασίας (κάτι που έχει γίνει ξανά στο παρελθόν) και να ακολουθεί στη λίστα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απαιτεί περισσότερο χρόνο και λιγότερο κουρασμένους συμβούλους. Τελικά δε συζητήθηκε επειδή δεν είχε προσκληθεί εκπρόσωπος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

6. Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΔΟΥ Ικαρίας.
Η διαμαρτυρία για το φημολογούμενο κλείσιμο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας ψηφίστηκε ομόφωνα.

Προ ημερησίας διάταξης
Ο σύμβουλος της ΑΣΠΙ Ηλίας Γαγλίας: Τόνισε την ανάγκη απαγόρευσης διέλευσης των οχημάτων από την πλατεία του Αγίου Κηρύκου, τουλάχιστον για τις βραδινές ώρες. Είναι απαραίτητη η απόφαση του δήμου και η εφαρμογή της από την αστυνομία. Η Λαϊκή συσπείρωση συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο, σύνθετο και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη συνεργασία των τοπικών συλλόγων σε όλα τα χωριά.  Εκεί που έχει τοποθετηθεί σήμανση βάσει μελέτης, η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τη συνεργασία της αστυνομίας. Πάρθηκε ομόφωνη απόφαση κι έτσι ο δήμος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις πλατείες, όπως προβλέπεται.

ikariamag

Συνοδευτικά Αρχεία: