Σύσκεψη φορέων παρουσία του Υφυπουργού Μαγκριώτη

Ρεπορτάζ και εικόνες για την επίσκεψη του Υφύπουργου στην Ικαρία. Σύσκεψη με τους φορείς. Τι υποσχέθηκε, τι ζητήθηκε, τι συζητήθηκε. Η πρώτη καταγραφή των ζημιών του οδικού δικτύου.

Σύσκεψη έγινε το βράδυ της Κυριακής 24/10 με τους από αριστερά τον δήμαρχο Ραχών κ. Φ. Καρούτσο, την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Θεολογίτου, τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη, τον βουλευτή ν. Σάμου κ. Βαρδίκο, τον Νομάρχη Σάμου κ. Κάρλα, με παρόντες τον Έπαρχο κ Ρουζίνο, τους νυν δημάρχους Αγ. Κηρύκου και Ευδήλου αντίστοιχα κ. Τέσκο και κ. Σταμούλο (υποψήφιος δήμαρχος και στις νέες εκλογές), τους υποψηφίους δημάρχους κ. Γαγλία, και κ. Σταυρινάδη, αρκετούς υποψηφίους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, φορείς, εκπροσώπους εργαζομένων, όπου κατέθεσαν προτάσεις, απόψεις, καταγγελίες, παρατηρήσεις επί πολλών θεμάτων (μερικά από αυτά και εκτός της αρμοδιότητας του Υφυπουργού). Τα μέτρα που ο κύριος Μαγκριώτης ανακοίνωσε, τα είχε πει και την επόμενη ημέρα της καταιγίδας στην Χιο, συν το προνοιακό επίδομα των 300.000 ευρώ 100.000 ευρώ για οικιακές συσκευές  αφού ολοκληρωθούν όλες οι καταγραφές των ζημιών. Να τονίσουμε πως το νησί κηρύχθηκε πλημμυριόπληκτο και επομένως από την πρώτη στιγμή κρίθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο υφυπουργός μετά και την επίσκεψη του στο Καρκινάγρι διαπίστωσε ότι οι ζημιές  είναι τεράστιες. Η πρώτη πάντως καταγραφή ζημιών, μόνο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, από τους μηχανικούς του Επαρχείου  μας έδωσε τα εξής στοιχεία: καταστροφή 54 τοιχίων, 3.200 μέτρων κρασπεδόρηθρα, 18 τεχνικά, 2 γεφύρια, συνολικού κόστους 10 με 12 εκατ. Ευρώ. Και έπεται συνέχεια.

Ανακοίνωσε, όπως γίνεται συνήθως, το ξεκίνημα των διαδικασιών για τον δρόμο Στελί - Φραντάτο - Ράχες (ύψους 10,5 εκατ. Ευρώ) και την 4η φάση των έργων στο λιμάνι του Ευδήλου με χρήματα από το Περιφερειακό και Τομεακό του εν λόγω Υπουργείου. Ο βουλευτής διαβεβαίωσε ότι το Πυροσβεστικό κλιμάκιο δεν θα φύγει από της Ράχες, ενώ πρόταση που κατατέθηκε ζητά την αναβάθμιση του σε Σταθμό με αύξηση προσωπικού και οχημάτων. Ο Έπαρχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού επίκειται σταμάτημα των εργασιών από τους ιδιώτες εργολάβους - εργαζόμενους, όπου από την πρώτη ημέρα ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών χωρίς να έχουν πληρωθεί (ακόμα και από παλαιότερα έργα). Σύντομα θα έχουμε ρεπορτάζ με περισσότερες πληροφορίες.. Εκείνο που χρειαζόμαστε τώρα, είναι: να υποστηρίξουμε τους συγχωριανούς μας, να σκεφτούμε με ψυχραιμία, να σχεδιάσουμε και να πράττουμε.  α) έλεγχος των δραστηριοτήτων μας που έχουν να κάνουν με τα έργα, μικρά - μεγάλα, δημόσια - ιδιωτικά, να πολλαπλασιάσουμε τις πιέσεις μας προς όλους για την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού μας περιβάλλοντος (προς όφελος όλων μας) είτε είναι στην αυλή μας είτε έξω από αυτήν..το να έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων είναι πολύ πιθανό (όχι σε τέτοια έκταση, ίσως) και χρειάζεται να πάρουμε πια μέτρα από μόνοι μας (σύμφωνα με τις δυνατότητες μας), αποκλείεται η κρατική μηχανή να έχει προλάβει την αποκατάσταση όλων αυτών των ζημιών.

Στις 24/10 ο Υφυπουργού κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Χριστού Ραχών το οποίο βρίσκεται σε κατάληψη από τους γονείς από την Τετάρτη 22/10 λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου για να στεγάσει τα 85 παιδιά του, όπου είδε και άκουσε τα αιτήματα τους. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ελπίζουμε να μπήκε και η υπογραφή του Υπουργού κ Ρέππα, αφού είχε προηγηθεί της υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, για την έγκριση του ποσού των 80.000 ευρώ που χρειάζεται για τμήμα των εργασιών στην σκεπή του σχολείου (με αρχική εκτίμηση της μελέτης στις 150.000 ευρώ).

ikariamag

Μείνετε ενημερωμένοι : Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook