Σχετικά με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών & του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
Με προβληματισμό και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την με αρ. πρωτ. Φ. 80000/οίκ.20497/1670/31-8-2011 εγκύκλιο του Υπ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα " Σχετικά με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών και του κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας".

Όπως ειδικότερα αναφέρεται, οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα είναι αρμόδιες πλέον για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον χαρακτηρισμό τους ως Α.με Α., καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία. Ως ημερομηνία δε κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, ορίσθηκε η 1-9-2011.

Με την ίδια εγκύκλιο καθορίστηκαν οι έδρες των Υγειονομικών Επιτροπών σε 45 σημεία της χώρας, στα οποία δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται τα νησιά της Χίου και της Σάμου!!

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των περισσοτέρων νησιών της περιφέρειάς μας με την έδρα της, που είναι η Λέσβος; Γνωρίζει ότι εκτός των μεγάλων νησιών, της Χίου και της Σάμου δηλαδή, υπάρχουν και άλλα μικρότερα όπως η Ικαρία, οι Φούρνοι, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Λήμνος και ο Άη - Στράτης; και ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, που κατοικούν μόνιμα στα νησιά αυτά, θα πρέπει, προκειμένου να εξεταστούν από την Υγειονομική Επιτροπή, να πάνε στη Μυτιλήνη μέσω Αθηνών; Έχει υπολογίσει κανείς πόσο θα κοστίσει σε χρήμα και χρόνο -εκτός από την ταλαιπωρία που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη- στους κατοίκους άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους;

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
Θεωρώντας ότι η μη συμμετοχή των νησιών της Χίου και της Σάμου στην κατάσταση των 45 περιοχών, που έχουν ορισθεί ως έδρες για ίδρυση και λειτουργία Υγειονομικών Επιτροπών πιστοποίησης της αναπηρίας, δεν οφείλεται σε πρόθεση αλλά σε παράληψη και οτι θα αναγνωρίσετε το δίκαιο της διαμαρτυρίας μας, ΖΗΤΑΜΕ τη άμεση αναθεώρηση της κατάστασης και τη πρόσθεση σ’ αυτήν και των νησιών της Χίου και της Σάμου.

ΖΗΤΑΜΕ από τους Βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης της Χίου και της Σάμου, να διαμαρτυρηθούν έντονα στον Υπουργό Εργασίας, για τη διακριτική μεταχείριση των νησιών μας, αλλά και από τους τοπικούς φορείς, Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους Χίου και Σάμου, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας .

Η ΕΣΑμεΑ στην οποία κοινοποιείται το παρόν, ν’ αναλάβει πρωτοβουλία και να συντονίσει κινητοποιήσεις σ’ όλες τις περιοχές, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 45 γεωγραφικών περιοχών, όπως αυτός κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.

Καλούμε τα ΜΜΕ των νησιών μας να προβάλλουν το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και διάθεση που κάθε φορά επιδεικνύουν προς τα προβλήματά μας, μέχρις ότου ικανοποιηθεί το αίτημά μας.

Με την πίστη ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα άμεσα, ευχαριστούμε όσους συντελέσουν σε αυτό.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΑΜΕΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ikariastore banner