Σαρωτική η πρωτόγνωρη κακοκαιρία στην Ικαρία

Μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν και οι τρεις Δήμαρχοι της Ικαρίας προς τα αρμόδια Υπουργεία και τη Νομαρχία Σάμου και μετά από άμεσο σήμα του Νομάρχη κ. Κάρλα προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης της Ικαρίας λόγω καταστροφών μεγάλης έντασης από την ισχυρή βροχόπτωση, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της νήσου Ικαρίας.

Το σημερινό πρωινό επιφύλασσε την εικόνα μιας «βιβλικής» καταστροφής -όπως την χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Ικαρίας- η οποία υπήρξε αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής πρωτόγνωρης κακοκαιρίας στο νησί. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός στο Αμάλου. Τα περισσότερα χωριά σε όλους τους δήμους της Ικαρίας παραμένουν αποκομμένα, χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Οι ζημιές που έχουν υποστεί χωριά ολόκληρα είναι ανυπολόγιστες. Οι άνθρωποι προσπαθούν να περισώσουν ότι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγίου Κηρύκου κ. Λαρδά και με δηλώσεις του στο ikariamag, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη βόρεια και βορειοδυτική Ικαρία και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Νας, Νάνουρας, Αμάλου, Καρκινάγρι αλλά και ψηλότερα σε χωριά όπως Μεσαριά, κ.λπ. 

Ειδικότερα, πυροσβεστικό με 4 άντρες που το βράδυ είχε κληθεί σε περιστατικό απεγκλωβισμού μιας γυναίκας από το αυτοκίνητό της, στο γεφύρι στον
Άγιο Πολύκαρπο Ραχών, έπεσε σε τμήμα του δρόμου που είχε υποστεί καθίζηση. Το πυροσβεστικό έγειρε στον γκρεμό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ο οδηγός. Το γεφύρι καταστράφηκε ολοσχερώς και έχει αποκόψει την επικοινωνία μεταξύ των χωριών.

Ο δήμαρχος Ραχών Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος τόνισε ότι το οδικό δίκτυο είναι αδιαπέραστο, με ζημιές σε ρέματα και γεφύρια, ότι κινδύνεψαν άνθρωποι και αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα. Μεγάλες ζημιές και στο δήμο Ευδήλου. Και εκεί έχουν αποκοπεί χωριά ενώ οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που  -όπως περιγράφει ο Δήμαρχος Ευδήλου κος Σταμούλος- η αποκατάσταση τους προβλέπεται να κρατήσει μήνες. Στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου η Πυροσβεστική απεγκλώβισε κατά τη διάρκεια της νύχτας δυο άτομα από τα αυτοκίνητά τους και δέχθηκε τρεις
κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Στο Καρκινάγρι και στα γύρω χωριά οι δρόμοι είναι αδιαπέραστοι, οικόπεδα δεν αναγνωρίζονται, υπάρχουν παντού μπάζα και χώμα, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τεράστιους ογκόλιθους και σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες του χωριού έχουν καταστραφεί. Κάτι παρόμοιο με τον καταρράκτη του 1967 χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι ότι συνέβη εχθές το βράδυ. Ο χείμαρρος έφτασε ως και τα δύο με τρία μέτρα ύψος. Ο καταρράκτης που προκλήθηκε παρέσυρε τεράστιες πέτρες σε όλο το μήκος της παραλίας, ενώ στη Λειβάδα όλες οι βάρκες δεν είναι τίποτα άλλο παρά συντρίμμια. Μερικά παλιά σπίτια παρασύρθηκαν, ενώ πολλοί άνθρωποι κινδύνεψαν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Τα σχολεία για σήμερα Τρίτη θα μείνουν κλειστά σε όλη την Ικαρία.

ikariamag

Μείνετε ενημερωμένοι : Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

ikariastore banner