Πυξίδα: Να αγνωνιστούμε να μην κλείσει το Γηροκομείο Ικαρίας

Με την τελευταία επιστολή της (8/3/12) η Μητρόπολη Σάμου, παραχωρεί εξ’ ολοκλήρου το γηροκομείο και την ευθύνη για την λειτουργία του στον Δήμο Ικαρίας. Μέχρι τώρα όμως, από την πλευρά του Δήμου δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή.

Αν δεν αναλάβει ο Δήμος άμεσα τη λειτουργία του γηροκομείου, η Μητρόπολη θα το  κλείσει. Αυτά συνάγονται από τις επιστολές -δελτία τύπου- της Μητρόπολης και του Δήμου.

Όσο  διάστημα η μητρόπολη και ο Δήμος ανταλλάσουν επιστολές  οι εργαζόμενοι του γηροκομείου, παρότι απολυμένοι, εξακολουθούν να εργάζονται όπως ακριβώς έκαναν εδώ κα δεκαπέντε χρόνια, περιμένοντας τον Δήμο να αναλάβει την λειτουργία του.

Το Πάσχα, που έχει οριστεί από την Μητρόπολη ως τελική προθεσμία για το κλείσιμο του ιδρύματος πλησιάζει. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν καμιά, έστω και ηθική, συμπαράσταση από τον Δήμο δεν έχουν άλλα περιθώρια. Μήπως Μητρόπολη και Δήμος  περιμένουν ακριβώς αυτό για να «νίψουν τας χείρας των», για ότι επακολουθήσει; Δηλαδή οι ηλικιωμένοι, που συνέβαλλαν για να φτιαχτεί το Γηροκομείο και που δίνουν το σύνολο της σύνταξης τους για να φιλοξενηθούν εκεί, να γίνουν «μπαλάκι» μεταφερόμενοι εδώ και εκεί,  σαν περιττό βάρος  που η πολιτεία και η εκκλησία πετάει από πάνω της.

Ποιον θα πείσει ο Δήμος ότι η συνέχιση της λειτουργίας του γηροκομείου είναι πρωτίστως  νομικό και όχι κοινωνικό θέμα;  

Με δεδομένο το καθεστώς λειτουργίας του γηροκομείου εδώ και 15 χρόνια, είναι σαθρό το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν κυρώσεις επειδή θα αναλάβει την ευθύνη για την λειτουργία του ο δήμος.

Σε περίπτωση που το γηροκομείο κλείσει ο δήμος θα έχει την κύρια ευθύνη, αφού η στήριξη των απανταχού Ικαριωτών για το ζήτημα αυτό θεωρείται δεδομένη και καμία επίκληση των νόμων δεν θα είναι αρκετή να δικαιολογήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Άλλοι Δήμοι με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα δεν έκλεισαν  ούτε μέρα το γηροκομείο τους.

Το Υπουργείο πρόνοιας  με την επιθεώρηση που άσκησε επιβάλλει με εισαγγελική παραγγελία   το κλείσιμο  του γηροκομείου γιατί δεν έχει ψυχολόγους εργασιοθεραπευτές κ.λ.π. Απίστευτη υποκρισία αφού την ίδια ώρα βιώνουμε τρομακτικές ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα δημόσια προνοιακά και νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας.

Ο Δήμος, οι παρατάξεις, τα σωματεία, οι σύλλογοι, κάθε Καριώτης
- οφείλουν να αναλάβουν όποια ευθύνη τους αναλογεί απέναντι στους διαχρονικούς αγώνες των Ικαριωτών που με το υστέρημά τους έφτιαξαν και λειτουργούν το Γηροκομείο του νησιού μας,
- οφείλουν να παλέψουν για την συνέχιση της λειτουργίας του μοναδικού και απόλυτα αναγκαίου  προνοιακού ιδρύματος στο νησί .
Σήμερα όπου οι εναλλασσόμενες  Κυβερνήσεις και η Τρόικα μας οδηγούν μαζικά στην εξαθλίωση, η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.      
Πέρα από τα παχιά λόγια και τις γενικολογίες, η διάσωση του γηροκομείου για τον μικρό μας τόπο αποτελεί έμπρακτη αντίσταση στην βάρβαρη πολιτική τους.

Πυξίδα (Εφημερίδα της Ικαρίας)
21 Μαρτίου 2012

ikariastore banner