Παρακολουθήσαμε… τον Μπίτερμαν και τους εμπρηστές!

Τρεις τρόποι υπάρχουν για να ξεγελάσεις κάποιον, υποστηρίζει ο εμπρηστής. Το χιούμορ και οι καλοί τρόποι είναι οι δύο εξ αυτών. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στην κορυφή γιατί συχνά φαντάζει υπερβολική και δε γίνεται …πιστευτή. Οι δύο εμπρηστές χρησιμοποιούν και τους τρεις τρόπους ώστε να εισβάλουν στο σπίτι του Μπίτερμαν, να μεταφέρουν όλα όσα τους χρειάζονται και τέλος για να πραγματοποιήσουν τον εμπρησμό.

Η ιστορία του Μαξ Φρις είναι αλληγορική, με προβληματισμούς και σκιαγραφεί με καυστικό τρόπο την τραγωδία και τα αδιέξοδα του πιο αντιπροσωπευτικού τύπου της σύγχρονης κοινωνίας μας, δηλαδή του «τακτοποιημένου» αστού που τρέμει το ξεβόλεμα και κάθε αλλαγή περισσότερο από μια καταστροφή.

Στοιχεία επικού θεάτρου, θεάτρου του παραλόγου και πινελιές σουρεαλισμού που οδηγούν τη δέση και τη λύση της υπόθεσης στο εξής: Μπορεί εντέλει η πυρκαγιά να είναι η τιμωρία του Μπίτερμαν, για το Φρις όμως είναι η λύτρωση αφού μ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωταγωνιστής έχει τη μοναδική ευκαιρία να δραπετεύσει από τις συνθήκες και τον τόπο που απειλούν να καταντήσουν η προσωπική του φυλακή.

Ο πρωταγωνιστής ανησυχεί. Από το μυαλό του περνάει συνεχώς η υποψία πως έχει έρθει η σειρά του. Οι συμπτώσεις με τους εμπρησμούς σε άλλα σπίτια της πόλης είναι πολλές. Δε θέλει όμως να δει την αλήθεια, πιστεύει ότι και αυτή τη φορά το θύμα θα είναι κάποιος άλλος. Μέχρι που στο τέλος προσφέρει τα σπίρτα. «Είναι δυνατόν», μονολογεί, «να είναι εμπρηστές και να μην έχουν σπίρτα;»

Ο κύριος Μπίτερμαν γίνεται τελικά συνένοχος στο έγκλημα εναντίον του εαυτού του. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οδήγησε τη θεατρική ομάδα DUENDE να επιλέξει το συγκεκριμένο έργο που πιο επίκαιρο δε γίνεται. Μια καυστική καταγγελία για τον καθέναν ξεχωριστά αλλά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, που καταρχάς ανέχεται και κατόπιν φιλοξενεί και θρέφει τους κάθε λογής «εμπρηστές». Η φανταστική πόλη που περιγράφει ο Φρις μοιάζει με την Ελλάδα, τη χωρίς σύνορα και νόμους, ένα ιδανικό πεδίο δράσης για κάθε καιροσκόπο.

Για μία ακόμη φορά οι DUENDE μας εξέπληξαν ευχάριστα. Η πολύ επιτυχημένη διανομή έφερε στη σκηνή όμορφες ερμηνείες. Όπως γράψαμε και πέρσι για το ημερολόγιο ενός απατεώνα, η προσπάθειά τους αξίζει συγχαρητήρια και περιμένουμε το δεύτερο έργο τους που θα ανέβει προσεχώς, μέσα στο καλοκαίρι.

Γιάννης Κέφαλος για το ikariamag

Διαβάστε το πρόγραμμα της παράστασης και δείτε τις ημερομηνίες της περιοδίας, ΕΔΩ.

 

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr