Ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ικαρία & μέτρα για τους πληγέντες

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφθηκε σήμερα μαζί με την Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, την πλημμυρόπληκτη Χίο.

Ο κ. Μαγκριώτης ανέπτυξε το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την παροχή κρατικής αρωγής και πιστωτικών διευκολύνσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υπέστησαν ζημιές για την αποκατάστασή τους και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί τη Σάμο και την Ικαρία.

Ο Υφυπουργός τόνισε: «Έχουμε ήδη ετοιμάσει ως Υπουργείο την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Περιμένουμε να μας στείλουν τις προτάσεις και τις καταγραφές των τοπικών φορέων για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί, όπως επίσης και την εκτίμηση τους, για τον αριθμό, αλλά και το εύρος των καταστροφών, που έχουν υποστεί κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσιες υποδομές, οικοσκευές, σοδειές αγροτικών προϊόντων, μηχανολογικός εξοπλισμός (επαγγελματικών χώρων και βιοτεχνιών) κ.λπ., για να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις άμεσα. Πρόθεσή μας είναι να χαρακτηρίσουμε ως πληγείσα περιοχή όλο τον Νομό, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τους πληγέντες στην Ικαρία και την Σάμο.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά που διατίθενται για την επισκευή των ζημιών είναι τα εξής:
• Για κατοικίες που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες: 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο.
• Για τα υπόλοιπα, εκτός κατοικιών, κτίρια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 1/3 δίδεται δωρεάν και τα 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου.
• Για κτίρια τα οποία πλημμύρισαν χωρίς όμως να υποστούν σοβαρές βλάβες χορηγείται το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. δωρεάν, για την αποκατάσταση των ελαφρών ζημιών.

Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, το Υπουργείο Εσωτερικών για τις καταστροφές στα έργα υποδομής, το Υπουργείο Ανάπτυξης δια του ΕΟΜΜΕΧ για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις και το Υπουργείο Υγείας για τις προνοιακές ενισχύσεις.

Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής σημείωσε ότι: «Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές οφείλονται σε μπαζωμένα ρέματα και κακοτεχνίες του παρελθόντος» και σημείωσε με έμφαση ότι: «οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να απαιτήσουν τον επανασχεδιασμό των έργων αυτών και ιδιαίτερα την αποκατάσταση των ρεμάτων. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη την χώρα. Μετά τις εκλογές οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να δουν τα θέματα με απόλυτη προτεραιότητα. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε για την ευόδωση αυτού του στόχου».

ikariastore banner