Ο (εθνικός) υπάλληλος, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού

Η Ικαριώτισσα Κυριακή Σπανού παρουσιάζει έως τις 31 Μαΐου, τη σατιρική κωμωδία του Χουρμούζη, Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. Έργο, γραμμένο το 1836. Η παράσταση που σκηνοθέτησε η Κυριακή Σπανού, μιλά για την πολιτική διαφθορά ...  από δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους.

Το έργο και ο συγγραφέας
Ο ανώτατος Υπάλληλος κύριος Ολυμπιάδης ψάχνει τρόπο να ζητήσει αύξηση του μισθού του από τον τότε «πρωθυπουργό» (αντιβασιλέα του Όθωνα). Και για επιχείρημα, τού ’ρχεται η φαεινή ιδέα: «Δευτέρα με Δευτέρα οκτώ μέρες,  και Δευτέρα 16 και Δευτέρα 24 και Δευτέρα 32. Γιατί λοιπόν τις τέσσερις εβδομάδες μας τις περνούν για τριάντα ημέρες, ενώ είναι κανονικά  32;  Δύο ημέρες περιπλέον είναι  33 δραχμαί και 33 λεπτά…». Κι από κει και πέρα σε διαδοχικά καρέ ξεδιπλώνεται  ο μηχανισμός της διαφθοράς γύρω από την καρέκλα του Σύμβουλου Διευθυντή κύριου Ολυμπιάδη. Ο συγγραφέας, Μ. Χουρμούζης, εκ Κωνσταντινουπόλεως, αγωνιστής του 1821, αυτοδίδακτος συγγραφέας και βουλευτής  υπήρξε μια  ξεχωριστή και παθιασμένη φωνή για την εποχή του.

Η Κυριακή Σπανού μιλά για την παράσταση:
Οι ηθοποιοί μέσα από μια εναλλαγή «μασκών» αφηγούνται  το γελοίο αλλά και αμείλικτο  μηχανισμό της  διαφθοράς και της απάτης που λες και  θεσμοποιήθηκε μαζί με την ίδρυση του Κράτους. Άλλωστε η κεντρική εικόνα του έργου είναι η  Monopoly  όπου  πουλιέται και αγοράζεται η Ελλάς.

Μπορεί κανείς βλέποντας το Χουρμούζη να κάνει τη θλιβερή διαπίστωση: σαν να μην πέρασε μια μέρα… εδώ και 200 χρόνια στα θέματα της κρατικής διαφθοράς. «Δυστυχία! Δυστυχία εις την Ελλάδα!». Για αυτό και στο φινάλε οι ηθοποιοί τραγουδούν «Τώρα με θυμηθήκατε που ήρθε αυτή η κρίση!» …εκ  μέρους  του Χουρμούζη.

Και η σκηνοθέτης επισημαίνει: Το να ανεβάζεις Χουρμούζη σήμερα συνιστά μια χειρονομία αυτογνωσίας, θεατρικά και πολιτικά.

Αφού εστηλιτεύσαμεν τας καταχρήσεις των  Ξένων (στον Τυχοδιώκτη)  είναι δίκαιον να θεατρίσωμεν  και τας εδικάς μας.
 

Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
Σκηνικά- Κοστούμια : Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφία: Κωνσταντίνα  Μικρούτσικου
Φωτισμοί:      Δήμητρα Αλουτζανίδου
Παίζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Στάθης  Μαντζώρος, Χάρης Φλέουρας

Θέατρον ΑΛΕΚΤΟΝ, Σφακτηρίας 23, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
Παραστάσεις: Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη στις 21.15
Εισιτήρια: 18 €  &  12€  (μειωμένο / φοιτητικό)
Κρατήσεις:  210 -3422001
 

ikariastore banner