Ομιλία Βουλευτή Βαρδίκου για τα κέντρα πιστοποίησης Αναπηρίας

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ  ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Τρίτη,  27 Σεπτεμβρίου 2011)

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Οι ρυθμίσεις που προωθείτε είναι, σαφώς, προς τη θετική κατεύθυνση. Όλοι συνειδητοποιούμε ότι η τωρινή κατάσταση είναι σε βάρος των πραγματικά αναπήρων οι οποίοι χρειάζονται την κρατική βοήθεια, γιατί όταν η «πίτα» είναι συγκεκριμένη, όσο πιο πολλοί δικαιούχοι τόσο μικρότερο το μερίδιο. Δεν θα συμφωνήσω με συνάδελφο ο οποίος συνέδεσε την αναπηρία με τη διεκδίκηση. Δεν είναι διεκδίκηση η αναπηρία. Αυτά κάναμε και αυτά πληρώνουμε.

Θα ήθελα να βάλω μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα. Έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση,– εν μέρει, μου δώσατε προφορική απάντηση σήμερα. Δεν είναι δυνατόν το βόρειο Αιγαίο, το ίδιο ισχύει και για το Νότιο Αιγαίο, να καλυφθεί με ένα Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, στη Μυτιλήνη. Για αυτό το νομό υπάρχει η Λήμνος και ο Αϊ-Στράτης, για τη Χίο υπάρχουν τα Ψαρά και οι Οινούσσες και για το δικό μου το νομό υπάρχει η Ικαρία και οι Φούρνοι. Δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα οι άνθρωποι εκεί.

Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω ένα προσωπικό μου βίωμα το 1996, όταν ήμουν Νομάρχης, σε ένα πλωτό του λιμενικού, όταν κληθήκαμε να συναντήσουμε ένα καΐκι από τους Φούρνους για να πάρουμε ένα 14χρονο κορίτσι με κρίση σκωληκοειδίτιδας. Βρεθήκαμε σε κάποιο σημείο που κάπως «έκοβε» ο καιρός και την κρίσιμη ώρα, που το φορείο ήταν στον αέρα με τη μικρή έτοιμη να περάσει από το ένα σκάφος στο άλλο, ένα κύμα διαχώρισε τα σκάφη – ακόμη ακούω στα αυτιά μου την κραυγή της μικρής και της μητέρας της. Εμένα, μάλιστα, μου είχαν δώσει να κρατάω τον ορό και την ώρα που κινδύνευσε η μικρή να πέσει στη θάλασσα και το πήραν πάλι πίσω, έμεινα εγώ με τον ορό. Πέρασα τα πιο εφιαλτικά δευτερόλεπτα της ζωής μου. Το πέταξα στο απέναντι σκάφος και το έπιασαν στον αέρα. Διαφορετικά, θα δημιουργούσε πρόβλημα, γιατί ο ορός ήταν στο χέρι της μικρής. Μια τέτοια, λοιπόν, μετακίνηση φανταστείτε πόσο εύκολη είναι στη στεριά, π.χ. στην Αθήνα που θα έρθει ένα νοσοκομειακό να παραλάβει ένα παιδί, και πόσο εφιαλτική μπορεί να γίνει στα νησιά μας.

Επομένως, πρέπει οπωσδήποτε – και είπατε ότι περιμένουμε άλλα δεκαπέντε κέντρα στις έδρες των νομών – να ληφθεί μέριμνα, έτσι ώστε αυτές οι επιτροπές να επισκέπτονται και τα άλλα, τα μικρότερα νησιά, γιατί δεν είναι δυνατή και καθόλου εύκολη η μεταφορά αυτών των ατόμων προς τα κέντρα για να κάνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται. Πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Είπατε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα (ΟΠΣ), έτσι ώστε να συνδέονται και τα μικρά νησιά με το σύστημα του ΙΚΑ και να είναι δυνατή η επίσκεψη των επιτροπών στα μικρότερα νησιά, προγραμματισμένα, μία φορά το δίμηνο ή το τρίμηνο. Έτσι δεν θα απαιτείται η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων.
Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Να ξεκινήσω από τις παρατηρήσεις που κάνατε σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Πράγματι, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Όπως σας είπα και προφορικά, θα υπάρξει επέκταση και διεύρυνση του αριθμού των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πολίτες, πολύ περισσότερο εκείνοι που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή στη νησιωτική Ελλάδα.

ikariastore banner