Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας στο δημοτικό συμβούλιο

 

Ικαρία, 21 Ιανουαρίου 2011

Κατάθεση προτάσεων συζητήσεως θεμάτων εκτός ημερησίας διατάξεων στην 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας μάς ενημερώνει για τις τρεις προτάσεις που κατέθεσε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως στη 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας. Σημειώνει πως εγκρίθηκε από το Δ.Σ για συζήτηση αρχικά και ως πρόταση στην συνέχεια η πρόταση της για υπεράσπιση του ΤΑΔ Αγίου Κηρύκου και πως δε δέχθηκε η πλειοψηφία (ΠΕΑ) να συζητηθεί το θέμα της καταγγελίας και συμμετοχής του Δ.Σ Ικαρίας στην κινητοποίηση της Δευτέρας 24/1/2011 για την επιβολή 5ευρου χαρατσιού για είσοδο σε νοσοκομεία και Κ.Υ. που οργανώνουν εργατικοί και κοινωνικοί φορείς της Ικαρίας. Τέλος, αναφέρει πως δεν έγινε δεκτή η πρόταση της σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ούτε από την ΠΕΑ ούτε από την ΑΣΠΙ.

 

Κύριε Δήμαρχε / Κυρία πρόεδρος        
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ

Σε ότι αφορά το 15ο θέμα της ημερησίας διατάξεως της 2ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας προτείνουμε (όπως έγινε και κατά την ενημερωτική συνέλευση της 19/1/2001) η συζήτηση του θέματος να μην έχει ενημερωτικό χαρακτήρα  όπως αναφέρεται στην πρόσκληση  (17/1/2011- Αρ. πρωτ. 91) αλλά  αποφασιστικό  για να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και επίσημα όλες οι παρατάξεις.

Έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα διευκρινίζουν την  θέση του νέου δημοτικού συμβουλίου και θα καθορίζουν την στάση του δήμου Ικαρίας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων συνολικά (ΧΥΤΥ-ΧΑΔΑ- Ανακύκλωση- ΦΟΔΣΑ, κλπ).

 

Κύριε Δήμαρχε  / Κυρία πρόεδρος       
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι  του Δ.Σ

Έχοντας υπόψιν ότι από τις 16 του Γενάρη μπήκε εισιτήριο  5 ευρώ και στα Κέντρα Υγείας, ενώ ήδη στα Νοσοκομεία εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου. Διαδικασία που δρομολογήθηκε κατά εντολή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως κατ’ ευφημισμό ονομάζεται το συγκεκριμένο Υπουργείο Υγείας, ταγμένο στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών στον τομέα της Υγείας, της ζωής μας δηλαδή, και είναι πλευρά της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ.  Το χαράτσι των 5 ευρώ είναι πραγματικά άλλο ένα τείχος που σηκώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόσβαση των εργαζομένων, των ανέργων και γενικά της λαϊκής οικογένειας στις όποιες υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας έχουν μείνει στην ύπαιθρο, αλλά και στα αστικά Κέντρα.                                                                            

Γνωρίζουμε  πολύ καλά ότι οι όποιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας στην πραγματικότητα, σήμερα στηρίζονται στο ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό, που πολλές φορές με περίσσιο ζήλο και χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, προσφέρουν. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι με όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουν με πρόσχημα την οικονομική κρίση, θέλουν ουσιαστικά να παραδώσουν πλήρως την Υγεία-Πρόνοια στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην εφαρμογή αυτού του μέτρου υπάρχουν αντιδράσεις τόσο πανελλαδικά όσο και σε τοπικό επίπεδο, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε  κάλεσμα φορέων του νομού μας (Εργατικό Κέντρο Σάμου -Γραμματεία Ικαρίας και Φούρνων του ΠΑΜΕ - Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας -Επιτροπή Αγώνα αυτοαπασχολούμενων/ ΕΒΕ), προς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μετανάστες, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, τα εργατικά σωματεία,  μαζί με τους υγειονομικούς υπαλλήλους, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, να εμποδίσουν την είσπραξη του χαρατσιού. Ξεκινώντας με μπλοκάρισμα των εισπρακτικών μηχανισμών του Νοσοκομείου Αγ. Κηρύκου και του Κέντρου Υγείας Ευδήλου, τη Δευτέρα 24 του Γενάρη 2011 εξασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των συμπατριωτών μας στο κατ’ ευφημισμό δημόσιο –δωρεάν σύστημα υγειάς της χώρας μας.

Πιστεύοντας ότι οι εκπρόσωποι του Ικαριωτικου λαού στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά σε αυτή την κινητοποίηση  εκφράζοντας στην πράξη την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την συμμετοχή του σε αυτή την συμβολική κίνηση υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλου του λαού σε ελεύθερη πρόσβαση στις υγειονομικές δομές και υπηρεσίες .

 

Κύριε Δήμαρχε  / Κυρία πρόεδρος       
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι  του Δ.Σ

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό  πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  με τις μεθοδεύσεις της οδηγεί το Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης Αγίου Κηρύκου στην κατάργησή του.

Μετά την απαράδεκτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αποποιήθηκε την αυτονόητη ευθύνη του για την μεταφορά των μαθητών, ρίχνοντας το βάρος στους ίδιους και τους γονείς τους, έρχεται τώρα το «τελειωτικό χτύπημα»: Με δεύτερη απαράδεκτη εγκύκλιο παραμονές Πρωτοχρονιάς, το ΥΠΔΒΜΘ ανακοινώνει όρους και προϋποθέσεις για την λειτουργία των ΤΑΔ/ ΕΤΑΔ δρομολογώντας έτσι την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων, και ανάμεσα τους και του ΤΑΔ Αγίου Κηρύκου.

Στην Ικαρία και ενώ οι μαθητές έχουν εγγραφεί στα τμήματα του ΤΑΔ, δεν έχουν κάνει ούτε μια ώρα προπόνησης!! «Ακόμα καλύτερα»: το ΤΑΔ Αγίου Κηρύκου πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις και αυτής της εγκυκλίου! 

Παράλληλα μένουν στον αέρα εργαζόμενοι που ζουν στην Ικαρία και που με επιλογή τους τοποθετήθηκαν στο ΤΑΔ Αγίου Κηρύκου!

Για το υπουργείο το κόστος αποτελεί και το βασικό επιχείρημα για το κλείσιμό τους- «τα ΤΑΔ λειτουργούν με υπερβολικά υψηλό κόστος»- αποτυπώνοντας την ανταποδοτική λογική την οποία θέλει να εμφυσήσει η κυβέρνηση στο λαό, προκειμένου να διαλύσει κάθε δημόσιο αγαθό (π.χ. υγεία- πρόνοια). Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κλείνει τα ΤΑΔ, μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη Φυσική Αγωγή,

Το αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργείου είναι μία σειρά μαθητές να μένουν τελικά εκτός οποιασδήποτε δημόσιας δομής που θα τους πρόσφερε την ευκαιρία να αθληθούν. Αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η απουσία μαζικού λαϊκού αθλητισμού - ιδιαίτερα με μέτρα στο σχολείο - ενάντια στη λογική της βιτρίνας, το ντοπάρισμα σώματος και συνείδησης, τη μάστιγα της εμπορευματοποίησης.

Να λοιπόν για άλλη μια φορά τι σημαίνει «παιδεία στα χρόνια του μνημονίου» για την οποία εντατικά δουλεύουν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ, καθώς με την κατάργηση των ΤΑΔ σαρώνεται ακόμα ένα μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση σε αυτή την εξέλιξη υπερασπίζοντας το  δικαίωμα το παιδιών μας στον δημόσιο δωρεάν σχολικό αθλητισμό. 

Να μην επιτρέψουμε
Την κατάργηση του ΤΑΔ Αγίου Κηρύκου.
Το ΤΑΔ μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ!
Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.

ikariastore banner