Οι απολυμένοι του Γηροκομείου Ικαρίας για το κλείσιμο του Ιδρύματος

Άγιος Κήρυκος 2/2/2012

ΠΡΟΣ: Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Πρόνοιας
Μ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
Τμήμα Πρόνοιας Περιφέρειας Β. Αιγαίου
ΚΟΙΝ: Ι. Μ. Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων – ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Διακοπή λειτουργίας Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου

ΑΙΤΗΜΑ: Να ανασταλεί αμέσως η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων  να το κλείσει. Να ανακληθεί η απόλυση των 7 εργαζομέ-νων του για να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στο Δήμο Ικαρίας να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο για να αναλάβει τη λειτουργία του.

Απευθυνόμενοι σε σας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί εδώ και καιρό όλη την ικαριακή κοινωνία.

Σύντομο ιστορικό
Το Γηροκομείο Ικαρίας το οποίο λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη εδώ και 15 χρόνια κατασκευάστηκε κατά βάση με χρήματα και προσωπική εργασία των Ικαριωτών, όχι μόνο αυτών που ζουν στο νησί αλλά και των απανταχού της γης (Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής, Αυστραλίας κλπ). Λειτουργεί και συντη-ρείται από προσφορές σε χρήμα και σε αναλώσιμα είδη βασικά από τους ίδι-ους αλλά και από άλλους δωρητές όπως η εταιρία LARUS.

Στο ίδρυμα εργάζονται 7 άτομα και μία διευθύντρια. Οι 7 εργαζόμενοι εδώ και 15 χρόνια καλύπτουν πέντε ειδικότητες (νοσηλεία, γενική φροντίδα των ηλικιωμένων, μαγείρεμα, καθαριότητα, πλυντήριο κλπ) σε 24ωρη βάση.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπήρχε μάλι-στα και σεβαστό ποσό στην τράπεζα αφού οι προσφορές σε χρήματα δεν σταμάτησαν ποτέ. Η Ιερά Μητρόπολη άλλαξε τον οικονομικό διαχειριστή του ιδρύματος και από τότε παρουσιάστηκαν οικονομικά προβλήματα.

Το 2005 συμπατριώτης μας από την  Αμερική άφησε 1 εκατομμύριο δολάρια ως δωρεά για την επέκταση του ιδρύματος καθ’ ύψος.  Η Ιερά Μητρόπολη αμφισβητεί τους όρους της διαθήκης και απαιτεί από τους διαχειριστές της  το σύνολο του ποσού μαζί με τους τόκους  7 ετών χωρίς όρους. Οι διαχειριστές επιμένουν να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε σταδιακά να εκταμιεύονται τα χρήματα.

Στις 29 Απριλίου 2011 η Ι. Μ. ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι το γηροκο-μείο θα κλείσει στο τέλος του Μαΐου 2011. Για τη διακοπή λειτουργίας επικα-λέστηκε τους εξής λόγους:
1 Τον έλεγχο από το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών  Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοι-ας) που διαπίστωσε ελλείψεις που ποτέ δεν μας κοινοποιήθηκαν αναλυτικά και οι οποίες συνιστούν το κλείσιμό του.
2 Οικονομικά προβλήματα.
3 Προβλήματα στατικότητας του κτιρίου.

Στις πανικαριακές συγκεντρώσεις που ακολούθησαν, στη συνεδρίαση του δη-μοτικού συμβουλίου στις 19 Μαΐου 2011, στα στοιχεία που προσκομίστηκαν απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι που επικαλείται η Ι. Μ.  η οποία κατέληγε στο ίδιο κείμενο που είχε δημοσιεύσει (3-5-2011): « για την ανακαίνιση, την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ιδρύματος υπεύθυνη είναι πλέον η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής (Foundation) που πρέπει να αποστείλει 1.000.000 δολάρια συν τους τόκους που παρακρατεί επί 6 ολόκληρα χρόνια.» Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι πιθανότερη πρόθεση της Ι. Μ. είναι η είσπραξη του ανωτέρω ποσού.

Με τις κινητοποιήσεις και την ενεργή παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας αποφεύ-χθηκε τότε το κλείσιμό του. Ο προϋπολογισμός για το 2011 ανέρχεται, όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, στο ποσό των 250.000 €. Τα έσοδα σε χρήματα για το ίδιο έτος, όπως μας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ι. Μ. στις 26/1/2012, ήταν 279.000 €. Σε αναλώσιμα είδη υπάρχει πλεόνασμα ενώ  τιμολόγια του πετρελαίου θέρμανσης καλύπτονται από δωρητές.

Ρωτάμε λοιπόν γιατί επανήλθε στην απόφασή της να το κλείσει.
Γιατί απολύει τους εργαζομένους;
Γιατί σταμάτησε εδώ και 6 χρόνια να παίρνει ηλικιωμένους παρά τις αιτήσεις; Γιατί τελικά δεν δίνει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στο Δήμο Ικαρίας για να αναλάβει τη λειτουργία του;

Στο έγγραφο που απέστειλε η Ι.Μ. προς το Δήμο Ικαρίας αναφέρει το οξύμω-ρο ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του γηροκομείου, πιθανόν μέχρι το Πάσχα, ενώ έχει απολύσει το προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν εγκαταλείψει τους ηλικιωμένους, εξακολουθούν να τους φροντίζουν και περιμένουν από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν υπεύθυνη θέση.

Δηλώνουν ότι θα στηρίξουν μαζί με όλους τους Ικαριώτες την προσπάθεια του Δήμου μέχρις ότου αναλάβει τη λειτουργία του.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ikariastore banner