Ι.Μητρόπολη Σάμου: Ανοιχτό το Γηροκομείο Ικαρίας έως και το Πάσχα

Μετά την κοινοποίηση της ομόφωνης απόφασης του προχθεσινού έκτακτου δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας, ο Μητροπολίτης Σάμου & Ικαρίας Ευσέβιος έστειλε επιστολή (31/1) στον Δήμαρχο Ικαρίας κ.Σταυρινάδη στην οποία αναφέρει πως οι οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι για το κλείσιμο του Γηροκομείου παραμένουν και πως παρά τις προσπάθειες της Μητρόπολης, οι συναντήσεις και εκκλήσεις προς τους φορείς δεν έδωσαν καρπούς.

Στη συνέχεια αναφέρει το εξής: "Παρόλαυτα και μετά τη σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία και προς ένδειξιν καλής θελήσεως και συμπαραστάσεως στους Γέροντες Τροφίμους αποδεχόμαστε να παραμείνει το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ικαρίας «Η Στέγη της Παναγίας» ανοιχτό για δυο μήνες ή και έως του Πάσχα, προκειμένου να εξευρεθεί λύσις υφ’ Υμών ή υπό άλλων Φορέων προς συνέχισιν της λειτουργίας του νόμιμα και υπεύθυνα, υπό τον απαράβατον όρον, ότι θα εξασφαλίσετε την σύμγωνη προς τούτο γνώμη των Εισαγγελικών Αρχών και του Σ.Ε.Υ.Υ.Π."

Από την πλευρά της η Μητρόπολη θα αναλάβει τα έξοδα για αυτό το διάστημα. Όμως τη λύση για τους εργαζομένους οφείλει να τη βρει ο Δήμος γιατί έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους και έχει κατατεθεί η αποζημίωση τους.

Ο Μητροπολίτης κλείνει σημειώνοντας πως η οποιαδήποτε οικονομικής φύσης αντιπαράθεση με τους (πρώην) εργαζομένους είναι υποτιμητική για το κύρος της Εκκλησίας και ολοκληρώνει με την υπόσχεση πως θα στείλει στο δήμο τον οικονομικό απολογισμό του 2011 για να σωπάσει κάθε συκοφαντία.

Διαβάστε την επιστολή εδώ.

Μια μέρα πριν (30/1) κα ενόψει της σύγκλισης του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, ο Μητροπολίτης Ευσέβιος είχε αποστείλει και άλλη επιστολή προς τον Δήμαρχο Ικαρίας στην οποία εξηγούσε γιατί οδηγήθηκε στην απόφαση να κλείσει το Γηροκομείο.

Συνοπτικά ανέφερε:
1) Πολύ μεγάλα τα κόστη αναλογικά με τα έσοδα.
2) Έκθεση Ελέγχου που απαιτεί ανακαίνιση στο κτίριο αλλά και πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού προκειμένου να εκδοθεί η άδεια.
3) Έκθεση αυτοψίας που επισημαίνει το ακατάλληλο του εδάφους.
4) Εισαγγελική Παρέμβαση εις βάρος του Μητροπολίτη και της κας Κανάρη επειδή συνεχίζουν τη λειτουργία του Γηροκομείου παρά τις παραπάνω εκθέσεις.

Ο Μητροπολίτης ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε η Εκκλησία είπε ότι θα διακόψει την ηλεκτροδότηση στους γέροντες τροφίμους ή θα τους πετάξει στο δρόμο. Αντιθέτως, είχε προταθεί αν δεν τους παραλάβουν οι συγγενείς τους, να μεταβούν στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο στο Καρλόβασι.

Αν ο Δήμος θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση τις λειτουργίας του Γηροκομείου, τότε η Μητρόπολη του παραχωρεί αμέσως τη χρήση κτιρίων και εξοπλισμού χωρίς κανένα χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η 7ετής καθυστέρηση του Κληροδοτήματος «Σουρουμάνη» από την Αμερική ανάγκασε τη Μητρόπολη να το διεκδικήσει και όταν έρθουν τα χρήματα στην Ικαρία θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του Γηροκομείου.

Στο τέλος της επιστολής, αφήνει να διαφανεί η πικρία του ότι φορείς και σύλλογοι, από συναντήσεις και ανακοινώσεις, έδινα και δίνουν την εντύπωση ότι θα βοηθήσουν έμπρακτα και άμεσα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Ευσέβιος.

Διαβάστε την επιστολή και τα επισυναπτόμενα της, εδώ.

ikariamag.gr

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner