Ικαρία: ο μύθος του καλοκαιριού χτίζεται τον χειμώνα!

Φέτος ήταν προφανές… όπως και πέρσι άλλωστε… το έπιαναν στον αέρα όσοι έχουν βρεθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια… ναι, δεν μπορεί να κρυφτεί… η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών έρχεται το καλοκαίρι για να ζήσει το μύθο της Ικαρίας: ήμουν κι εγώ εκεί που τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τις 12, πήρα ψωμί και γάλα και άφησα τα λεφτά στο πάγκο, συνάντησα τον τύπο που αν τον ρωτήσεις τι ώρα είναι σε ρωτάει αν παίρνεις χάπια…

Τώρα που μπήκε ο Σεπτέμβρης και ενώ όλοι προσπαθούν να συνέλθουν από την επιστροφή, μήπως θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για το επόμενο καλοκαίρι; Όχι κύριοι, δεν χρειάζονται νέοι σύλλογοι και σύνδεσμοι, τέρμα στις στρατηγικές μελέτες ανάπτυξης και τις άναρθρες οργανωτικές δηθενιές – των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και αυτή εδώ η πτήση περιέχει συνταγές!!!

Γιατί σεβόμαστε το παρελθόν, πατάμε στο παρόν και παράγουμε πραγματικές ιδέες ώστε να εκτοξευτεί ο μύθος και μαζί η τουριστική απήχηση του νησιού:

- Τέρμα στο ίδιο, καθημερινό και βαρετό ωράριο των μαγαζιών: οι ώρες λειτουργίας της κάθε ημέρας θα ανακοινώνονται μόλις την προηγουμένη στους καταστηματάρχες του νησιού με sms… καλό κουράγιο σε όσους προγραμματίσουν τις αγορές τους από πριν!

- Οι φούρνοι του νησιού γίνονται δημοτικοί και το όνειρο πραγματικότητα: το ψωμί θα στοιβάζεται το πρωί στα πανέρια και ο πελάτης (δακρυσμένος από συγκίνηση) θα αφήνει το αντίτιμο στον άδειο – από φούρναρη και υπάλληλους – πάγκο…

- Καθιερώνεται νέος κώδικας συμπεριφοράς στους σερβιτόρους: σε όσους παραγγέλνουν «της ώρας», η απάντηση θα είναι «θα περιμένετε όμως λίγο… μόλις ανάψαμε τα κάρβουνα» στην δε παραγγελία «λαδερών & μαγειρευτών» το χτύπημα θα είναι «μόνο λίγη υπομονή… το ταψί/ κατσαρόλα τώρα μπήκε»… και καλή όρεξη!

- Μετά την επιτυχία των «Σεϋχέλλων» ο Δήμος καλείται να ανακαλύψει μικρή και απάνθρωπα δύσβατη παραλία στα βόρεια του νησιού η οποία θα μετονομαστεί σε «Χαβάη»… και έτσι με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: γιατί όσοι βαρέθηκαν τις αναρτήσεις φωτογραφιών στο φατσοβιβλίο με τίτλο «πάμε για τρέλες στις...», θα πρωτοτυπήσουν με το μοναδικό και σπιρτόζικο τίτλο «Θωμά αν είσαι σπίτι... πάμε για... ». Σε περίπτωση δύο υποψήφιων παραλίων υπάρχει βέβαια πάντα διαθέσιμο και το «Μπαχάμες».

- Μετά την επιτυχία των δύο τελευταίων ετών, κάθε ποσότητα περιττού χώματος (π.χ. από το έργο του υβριδικού, από την εκσκαφή του νέου ΧΥΤΑ, κτλ) θα καταλήγει στην πλαζ του Καρκιναγρίου... δεν πρέπει να την πάρει το κύμα λέμε! Γίνονται διεθνή τουρνουά μπιτς-βόλλεϋ λέμε!

- Καθιερώνεται τοπική φορεσιά στο Τραπάλου με πάντσο και σομπρέρο… στο τέλος του δρόμου από Ράχες δεν θα περιμένει τον επισκέπτη μόνο η πολυφορεμένη αλλαγή του τοπίου αλλά και μία εξωτική φυλή την οποία όλοι θα θέλουν να ανακαλύψουν… και να φωτογραφίσουν με το Instagram τους.

- Συγκροτείται στόλος από μισοδιαλυμένα αγροτικά τα οποία θα οδηγούν ικαριώτες με ηλικία άνω των 80 ετών και εξακριβωμένη έφεση στην αφήγηση – απίθανων μα αυθόρμητων – ιστοριών. Αποστολή τους, η «τυχαία» περιπλάνηση στο νησί και η εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών που κάνουν οτοστόπ…
- Εγκατάσταση σε πλατείες και μαγαζιά ρολογιών: χαλασμένων, χωρίς δείκτες, που πάνε γρήγορα ή αργά, με 13 ώρες στο καντράν και άλλες παραλλαγές… στόχος η εμπέδωση του «εδώ δεν κοιτάμε την ώρα»

- Έχει η Μύκονος τον Πέτρο; Εμείς θα δώσουμε ονόματα στα δεκάδες βαρελόσκυλα: «για να έρθεις, παίρνεις τον δρόμο για Αμάλου και μόλις περάσεις την ποριά του Φλοξ και του Μάκη, το πρώτο σπίτι δεξιά!»

- Δεν βάζουν οι εταιρείες πλοία; Κάνουμε την αδυναμία μας προτέρημα – ανακοινώνουμε τρία δρομολόγια την ημέρα με τα πλοία: Ιεράπετρα, Παναγιά η Αιγαιοπελαγίτισσα και το Ultrafast 18… και στημένοι όλοι από το Ριφιφί έως τα Κύματα στον Εύδηλο να βρίζουμε τις ανθρωποφάγες εταιρείες!

Να, λοιπόν... πολύ εύκολα κάποιες πρώτες προτάσεις για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, αξέχαστο και ανεπανάληπτο καλοκαίρι στους χιλιάδες επισκέπτες που θα προτιμήσουν εμάς του χρόνου. Και όσοι ειδικοί, στα περί του τουρισμού θέματα, νιώθουν ότι

κάτι σοβαρό και συγκροτημένο...
μπορούν να πούνε...
σκύβω το κεφάλι...
 και καρτερικά προσμένω!

Νικόλας Κοντινάκης
nkonti@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Νικόλα Κοντινάκη.

Διαβάστε σχετικά: Το σύνδρομο του «Ε δε θα γίνουμε και Μύκονος!»

ikariastore banner