η σκέψη της ημέρας: Με αφορμή το φετινό πανηγύρι της Λαγκάδας

Ίσως πολλοί από εσάς είχατε την τύχη φέτος να βρεθείτε στο πανηγύρι της Λαγκάδας τον Δεκαπενταύγουστο. Και σίγουρα κάποιοι θα προσέξατε τις χαμηλότερες τιμές. Δε θα πούμε σε σχέση με τα άλλα πανηγύρια γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα των τιμοκαταλόγων αλλά πάντως αρκετά χαμηλότερες από τις περασμένες χρονιές στη Λαγκάδα.

Τι συνέβη; Εδώ και λίγα χρόνια την οργάνωση ανέλαβε ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» με σκοπό τόσο την αναμόρφωση του χώρου όσο και… του πανηγυριού.

Φέτος ο Σύλλογος κατάφερε – όχι αβασάνιστα- και εξασφάλισε χαμηλότερες τιμές δίνοντας στους ντόπιους παραγωγούς (όχι σε όλους…) να καταλάβουν πως είναι ανάγκη να χαμηλώσουν οι τιμές (δε μπορεί όταν θέλεις πχ 150 κατσίκια, να αγοράζεις το κιλό στην τιμή που πληρώνεις όταν αγοράζεις 1 κατσίκι). Ο κοινωφελής σκοπός του πανηγυριού όσο και η δύσκολη οικονομική κατάσταση επιβάλλουν να χαμηλώσει το κόστος σε όλα τα αγαθά του πανηγυριού. Το επιχείρημα πως κάτι τέτοιο δεν ενισχύει την τοπική οικονομία είναι απλώς δικαιολογία. Ευτυχώς, υπήρξαν παραγωγοί και έμποροι (όχι μόνο για το κρέας) που το αντιλήφθησαν και βοήθησαν τον Σύλλογο στη διεξαγωγή του πανηγυριού. Όσοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα τα παραπάνω, ελπίζουμε θα τα καταλάβουν με τον καιρό…

Πέρα λοιπόν από τις τιμές, οι διοργανωτές εξυπηρέτησαν γρήγορα τον κόσμο στα ταμεία χωρίς ουρές (δύσκολο για 3000 άτομα) ενώ στις άμεσες προτεραιότητες τους για τα επόμενα πανηγύρια είναι και το πρόβλημα του parking ώστε να αντιμετωπιστεί με σωστό σχεδιασμό και καλύτερη προετοιμασία. Αν και το να οργανώσεις τόσες εκατοντάδες αυτοκίνητα μοιάζει ακατόρθωτο σε μια τόσο δύσβατη περιοχή.

Τα λεφτά θα πάνε στην οριστική διαμόρφωση της πλατείας μετά τις τελευταίες προ διετίας καταστροφές,  με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο που άλλωστε είναι πρωταρχικό μέλημα του συλλόγου και μετά από προτάσεις και τον σχεδιασμό ειδικών μηχανικών που ζητήθηκε από τον σύλλογο να βοηθήσουν. Από όσο γνωρίζουμε, σκοπός του συλλόγου είναι να ανοιχτεί το ρέμα, να συνεχιστεί η πλακόστρωση και να γίνουν γεφύρια. To τελευταίο ίσως δεν εξυπηρετεί τόσο την ημέρα του πανηγυριού. Με καλό σχεδιασμό και συνεννόηση, ελπίζουμε να αποφασισθεί η καλύτερη λύση.

Ας μη ξεχνάμε πάντως πως η Λαγκάδα δεν είναι μόνο για τον Δεκαπενταύγουστο, είναι η κιβωτός της Ικαριακής Ιστορίας και Μνήμης γι’ αυτό και ο χώρος πρέπει να διαμορφωθεί όπως του αξίζει. Θυμίζουμε ότι με απόφαση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου Ραχών, η Λαγκάδα ανακηρύχθηκε ιστορική έδρα του Δήμου. Επίσης, με δύο Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ. 19.10/13.11.1978 και Π.Δ 9.9/12.9.2003), ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός, ενώ με απόφαση του Υπουργείου Αιγαίου, η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί σαν «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (Αριθ.ΔΠΕ/4754/15.6.2002).Για τα σχέδια του Συλλόγου, το ιστορικό του ρέματος αλλά και την ίδια τη Λαγκάδα, σας προτείνουμε να διαβάσετε παλαιότερη έρευνα του ikariamag.

Κλείνοντας και για να επιστρέψουμε στα οικονομικά, θεωρούμε το εξής: Οι τιμές πρέπει να χαμηλώσουν και άλλο! Παντού! Για να μπορεί ο κόσμος να έρχεται στα πανηγύρια και για να μπορούν οι νέοι να τρώνε πανηγυριώτικο κρέας. Γιατί αλλιώς, σε λίγο καιρό, θα θεωρείται το απόλυτο πανηγυριώτικο φαγητό… η τηγανιτή πατάτα!

ikariamag.gr

ikariastore banner