Ερώτηση για την αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία του 2010 στην Ικαρία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με βάση το Άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας Π.Σ.

κ. Πρόεδρε

Ένας χρόνος έχει περάσει από τον Οκτώβριο 2010, όπου η Ικαρία υπέστη σοβαρές καταστροφές από την θεομηνία. Οι συζητήσεις και οι υποσχέσεις πολλές, αλλά τα αποτελέσματα ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα:

• Οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Ικαρία ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, με αποτέλεσμα οι εν λόγω επαγγελματίες να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση.
• Τα ρέματα παραμένουν μπαζωμένα και οι υποσχέσεις για συνδρομή του στρατού στην προσπάθεια για τη διάνοιξη τους μένουν μόνο στα λόγια. Το πρόβλημα αυτό γίνεται εντονότερο ενόψει του χειμώνα.
• Το αγροτικό οδικό δίκτυο παραμένει κατεστραμμένο σε αρκετές περιοχές.
• Τα χρήματα που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ως έκτακτη ενίσχυση δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις οφειλές σε όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη οφειλές.
• Το έργο που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» για την αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ταυτόχρονα ένα σημαντικό για την Ικαρία, η κατασκευή του οδικού άξονα Κάλαμος – Νας έχει σταματήσει, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Για το έργο αυτό, επισημαίνουμε ότι υπήρξε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου (Ιούνιος 2011) για ένταξη του στο Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και το έργο να ολοκληρωθεί.

Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα εξής:

1. Πότε πρόκειται να καταβληθούν από το Κράτος οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Ικαρία;
2. Ποιες ενέργειες προγραμματίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τον καθαρισμό των ρεμάτων που έχουν μπαζωθεί;
3. Πότε πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση από την «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» του έργου για την αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο;
4. Πότε πρόκειται να ενταχθεί στο Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του ΕΣΠΑ το έργο Κάλαμος – Νας;

Παράταξη «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

ikariastore banner