Επίκαιρη ερώτηση για τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφορικά με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών και των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας στα νησιά του Β. Αιγαίου, κατέθεσε ο βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος.

Στις 45 έδρες των Υγειονομικών Επιτροπών, από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται μόνο η Μυτιλήνη, ενώ από τις πρωτεύουσες των νομών απουσιάζουν η Χίος και η Σάμος. Η ρύθμιση αυτή καθιστά πολυήμερη και πολυδάπανη τη μετακίνηση των ΑμεΑ από τον τόπο κατοικίας τους και ειδικά τα μικρότερα νησιά, όπως η Λήμνος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, οι Οινούσες, τα Ψαρά και ο Αϊ Στράτης στη Μυτιλήνη.

Ο βουλευτής αναφέρει ως παράδειγμα στην ερώτησή του: «ένα άτομο με αναπηρία από τους Φούρνους, πρέπει να ταξιδέψει με μικρό πλοίο μέχρι τη Σάμο, να διανυκτερεύσει στη Σάμο, για να πάρει μεγαλύτερο πλοίο για Μυτιλήνη, να διανυκτερεύσει και εκεί, ένα ή δυο βράδια, για να εξεταστεί και να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο μετά από μια εβδομάδα. Υπάρχει και η λύση με πλοίο στη Σάμο, με αεροπλάνο στην Αθήνα, με δεύτερο αεροπλάνο στη Μυτιλήνη και ανάλογη επιστροφή. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν 3-4 μέρες!

Καθώς η πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνει κι όχι να επιβαρύνει τη ζωή αυτών των ανθρώπων, ο υπουργός ερωτάται αν Θα προχωρήσει άμεσα, με συμπληρωματική εγκύκλιο, στον ορισμό ως εδρών Υγειονομικών Επιτροπών της Χίου  και της Σάμου, καθώς επίσης και αν θα δώσει την απαραίτητη εντολή έτσι ώστε τις αναγκαίες φορές, η Επιτροπή της Μυτιλήνης να συνεδριάσει και στη Λήμνο και στον Αϊ Στράτη, της Χίου στα Ψαρά και στις Οινούσες και της Σάμου στην Ικαρία και τους Φούρνους.


Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2011
   
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Υγειονομικών Επιτροπών στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου»

Κύριε Υπουργέ,
Εκδόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου σας που ρυθμίζει τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών και των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Στις 45 έδρες των Υγειονομικών Επιτροπών, από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται μόνο η Μυτιλήνη. Από τις πρωτεύουσες των νομών απουσιάζουν η Χίος και η Σάμος, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και τα μικρότερα νησιά, η Λήμνος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, οι Οινούσες, τα Ψαρά και ο Αϊ Στράτης.
Η σύνδεση των μεγάλων νησιών (Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία) με τη Μυτιλήνη είναι προβληματική (2-3 δρομολόγια πλοίων και 1 αεροπορικό την εβδομάδα). Το ίδιο και των μικρότερων με τα μεγαλύτερα.
Για παράδειγμα, ένα άτομο με αναπηρία από τους Φούρνους, πρέπει να ταξιδέψει με μικρό πλοίο μέχρι τη Σάμο, να διανυκτερεύσει στη Σάμο, για να πάρει μεγαλύτερο πλοίο για Μυτιλήνη, να διανυκτερεύσει και εκεί, ένα ή δυο βράδια, για να εξεταστεί και να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο μετά από μια εβδομάδα.
Υπάρχει και η λύση με πλοίο στη Σάμο, με αεροπλάνο στην Αθήνα, με δεύτερο αεροπλάνο στη Μυτιλήνη και ανάλογη επιστροφή. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν 3-4 μέρες!
Καθώς η μετακίνηση των ΑμεΑ με πλοία, ιδίως τα μικρά, είναι αδύνατη και η πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνει κι όχι να επιβαρύνει τη ζωή αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει άμεσα να δοθεί η απαραίτητη λύση.

Συνεπώς ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1.Θα προχωρήσει άμεσα, με συμπληρωματική εγκύκλιο, στον ορισμό ως εδρών Υγειονομικών Επιτροπών της Χίου  και της Σάμου;
2.θα δώσει την απαραίτητη εντολή έτσι ώστε τις αναγκαίες φορές η Επιτροπή της Μυτιλήνης να συνεδριάσει και στη Λήμνο και στον Αϊ Στράτη, της Χίου στα Ψαρά και στις Οινούσες και της Σάμου στην Ικαρία και τους Φούρνους;

Ο  Ερωτών Βουλευτής
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ

ikariastore banner