ΕΛΜΕ & Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας–Φούρνων για το Γηροκομείο

Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα του Εκκλησιαστικού γηροκομείου Ικαρίας, και έχοντας παρευρεθεί  σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις που προκλήθηκαν για το θέμα έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Μας προκαλείται αλγεινή εντύπωση από τη θέση της ιεράς Μητρόπολης Σάμου που, παρότι τα οικονομικά στοιχεία που η ίδια έχει κατά καιρούς παρουσιάσει δεν το αποδεικνύουν, προχωρά στην αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος και στην απόλυση των εργαζομένων σε αυτό για, σχεδόν αποκλειστικά, οικονομικούς λόγους!

Υποτίθεται ότι όταν κάποιος παρουσιάζει φιλανθρωπικό έργο η επιβάρυνση του με το κόστος αυτού του έργου είναι δεδομένη. Στην περίπτωση μας όμως η ιερά μητρόπολη Σάμου επικαλείται το γεγονός πως εκτός από τους πιστούς που συνδράμουν στους εράνους, το Δήμο Ικαρίας που επιχορηγεί από τον, έτσι κι αλλιώς ελλιπή, προϋπολογισμό του, τους Ικαριώτες της Αμερικής που χρηματοδοτούν από το υστέρημα τους το γηροκομείο από ιδρύσεως του, τους γέροντες που καταθέτουν τη σύνταξη τους και τους διάφορους ιδιώτες χορηγούς που εφοδιάζουν με αναλώσιμα, τρόφιμα και καύσιμα το ίδρυμα, πρέπει να βάλει κι αυτή το χέρι στην τσέπη (για να πληρώσει μάλιστα τα χρεωστούμενα ένσημα στο ΙΚΑ!) και αυτό είναι δυσβάστακτο! Έτσι πετάει στο δρόμο τους 7 εργαζόμενους και τους γέροντες δίνοντας  την εναλλακτική στους τελευταίους να μετακομίσουν στο εκκλησιαστικό γηροκομείο στη  Σάμο!

Παράλληλα δίνει στο Δήμο Ικαρίας τη δυνατότητα να λειτουργήσει το γηροκομείο για ένα έτος παραχωρώντας το κτίσμα και τον εξοπλισμό (που ας σημειωθεί δεν είναι δικά της αλλά φτιάχτηκαν από το υστέρημα των απανταχού Ικαριωτών) υπό την προϋπόθεση να πληρώνει αυτός τους εργαζόμενους, μιας και η Μητρόπολη τους έχει ήδη απολύσει, και με προοπτική να αναλάβει  ξανά τη λειτουργία του ιδρύματος όταν ξεκαθαρίσει το θέμα με το κληροδότημα Σουρουμάνη!

Την ώρα που οι δομές Πρόνοιας του κράτους συρρικνώνονται και το βάρος του προνοιακού έργου από την υποχρέωση του Κράτους περνά σε Μ.Κ.Ο. και φιλανθρωπικές οργανώσεις (που αν και μη κερδοσκοπικές επιχορηγούνται από τον ιδρώτα μας), το κλείσιμο του γηροκομείου Ικαρίας θα είναι πραγματικά μια τραγική εξέλιξη για τους Ικαριώτες. Εκτός από το κοινωνικό έργο που επιτελείται εκεί,  η στήριξη και συνέχιση της λειτουργίας του αποτελεί για τον τόπο μας νίκη της συλλογικότητας, της έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης και ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών.

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στο γηροκομείο Ικαρίας. Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις τους.

Καλούμε τον Δήμο να κινηθεί σε δυο άξονες:
- Άμεσα να ζητήσει να αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση του γηροκομείου προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας του.
- Να προβεί στις σχετικές ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί πλέον μόνιμα στις κρατικές προνοιακές δομές για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του.

Θεωρούμε πως το θέμα παραμένει ανοικτό και απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση μας καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Θα συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας – Φούρνων

ikariastore banner