Δράσε για την Ικαρία

To ikariamag παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες πολιτών που δραστηριοποιούνται για την Ικαρία: ikariactive και save>nas

Οι πρωτοβουλίες πολιτών και η αυτοοργάνωσή τους με σκοπό τη βελτίωση της ζωής μας σε καθημερινό επίπεδο είναι ένα φαινόμενο που τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να παίρνει υπολογίσιμες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ίσως είναι μια υγιής όσο και αναπόφευκτη αντίδραση στην αναλγησία ενός αδιάφορου ή και εχθρικού κρατικού μηχανισμού, τον οποίο ωστόσο εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.

Από τους atenistas (που υπογράφουν ως «Αθηναίοι στην πράξη») στους thessalonistas κι από εκεί στους patrinistas και σε πολλές ακόμα ομάδες σε διάφορα μέρη, οι πολίτες οργανώνονται και παίρνουν την … κατάσταση στα χέρια τους! Όχι όμως για να διαμαρτυρηθούν, να καταγγείλουν και να «βροντοφωνάξουν». Κι εκεί βρίσκεται το ενδιαφέρον, κατά την άποψη μας. Οι ομάδες αυτές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες θετικής παρέμβασης: βάζουν τα γάντια τους και μαζεύουν τα σκουπίδια, βάφουν, δεντροφυτεύουν και ομορφαίνουν τον τόπο!

Εδώ και λίγο καιρό, τα ίδια αντανακλαστικά φαίνεται να δημιουργούνται και σε ανθρώπους που μένουν, κατάγονται ή και αγαπούν την Ικαρία. Φυσικά το νησί, έχει ευτυχήσει να έχει εδώ και δεκαετίες πολλούς ενεργούς τοπικούς συλλόγους με μεγάλη έγνοια και παρεμβατικότητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των χωριών μας, η δράση όμως αυτών των νέων εθελοντικών ομάδων, όπου έχει αναπτυχθεί , χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, ευστοχία και φρεσκάδα. Αξίζει λοιπόν να γνωρίσουμε τις ομάδες αυτές που δραστηριοποιούνται για την Ικαρία.

Η ομάδα  ikariactive είναι μια νεοσύστατη εθελοντική ομάδα με στόχο την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, αλλά και την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων της Ικαρίας σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, με τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι, ώστε να συμβάλλουμε όλοι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του νησιού. 

Η ομάδα έχει ήδη έρθει σε επαφή με το δασονομείο Ικαρίας, τη Διεύθυνση Δασών Σάμου, το Δήμο Ικαρίας, με δασολόγους και γεωπόνους. Ιδιαίτερα μετά από την καταστροφική πλημμύρα του περασμένου Οκτωβρίου, κινητοποιηθήκαν άμεσα ώστε να προβούν σε δενδροφυτεύσεις, σε περιοχές που έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό, πρώτη επιδίωξη είναι  η δημιουργία ενός φυτωρίου, βασισμένου στην παραδοσιακή χλωρίδα του νησιού, το οποίο αργότερα και θα αξιοποιηθεί από την ομάδα για δενδροφυτεύσεις.

Το πρώτο βήμα έγινε κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, όπου η ομάδα  πραγματοποίησε συγκομιδή καρπών στο δάσος του Ράντη, οι οποίοι, και με τη σημαντική συμβολή των Ικαριωτών, φυτεύτηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ μέρος τους φυτεύτηκε και σε χώρο όπου ανήκει  στο Αρχιπέλαγος, το οποίο  στηρίζει την προσπάθειά αυτή. Ιδιαίτερα σημαντική για την ομάδα ήταν η στήριξη από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και προθυμοποιήθηκαν να συντηρούν και να προστατεύουν τους σπόρους, ώστε να αναπτυχθούν και να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Παράλληλα δρομολογούνται εκδηλώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, σε συνεργασία με τα σχολεία, τους τοπικούς φορείς και τους συλλόγους της Ικαρίας.

Τέλος, δημιουργήθηκε πρόσφατα σελίδα στο Facebook, όπου όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γίνουν μέλη και  να ενημερώνονται καθημερινά για τις δραστηριότητές της.

Για να επικοινωνήσετε με τους ikariactive: 6932028198 - pittakmar@yahoo.gr (Μαρία Πίττακα)

Πρωτοβουλία Πολιτών για την αποκατάσταση του Να
Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε μετά τη θεομηνία της 18ης Οκτωβρίου και την καταστροφή στην περιοχή Νας. Στόχος είναι η προφύλαξη του ποταμιού και η αναγέννηση του φυσικού τοπίου που αποτελεί μεταξύ άλλων και πόλο έλξης, δεκάδες τώρα χρόνια, επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Δράση – Προτάσεις:
1. Δημιουργία Ερευνητικής Ομάδας που θα πιστοποιήσει το πρόβλημα και θα προτείνει λύσεις.
2. Δημιουργία φορέα που θα έρθει σε συμφωνία με τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πεισθούν ότι η αποκατάσταση του τοπίου είναι προς όφελος τους και όχι εναντίον τους.
3. Περίφραξη ποταμού και φύλαξή του. Ζωντανό παράδειγμα – μοντέλο αποτελεί η δράση των κατοίκων των Βρακάδων - Κουνιάδων οι οποίοι κατάφεραν με τη προ πενταετίας περίφραξη να αναδασώσουν μέρος της περιοχής τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ιδρυτικό κείμενο, ΕΔΩ.

Facebook Group - Blog

Από τη δημιουργία της ομάδας μέχρι σήμερα έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις όπως δηλώνουν οι ίδιοι στο ikariamag: Μίλησαν με τον δήμο, έψαξαν ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό μας, βρήκαν μηχανικούς στους οποίους ο δήμος ανέθεσε τη σύνταξη Μ.Π.Ε., πήγαν (οι μηχανικοί) στην Ικαρία, έκαναν αυτοψία  και προχωρούν στη σύνταξή της προκαταρκτικής μελέτης για να προλάβει ο δήμος να ενταχθεί στο πρόγραμμά.

Διαβάστε την ανασκόπηση για τους 3 μήνες της ομάδας, ΕΔΩ.

 

Όπως βλέπουμε, κοινή επιδίωξη και των δύο ομάδων είναι η προστασία του ικαριακού φυσικού περιβάλλοντος (Τυχαίο; Δε νομίζουμε!  Έχει υποφέρει πολλά!).  Πληροφορούμαστε ότι εξετάζονται οι προοπτικές συνεργασίας των 2 αυτών ομάδων όπως επίσης και με τον Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Ικαρίας. Η εποχή πάει μπροστά και ζητά από εμάς υπευθυνότητα. Να επανατοποθετήσουμε τις σχέσεις μας με το κράτος, τη φύση και να αντιληφθούμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Η διαμαρτυρία για όσα μας ενοχλούν και μας υποτιμούν, παραμένει φυσικά ένα χρήσιμο εργαλείο πίεσης, αρκεί να μην καταλήγει να είναι … σκέτη γκρίνια! Χρειάζονται προτάσεις, θετικές προτάσεις. Με μεράκι, ανοιχτό μυαλό και φυσικά γνώση! Σε αυτό το δρόμο το ikariamag ελπίζει και (τους) εύχεται να κινηθούν οι ομάδες αυτές, καθώς και το ίδιο αποτελεί μια αδέσμευτη πρωτοβουλία ανθρώπων με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό, την προβολή των όμορφων πραγμάτων που γεννιούνται σήμερα, την (με ψυχραιμία) κατάδειξη των «κακών κειμένων» και την παραγωγή πρωτογενούς υλικού από, για και με αφορμή την Ικαριά.

Και μπορεί οι δράσεις των ομάδων αυτών, ανά την Ελλάδα, να υποκαθιστούν λειτουργίες του Κράτους και να το φέρνουν προ των ευθυνών του, επαναπροσδιορίζοντας ωστόσο τη δική μας ευθύνη απέναντι στην ίδια μας τη ζωή, μια τέτοια όμως αυτοοργάνωση δεν είναι ξένη, ιστορικά, προς τις λειτουργίες της ικαριακής κοινωνίας. Κι αν μερικοί «βολεύονται» στην αδράνεια ή τη διαμαρτυρία χωρίς εφαρμόσιμες λύσεις, υπάρχουν και κάποιοι που επιμένουν … «Δράσε ή σκάσε»!

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner