Σε μια υπόθεση που λέει ότι αν στην Ικαρία ζούμε περί τους εννιά χιλιάδες, συν άλλες έντεκα χιλιάδες οι απόδημοι, συν άλλες δεκαπέντε οι ομογενείς, αθροιστικά και υποθετικά λοιπόν οι έχοντες δεσμούς αίματος με την Ικαρία είμαστε 35.000, θα συναντήσουμε τουλάχιστον 34.990 διαφορετικούς τρόπους απόδοσης, μαγειρικής και υλικών της ‘καθ’ ημάς επιτομής’ της τοπικής μας κουζίνας, του σουφικού.

Ένα νέο αφιέρωμα στην Ικαρία έχει να παρουσιάσει και αυτή την εβδομάδα το ikariamag.gr στο ικαριακό κοινό: Η τρίτη από τις έξι "ευρωπαϊκές περιπέτειες" του Donal Skehan ήταν η στάση του στην Ικαρία. Ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας και δημοσιογράφος γεύσης, φωτογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής επισκέφτηκε το νησί μας για να γνωρίσει από κοντά τα μυστικά της ικαριακής διατροφής αλλά και τον τρόπο ζωής των Ικαρίων. Απόλαυσε τη φύση, την κουζίνα, τα γλέντια της Ικαρίας και επιδόθηκε και στην τέχνη της μελισσοκομίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 15 Ιανουαρίου με μεγάλη πλειοψηφία (480 υπέρ από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, έναντι 159 κατά από τους Πράσινους και την αριστερά) μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, μάλιστα, κακή εντύπωση προκάλεσε η θετική ψήφος των Ευρωβουλευτών του Ποταμιού, Γ. Γραμματικάκη και Μ. Κύρκου. Οι άλλοι που ψήφισαν θετικά ήταν ο Ν. Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Γ. Κύρτσος (ΝΔ) και ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ) ενώ το ΚΚΕ απείχε.

Γύρισα προχτές από τη δουλειά και είχε πολλή ζέστη. Ο ήλιος έπεφτε σιγά σιγά και σκέφτηκα να ανοίξω μία μπύρα και να αράξω να την πιω στο μπαλκόνι. Έπρεπε όμως να τη συνοδεύσω με κάτι. Έτσι, άνοιξα το ντουλάπι και πήρα ένα πακέτο πατατάκια με γεύση ρίγανη.

Με αφορμή άρθρο των New York Times για το μυστικό μακροζωΐας των κατοίκων της Ικαρίας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στη διατροφή τους με ιδιαίτερη μνεία στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί και τον ελληνικό καφέ, ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Γεράσιμο Σιάσο ερεύνησε τις συνήθειες ενός δείγματος 71 ανδρών και 71 γυναικών από την Ικαρία, άνω των 65 ετών.

Στο τέλος του 2006, οι τιμές των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να αυξάνονται, ξαφνικά και απότομα. Μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή του σίτου αυξήθηκε 80%, του καλαμποκιού 90% και του ρυζιού 320%. Σε αυτή την παγκόσμια έκρηξη πείνας 200 εκατομμύρια άνθρωποι - κυρίως παιδιά - δεν μπορούσαν να πάρουν τρόφιμα πια και αναγκάστηκαν σε υποσιτισμό ή ασιτία.

Η Diane Kochilas μοιράζεται με το κοινό του TEDxAthens βιώματα, εμπειρίες αλλά και “μαθήματα ζωής-διατροφής” από τον τόπο καταγωγής της, την Ικαρία. Η φιλοσοφία γύρω από το φαγητό, πως αυτό μας προσδιορίζει ως Έλληνες αλλά και χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μας, είναι κατά την Kochilas αυτό που πρέπει να προβάλουμε προς το εξωτερικό, δίνοντας το παράδειγμα για έναν απλό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Υπάρχει μια γυναίκα που έχει αναδείξει την ελληνική κουζίνα σε υψηλής αισθητικής γαστρονομία. Είναι η Diane Kochylas, ελληνοαμερικανίδα, σεφ, συγγραφέας και ένθερμη υποστηρικτής και ειδικός της ελληνικής κουζίνας.

Για τους περισσότερους από εμάς η απειλή του υποσιτισμού ή της πείνας φαντάζει μακρινή ενώ κάποιοι δίπλα μας ήδη υποσιτίζονται ή πεθαίνουν από πείνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων, 1 στους 8 περίπου κατοίκους τη γης υποσιτίζονται, 870 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή πηγαίνουν για ύπνο, αν επιζήσουν, πεινασμένοι.

Χάρη στην υγιεινή, φυσική διατροφή, οι άνθρωποι που μένουν στην Ικαρία απολαμβάνουν εκπληκτική μακροζωία.

Σελίδες

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr