Ο Ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωΐα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Ελιξήριο μακροζωΐας φαίνεται πως είναι ο ελληνικός καφές σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ελλήνων ερευνητών

Με αφορμή άρθρο των New York Times για το μυστικό μακροζωΐας των κατοίκων της Ικαρίας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στη διατροφή τους με ιδιαίτερη μνεία στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί και τον ελληνικό καφέ, ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Γεράσιμο Σιάσο ερεύνησε τις συνήθειες ενός δείγματος 71 ανδρών και 71 γυναικών από την Ικαρία, άνω των 65 ετών.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν την υγεία αυτών των κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η κατανάλωση καφέ, αφού το 87% της ομάδας έπινε καθημερινά βραστό ελληνικό καφέ.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο επηρεάζεται από τη γήρανση, ωστόσο φαίνεται ότι ο ελληνικός καφές το προστατεύει.

Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και σε ηλικιωμένους με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ εξασφάλιζε καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες μελέτες που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

iefimerida.gr

ikariastore banner