O Guardian για την Ικαρία: Η διατροφή μακροζωίας του ελληνικού νησιού

Κάτοικος Ικαρίας. Φωτογραφία: Alamy

Χάρη στην υγιεινή, φυσική διατροφή, οι άνθρωποι που μένουν στην Ικαρία απολαμβάνουν εξωπραγματική μακροζωία.

Έχοντας ήδη μιλήσει για τις απολαύσεις της Κρητικής κουζίνας και κάποια μέρη στην Αθήνα που μπορεί κανείς να τη δοκιμάσει, όπως το εστιατόριο «Κρήτη» και έχοντας ήδη πει πως η Κρήτη έχει ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα στην Ελλάδα, εν μέρει, χάρη στην υγιεινή διατροφή της, μας τράβηξε την προσοχή Το Νησί Που Οι Άνθρωποι Ξεχνούν Να Πεθάνουν. Σε ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times, μάθαμε για την Ικαρία, ένα ελληνικό νησί που βρίσκεται στο Αιγαίο και φιλοξενεί κάποιους από τους μακροβιότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Το άρθρο αναφέρει αρκετούς λόγους που δικαιολογούν την μακροζωία των Ικαριωτών, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών στον ύπνο, την συχνή άσκηση, τη δεμένη κοινότητα και τον χαλαρό τρόπο ζωής. Αλλά το μέρος της εξίσωσης που μας ενθουσίασε ήταν το φαγητό. Οι New York Times περιγράφουν την παραδοσιακή διατροφή της Ικαρίας:

Το πρωινό είναι κατσικίσιο γάλα, τσάι του βουνού ή καφές, μέλι και ψωμί. Το μεσημεριανό είναι σχεδόν πάντα φασόλια (φακές, ρεβύθια), πατάτες, χορταρικά (μάραθο, πικραλίδα και κάτι σαν σπανάκι που ονομάζεται «χόρτα») και οποιοδήποτε λαχανικό εποχής που βγάζει ο κήπος τους. Το βραδινό είναι ψωμί και κατσικίσιο γάλα. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα σφάζουν τον χοίρο που μεγαλώνουν στο σπίτι,  και απολαμβάνουν μικρές μερίδες παστού χοιρινού για αρκετούς μήνες. 

Τα άγρια βότανα  χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους Ικαριώτες για τσάι:

Ο Λεριάδης μίλησε επίσης για το τοπικό «τσάι του βουνού» που φτιάχνεται από αποξηραμένα βότανα που ευδοκιμούν στο νησί και τα οποία απολαμβάνουν οι Ικαριώτες σαν «ένα κοκτέιλ στο τέλος της μέρας». Ανέφερε την άγρια μαντζουράνα, το φασκόμηλο, ένα είδος τσαγιού μέντας το φλισκούνι, το δεντρολίβανο και ένα ποτό που το φτιάχνουν βράζοντας πικραλίδες και προσθέτοντας και λίγο λεμόνι.

Η ανταποκρίτρια του Culinary Backstreets στην Αθήνα, Δέσποινα Τριβόλη, επιβεβαιώνει την συμπάθεια των Ικαριωτών στα χόρτα και τα λαχανικά όπως επίσης και την χαλαρή αίσθηση του χρόνου που έχουν. «Κάποτε κάτι φίλοι μού είπαν μια ιστορία για μια φορά που ήταν στο ταξί και βιάζονταν να φτάσουν στο λιμάνι. Ήταν ήδη αργοπορημένοι οπότε μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή τους όταν ο οδηγός σταμάτησε στη μέση της διαδρομής, βγήκε έξω κι άρχισε να μαζεύει χόρτα» μας λέει η Δέσποινα.

«Άρχισαν να του φωνάζουν και να διαμαρτύρονται ότι θα χάσουν το πλοίο, αλλά ο οδηγός τους είπε να χαλαρώσουν και συνέχισε να μαζεύει χόρτα. Έφτασαν στο λιμάνι στην ώρα τους ακριβώς.» (επίσης μας λέει, ότι κάποιοι Ικαριώτες αρέσκονται και σε κάποιο άλλο είδος άγριου χόρτου, αυτό που είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες…)

Αλλά όπως σημειώνει η Δέσποινα, ίσως ο σημαντικότερος λόγος πίσω από τον υγιεινό τρόπο ζωής στην Ικαρία να είναι  πως είναι σχετικά απομονωμένο νησί. «Σε αντίθεση με άλλα νησιά στην Ελλάδα, η Ικαρία δεν έχει πολύ τουρισμό. Το ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι εκεί διαρκεί 10 ώρες. Ίσως γι’ αυτό να μην έχουν φτάσει εκεί οι διατροφικές συνήθειες του δυτικού πολιτισμού και ο  γρήγορος και αγχώδης τρόπος ζωής που πολύ συχνά πάει «χέρι-χέρι» με τις δυτικές επιρροές. Η Ικαρία παραμένει σε μεγάλο βαθμό γεωργική και ανενόχλητη από τον έξω κόσμο».

Μετάφραση: ikariamag.gr
guardian.co.uk

Επισκεφτείτε το 1ο ηλεκτρονικό κατάστημα με 100% Ικαριακά Προϊόντα, εδώ.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr