Δήμαρχος Ικαρίας προς Μητροπολίτη για το Γηροκομείο: Δώστε μας την κυριότητα του ακινήτου

Άγιος Κήρυκος 20 Φεβρουαρίου 2012

Προς : Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, κ.κ. Ευσέβιο

Σεβασμιώτατε
Παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμό τις εξελίξεις αναφορικά με τη λειτουργία του Γηροκομείου Ικαρίας «Η Στέγη της Παναγίας». Ήδη έχουμε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να συνδράμουμε στην επίλυση του προβλήματος, για το οποίο βέβαια η δημοτική αρχή δεν φέρει καμία ευθύνη. Με ομόφωνη δε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχουμε εισφέρει στον προϋπολογισμό του γηροκομείου το ποσό των 30.000€ για το έτος 2011 και σκοπεύουμε να το επαναλάβουμε και για το έτος 2012 πέρα από τις διαρκείς προσπάθειες συσπείρωσης όλων των φορέων προς εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης.

Οι δυνατότητες όμως του Δήμου Ικαρίας είναι περιορισμένες λόγω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά και της δεινής οικονομικής κατάστασης, καθιστώντας αδύνατη την οποιαδήποτε γενική και αόριστη παραλαβή του γηροκομείου, όταν μάλιστα με παρρησία η Ιερή Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας ομολογεί ότι εδώ και πολλά χρόνια οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Παράλληλα η έρευνα μας κατέδειξε ότι η λειτουργία του γηροκομείου απέχει πολύ από όσα ορίζονται από το Ν. 2345/95 αλλά και τις Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΑ Π1γ/οικ 129673/ΦΕΚ Β 2190/2009: Τροπ.ΥΑ Π1γ/ οικ.81551/2007 και Π1γ/οικ. 81551/ΦΕΚ Β΄ 1136/6.7.2007) σχετικά με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Επομένως το πρόβλημα σχετικά με την γενικότερη λειτουργία και διαχείριση του γηροκομείου δεν είναι κάτι καινούριο ούτε τα όσα διαλαμβάνονται στα έγγραφα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου είναι ζητήματα που προέκυψαν τώρα αλλά απλώς διαγνώστηκαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι ο Δήμος Ικαρίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναλάβει την ευθύνη για όσα αναφέρονται στα ανωτέρω έγγραφα, όπως μας ζητάτε με την από 31.1.2012 επιστολή σας, αφού αυτά αφορούν παρελθόντα έτη. Ο Δήμος Ικαρίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας στις υποχρεώσεις της ούτε να αντικαταστήσει το Κράτος στην ανάγκη δημιουργίας προνοιακών δομών.

Παράλληλα είναι πρακτικά και νομικά αδύνατο να σας υποκαταστήσουμε στις υποχρεώσεις σας έναντι των εργαζομένων.

Ωστόσο βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης μιας βιώσιμης λύσης εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και επεξεργαζόμαστε διάφορες λύσεις.

Τούτο όμως δεν θα πρέπει να δημιουργεί προσδοκίες, αν δεν υπάρχει παράλληλα ειλικρινή βούληση.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι αν αδυνατείτε να λειτουργήσετε το γηροκομείο και επιθυμείτε να αναλάβει ο Δήμος Ικαρίας, θα πρέπει να μεταβιβάσετε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου στο Δήμο Ικαρίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε τις εγκαταστάσεις, να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες άδειες και να λειτουργήσουμε μια σύγχρονη και κατάλληλη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του νησιού μας.

Οποιαδήποτε άλλη σκέψη περί παραχώρησης μόνο της χρήσης των εγκαταστάσεων δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση αλλά θα παγιώσει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση.

Με σεβασμό
Ο Δήμαρχος Ικαρίας
Χριστόδουλος Σταυρινάδης

ikariastore banner