Γηροκομείο Ικαρίας: Αναστολή λειτουργίας ή οριστικό κλείσιμο;

Πού βρίσκεται η υπόθεση σήμερα. Τι δηλώνουν στο ikariamag  ο Μητροπολίτης Σάμου & Ικαρίας, o εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρησης του κληροδοτήματος και οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο.

Στο εκκρεμές βρέθηκε ξαφνικά το Γηροκομείο Ικαρίας «Η Στέγη της Παναγίας». Η απόφαση της Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας στην οποία υπάγεται το Γηροκομείο, για αναστολή της λειτουργίας του, πυροδότησε αντιδράσεις και ερωτηματικά.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με το κληροδότημα του Σουρουμάνη (1 εκατ. $ για την επέκταση του) που ποτέ δε έφτασε στον προορισμό του, η αυτοψία περί ακαταλληλότητας του κτιρίου και η υποχρέωση που έθεσε το Υπουργείο Υγείας για τήρηση ειδικών προδιαγραφών και προϋποθέσεων, οδηγεί στο προσωρινό –όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι- κλείσιμο του. Από τους 12 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί, οι 3 θα μεταφερθούν στο Γηροκομείο Σάμου ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Η ανακαίνιση του και επομένως η επαναλειτουργία του εξαρτάται πλέον από το κατά πόσο το 1 εκατ. $ -που ο Ιωάννης Σουρουμάνης άφησε με Διαθήκη του για την επέκταση του Γηροκομείου- θα φτάσουν στην Ικαρία από το Πανικαριακό Ίδρυμα της Αμερικής που διαχειρίζεται το κληροδότημα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μητροπολίτης Σάμου διεκδικεί  από το 2005 το ποσό αυτό, καταθέτοντας μάλιστα πριν ένα χρόνο αγωγή κατά του Πανικαριακού Ιδρύματος Αμερικής ζητώντας την αποδέσμευση των χρημάτων που ο Σουρουμάνης από τη Νέα Υόρκη άφησε στο Ίδρυμα με την προϋπόθεση να αξιοποιηθούν για το Γηροκομείο Ικαρίας.

Το Πανικαριακό Ίδρυμα από την πλευρά του για πολύ καιρό αρνιόταν την άνευ όρους παράδοση του κληροδοτήματος προς τη Μητρόπολη, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που προήλθαν από τον Σουρουμάνη έπρεπε να επενδυθούν μόνο για ορισμένους σκοπούς, δηλαδή για την επέκταση του κτιρίου και όχι για τα γενικά λειτουργικά έξοδα ή οτιδήποτε άλλα έξοδα (βλέπε Υπόθεση Σουρουμάνης).

Σε συνάντηση που είχε τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος του Πανικαριακού Ιδρύματος Αμερικής Κώστας Γιάκας με το ΔΣ του Γηροκομείου και τον πρώην Δήμαρχο Αγίου Κηρύκου Σπ. Τέσκο, τον νυν Δήμαρχο Χρ.  Σταυρινάδη και τον πρώην Έπαρχο Ν. Ροζίνο συμφωνήθηκε τα χρήματα να αποδεσμευτούν σταδιακά από το Πανικαριακό Ίδρυμα της Αμερικής. Τότε και κατόπιν αιτήματος του Ιδρύματος, για την διαχείριση των χρημάτων ορίστηκε από τον Μητροπολίτη Ευσέβιο Επιτροπή αποτελούμενη από την Ν. Ροζίνο, Χρ. Σταυρινάδη, Κ. Γιάκα και Αλέξανδρο Σκάρο (νυν Δημοτικός Σύμβουλος). Παράλληλα, ο Σεβασμιότατος ανέλαβε την υποχρέωση να αποσύρει την οποιαδήποτε δικαστική παρέμβαση κατά του Πανικαριακού Ιδρύματος σε περίπτωση που ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

 

Ο Μητροπολίτης Ευσέβιος
«Δεν κλείνει το Γηροκομείο αλλά αναστέλλει τη λειτουργία του» δηλώνει κατηγορηματικά στο ikariamag o Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και συνεχίζει «τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, η έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργασιών Περιφερειακής Ενότητας Σάμου περί ακαταλληλότητας του κτιρίου και η έκθεση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τήρηση προϋποθέσεων και προδιαγραφών, μας αναγκάζει να αναστείλουμε τη λειτουργία του. Προσωπικά δεν μπορώ να ριψοκινδυνέψω αφήνοντας σε ένα τέτοιο κτίριο τα 12 γεροντάκια».

Σχετικά με την επικείμενη επέκταση και ανακαίνιση του Γηροκομείου, ο Σεβασμιότατος δηλώνει ότι «η ανακαίνιση θα πραγματοποιηθεί με το κληροδότημα του Σουρουμάνη. Όπως γνωρίζετε είχαμε προσφύγει στη δικαιοσύνη για να έρθουν τα χρήματα της Διαθήκης του Σουρουμάνη στο Γηροκομείο Ικαρίας και έχουμε συμφωνήσει ότι θα αποσύρουμε την μήνυση κατά του Πανικαριακού Ιδρύματος της Αμερικής εφόσον αυτά αρχίσουν να εκταμιεύονται».

Σχετικά με τους εργαζόμενους ο Σεβασμιότατος δηλώνει «το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας αναγκάζει να τηρήσουμε τους κανόνες λειτουργίας μέχρι τις 25.6.2011 και να στελεχώσουμε το Γηροκομείο με εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς οι υπάρχοντες εργαζόμενοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». Σχετικά με τις οφειλές προς τους υπαλλήλους και το ΙΚΑ, ο Σεβασμιότατος εξετάζει το ενδεχόμενο δανείου προκειμένου να καλύψει τις όποιες υποχρεώσεις εκκρεμούν.

Η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας εξέδωσε πρόσφατα εφ’ όλης της ύλης δελτίο τύπου (βλέπε Η Μητρόπολη Σάμου απαντά για το Γηροκομείο Ικαρίας).

 

Οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με την απόφαση να κλείσει το Γηροκομείο -έστω και προσωρινά-. Παράλληλα, σε ανακοίνωση τους οι υπάλληλοι καταγγέλλουν την ξαφνική και άνευ προειδοποίησης απόλυση τους, ενώ θέτουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί πρέπει το Γηροκομείο να κλείσει εντελώς για να γίνει η ανακαίνιση του. Παράλληλα, ζητούν να συνεχιστεί η λειτουργία του και να αναιρεθεί οποιαδήποτε απόλυση (βλέπε ανακοίνωση εργαζομένων).

Επίσης, οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες Γενική Συνέλευση παρουσία όλων των φορέων αλλά και κατοίκων του νησιού.

Η υπάλληλος, κα Αργυρώ Χιώτη δηλώνει στο ikariamag ότι πράγματι το Γηροκομείο αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα εδώ και χρόνια, ωστόσο αν και υπήρχε χωρητικότητα (συνολικά υπήρχαν 25 δωμάτια και το Γηροκομείο φιλοξενούσε 12 γεροντάκια), η Διοίκηση είχε πάψει να δέχεται πλέον ηλικιωμένους. «Δεν φροντίζανε με κάποιο τρόπο να αυξήσουνε τα έσοδα. Το είχαν αφήσει στην τύχη του. Τα έξοδα του Γηροκομείου ήταν οι μισθοί των εργαζομένων, το ΙΚΑ τους, το ρεύμα, τα φάρμακα, το τηλέφωνο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα τρόφιμα ήταν δωρεάν παροχή ιδιωτικής εταιρείας από την Αθήνα».

Επίσης, σχετικά με την τελευταία έκθεση αυτοψίας που κρίνει ακατάλληλο το κτίριο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η κα Χιώτη λέει «το Γηροκομείο είχε προβλήματα σε δύο δωμάτια και έσταζε νερό εδώ και δέκα χρόνια. Τα προβλήματα δεν προέκυψαν μετά τη νεροποντή, υπήρχαν. Αυτή η ξαφνική απόφαση και στιγμή αφήνει πολλά ερωτηματικά»!
 

Η Επιτροπή Διαχείρισης του κληροδοτήματος
Ο κ. Ροζίνος μιλώντας στο ikariamag ως εκπρόσωπος της Επιτροπής διαχείρισης των χρημάτων που ο Σουρουμάνης άφησε στη Διαθήκη του για το Γηροκομείο Ικαρίας, μας λέει πως «έχουμε συμφωνήσει ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να στέλνονται σταδιακά από την Αμερική για την καθ’ ύψος επέκταση του Γηροκομείου. Προσωπικά άρχισα να ασχολούμαι με την υπόθεση από το 2008 και είχα από τότε διαπιστώσει ότι το Γηροκομείο αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι οφειλές του έχουν φτάσει τα 150 χιλιάδες ευρώ. Σε αιτήματα μάλιστα που κατά καιρούς είχα κάνει προς συλλόγους και άλλους φορείς (διοργανωτές πανηγυριών, κ.λπ.) να ενισχύσουν οικονομικά, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι πρώην Δήμοι έδιναν ότι μπορούσαν αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ωστόσο πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε και με την βοήθεια όλων, το Γηροκομείο μπορούμε να το συντηρήσουμε».

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner