Βόρειο Αιγαίο: Ξεσηκωμός για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Κλειστές οι υπηρεσίες. Ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των επίσημων φορέων.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, οι Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί σύμβουλοι, τα Επιμελητήρια, λοιποί φορείς καθώς και Δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων του Βορείου Αιγαίου και σε ένδειξη συμπαράστασης στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Όπως διαβάζουμε στην ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου: «Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Γιακαλής δήλωσε: «Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα είναι η ταφόπλακα για τα νησιά μας. Στη σημερινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν 25 περίπου φορείς ομόφωνα αποφασίσαμε το κλείσιμο της Περιφέρειας και των Δήμων και συνάντηση στην Αθήνα με τους νησιώτες Βουλευτές. Στην ίδια λογική κινείται και το Νότιο Αιγαίο όπου και εκεί έχουν γίνει αντίστοιχες συσκέψεις. Πάμε μαζί ενωμένα και συντονισμένα με τους υπόλοιπους νησιώτες».

Παρών στη σύσκεψη και ο βουλευτής Α' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος είπε: «Ο αγώνας των νησιωτών αφορά τον αγώνα ολόκληρου του ελληνικού λαού τις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται η χώρα. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ είναι μέσα στο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί σας και σε κοινοβουλευτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Εύχομαι στους νησιώτες καλή δύναμη».

Στη σύσκεψη ακόμα συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Θ. Παπαθεοφάνους, Γ. Φλώρος και Γ. Μάρκου, οι Δήμαρχοι Λέσβου Δ. Βουνάτσος, Σάμου Σ. Θάνου, Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντής και Ικαρίας Χ. Σταυρινάδης, εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, του Ιατρικού Συλλόγου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ Β. Αιγαίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β. Αιγαίου, του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων, της Ένωσης Ξενοδόχων κ.α.»

Εν τω μεταξύ, το Ράδιο Αρμονία (armoniaradio.gr) της Σάμου δημοσιεύει δήλωση του βουλευτή Π.Βαρδίκου ότι δε θα ψηφίσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Συγκεκριμένα ο βουλευτής φαίνεται να δηλώνει: «Εγώ δεν το ψηφίζω και είμαστε σε επαφή, όλοι οι βουλευτές του Αιγαίου και των Κυκλάδων, που στηρίζουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου και τηρούμε κοινή στάση απέναντι σε αυτό το θέμα. Θα έχουμε  μία πρόσθετη αύξηση, που μπορεί να φτάσει το 10%.  Όλοι οι βουλευτές των νησιών θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Το Κράτος θα γλυτώσει 130 εκ. από την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ. Όπως άφησαν το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ας δούνε και αυτό το θέμα», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Σάμου, κος Πυθαγόρας Βαρδίκος, που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού και σε όσους έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους Tour Operator.»

Τέλος, επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου, κ.Γιακαλής προς τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία και τη διάθεση όλων των φορέων της Περιφέρειας να αντισταθούν στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Ο κ. Γιακαλής, ζητά να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, για λόγους επιβίωσης, ανταγωνιστικότητας (τουρισμού) αλλά και εθνικούς και ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή τον  Υπουργό Οικονομικών. Διαβάστε την επιστολή, εδώ.

ikariamag.gr

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner