Το Grexit λοιπόν είναι τόσο τερατώδες, παρόν και πολιτικά δραστικό, ώστε να μπορεί να ξαναζεστάνει ακαριαία τις αντιμαχίες στην μπλογκόσφαιρα; H ίδια η ευρωζώνη, ούτως ή άλλως, αποδυναμώνεται από τα διαρθρωτικά της προβλήματα, την ασχεδίαστη αρχιτεκτονική της, αποδυναμώνεται από την ανάδυση λαϊκιστικών, εθνικιστικών, και ξενοφοβικών δυνάμεων σε πολλές χώρες, αποδυναμώνεται από μέρος των ελίτ που φαίνεται ότι δεν ευνοούν την ευρωπαïκή ολοκλήρωση.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται και στο νησί μας μια θεαματική αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά συχνά και αδιευκρίνιστοι. Για παράδειγμα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά αντιπρόσωπος εταιρίας ταχυμεταφορών, καταφθάνει συνεχώς στην Ικαρία, σε μεγάλη ποσότητα, συγκεκριμένος τύπος θερμάστρας που υπόσχεται χαμηλή κατανάλωση.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης φέρνει κλυδωνισμούς στον κλάδο – Απειλούνται και οι εξαγωγές κρασιού – Μαρτυρίες και απίστευτες ιστορίες παραγωγών για τα προβλήματα με την γραφειοκρατία και τη δημιουργία «φορολογικής αποθήκης»

Το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σοβαρή εμπλοκή στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε φορολόγηση του κρασιού στην παραγωγή.

Στα 70 ευρώ ανά συναλλαγή ορίζεται πλέον το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά, για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, εξαιρουμένων των συναλλαγών που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Δίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Πέμπτη 11 Ιουνίου από τις 12:00 μέχρι τις 14:00, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση Φορέων του Βορείου Αιγαίου για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα πρέπει να χαρακτηριστούν υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και να ενταχθούν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ τονίζει, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με αφορμή τις πληροφορίες για ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης από την επικείμενη διαπραγμάτευση.

Με αφορμή τις διαρροές των τελευταίων ημερών περί του μέτρου της ειδικής φορολόγησης του τουριστικού κλάδου που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σε κοινή δήλωση προβαίνει το σύνολο των τοπικών φορέων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου:

Υποχρεωτικές θα είναι οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στα νησιά για ποσά άνω των 70 ευρώ σύμφωνα με διάταξη που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη. Σε ποια νησιά όμως θα εφαρμοστεί το μέτρο;

Σελίδες

ikariastore banner