Βουλευτής & Αντιπεριφερειάρχης για ζητήματα του νησιού μας – Τι γίνεται με τους γιατρούς

Σε ερωτήσεις για ζητήματα της Ικαρίας και των χωριών του, κάλεσε ο Σύλλογος Κάβο Πάπας τον Δήμαρχο, το Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη με αφορμή τη χθεσινή κοπή της πίτας στην Αθήνα.

Ο Σύλλογος τούς προσκάλεσε στην κοπή θέτοντας παράλληλα εγγράφως τα παρακάτω θέματα, ζητώντάς τους παράλληλα αν δε μπορέσουν να παρευρεθούν, να απαντήσουν κι εκείνοι εγγράφως για να ενημερώσει στη συνέχεια ο σύλλογος τα μέλη τους.

Τα ζητήματα ήταν:
- η εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών συνολική ισχύς 330 ΜW
- η εξέλιξη των εργασιών για τον παραλιακό δρόμο Νας-Κάλαμος
- η παντελής έλλειψη αγροτικών ιατρών σε ολόκληρη τη Δυτική Ικαρία
- το ρέμα του Καρκιναγρίου μετά τις πλημμύρες του Οκτώβρη 2010
- το ρέμα του Αμάλου (μετά το καφενείο προς Καρκινάγρι) στο οποίο παραμένουν ακόμα επικίνδυνοι βράχοι μετά τις πλημμύρες.

Για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσαν να παρευρεθούν. Ας δούμε όμως τι απαντήσεις έδωσαν και σε ποια ζητήματα από τα παραπάνω:

Περιφερειάρχης Σάμου Θεμιστολής Παπαθεοφάνους:
- Για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έχει γίνει ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Δημοτική Αρχή η οποία διαχειρίζεται και το έργο.  Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου είναι σύμφωνη με την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά με την προϋπόθεση σεβασμού στο περιβάλλον.

- Στην από του 2005 εργολαβία, για την κατασκευή του έργου στο δρόμο Κάλαμος –Νας, εξασφαλίσαμε τις πιστώσεις και αποπληρώσαμε τις οφειλές που είχαν συσσωρευτεί έως το 2011. Σήμερα εκτελούνται εργασίες, ενώ υπάρχει  η πρόθεση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και για το μέρος που αφορά το υπόλοιπο των εργασιών.

- Για θέματα Ιατρικής Κάλυψης και στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων, αρμόδιο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ικαρίας που σε συνεργασία με τον Δήμο Ικαρίας καταγράφει και κοινοποιεί τις ελλείψεις του ιατρικού τομέα στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
- Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Ικαρίας από την θεομηνία της 18ης Οκτωβρίου του 2010, όπως είναι γνωστό εξασφαλίσαμε πιστώσεις της τάξης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και οι εργασίες έχουν ανατεθεί στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ» που ανέλαβε την μελέτη και εκτέλεση  εργασιών σε τρεις επιμέρους οδικούς άξονες.

 

Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος
- Για το δρόμο Νας-Κάλαμος, υπάρχει η δέσμευση της Περιφέρειας να εντάξει το έργο στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, εφ’ όσον στο τομεακό του Υπουργείου Υποδομών ενταχθεί το έργο «δρόμος Στελί-Φραντάτο-Ράχες», έργο που παρακολουθώ και που σύντομα θα ενταχθεί στο τομεακό, μια που η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφεται αυτές τις μέρες.
- Την ερχόμενη εβδομάδα η γιατρός Μητσικώστα Ευθαλία παραλαμβάνει το διορισμό της για τη 2η θέση του Καρκιναγρίου και ο Πάνος Αλεξάνδρου για το κέντρο Υγείας Ικαρίας. Θα έχουν 10 μέρες για να παραστούν στη θέση τους. Στο ΚΥ Ευδήλου τοποθετείται γιατρός επί θητεία. Δυστυχώς για Ράχες δεν υπήρξε ενδιαφέρον και δεν δέχτηκε ούτε ο γιατρός που έστειλαν ειδικής κατηγορίας.
- Για τις ζημιές από τις πλημμύρες δημοπρατήθηκαν 3 έργα με προϋπολογισμό περίπου 1,4 εκ. € το κάθε ένα. Τα δύο (παρεμβάσεις στο δρόμο Άγιος-Πλαγιά-Εύδηλος και Άγιος-Μονοκάμπι-Εύδηλος) εκτελούνται. Το 3ο  (παρεμβάσεις στο δρόμο Εύδηλος-Ράχες) καθυστερεί γιατί υπήρξαν ενστάσεις από τους εργολάβους. Στο Καρκινάγρι έγιναν εργασίες από Στρατό και Δήμο και θα επιχειρηθεί να γίνουν κι άλλες.

 

Ανάλογη απάντηση από το δήμο δεν υπήρξε, όμως το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Ραχών κ.Αποστόλη Καρίμανλη ο οποίος ενημέρωσε για τα εξής:
- Έχουν όντως αρχίσει οι εργασίες στο ρέμα του Καρκιναγρίου (όχι στο σημείο που ενώνει τον πάνω δρόμο του χωριού με την πλατεία) ενώ προχωρά και η αποκατάσταση 3 γεφυρώσεων που είχαν καταστραφεί (ρέμα παναγίτσας, ρυάκι αγίου ισιδώρου, ρέμα πάνω από το σελάδι).
- Θα πάει μπίγα στη λειβάδα για να ξεμπαζωθεί αποτελεσματικά και θα τοποθετούν μπλόκια στο λιμανάκι του Τραπάλου μεταξύ άλλων εργασιών εκεί. (Αυτά ο κ. Αντιδήμαρχος τα ανέφερε με επιφύλαξη).

ikariamag.gr

ikariastore banner