Κάποτε εν το μέσω του τριωδίου, στην Αθήνα στο κεντρο, δυο Καριωτίνες, προσπαθούσαν να εξηγήσουν σε μια Κερκυραία τι σημαίνει "ντύνομαι μουτσουνάρης".
Εκείνη έδειχνε να το διασκεδάζει χώρις όμως και να πολυκαταλαβαίνει την όλη διαδικασία. Ρωτούσε τι στολές φοράνε, ποια μέρα της αποκριάς βγαίνουν, πόσο καιρό πριν το προετοιμάζουν, πόσα άτομα ειναι το γκρουπ, σε ποιο μέρος γινεται το event, για να παρει απαντήσεις που δεν περίμενε.

Αυλαία σήκωσε την περασμένη Κυριακή το 23ο Πανικάριο Καρναβάλι στον Εύδηλο Ικαρίας με ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα ξεφαντώματος για μικρούς και μεγάλους.

Ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε του Τραγόμορφους και Κουδουνάτους για το 2015 στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου.

Το έθιμο και το δίκαιο που πηγάζει εκ του έθους, απαιτεί τη βίωση και την έκφραση των συναισθημάτων, που πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, είναι συναισθήματα εκφρασμένα αντίθετα. Όπως και με την τέχνη. Ανθρώπινα δημιουργήματα όλα αυτά, θες αυθόρμητα, θες ματαιόδοξα ή ατελέσφορα, θες υλικά και άυλα, θες υφάσματα ή προβιές να τις πηγαινοφέρνουμε σε μια πλατεία ή σε μια καμπύλη του χρόνου, όλα έχουν να παραλάβουν συναίσθημα. Και να παραδώσουν το ίδιο.

Μεγάλη ήταν η ανησυχία για την τελευταία Κυριακή των Αποκρεών εξαιτίας του δελτίου καιρού που δίνει βροχή, όπως και πέρσι, ειδικά μετά το μεσημέρι. Μόνο που φέτος οι σώφρονες σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, στον Άγιο Κήρυκο και η επιτροπή διοργάνωσης Καρναβαλιού στον Εύδηλο, αποφάσισαν να μεταθέσουν την ημερομηνία και να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μάκης Φουντούλης, Τατάκης Κράτσας στην παραλία του Αγίου Κηρύκου. Διακρίνεται η σιδερένια σκάλα.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο, μουτσουνάριδες, καουμπόιδες-ινδιάνοι και ένας μέγας Ναπολέων. Αποκριά του 1955 στον Άγιο Κήρυκο. Διακρίνονται όρθιοι Αντώνης Λακιός, Τατάκης Κράτσας, Μάκης Φουντούλης. Κάτω: Νίκος Σταμούλος Κώστας Πετρής.

Οι προβιές εφέτος ακολούθησαν ειδική …επεξεργασία αφού πλύθηκαν πριν μέρες στα ιαματικά νερά της Λευκάδας. Όλα ήταν έτοιμα για το ξεχωριστό και παραδοσιακό πλέον κλείσιμο της Αποκριάς με τους Κουδουνάτους.

Μεγάλη αγωνία για την τελευταία Κυριακή των Αποκρεών εξαιτίας του δελτίου καιρού που έδινε δυνατή βροχή. Για καλή τύχη όλων οι σταγόνες σταμάτησαν να πέφτουν το πρωί κι έτσι, με μικρή καθυστέρηση, άρχισαν οι ετοιμασίες.

Μα ποιος είναι δύο η ώρα τη νύχτα; Μουτσουνάρηδες. Ικαρία είμαστε! Έμπαιναν έμπαιναν, ήταν καμιά δεκαριά. Μα τι πλάκα που έχουν, ποίος να ΄ναι αυτός που κάνει τον γέρο… Και εκείνη η έγκυος που έπεσε κάτω ανάσκελα και έκανε πώς γένναγε…

Σελίδες

ikariastore banner