Τραγόμορφοι και Κουδουνάτοι στην Ικαρία 2014

Οι προβιές εφέτος ακολούθησαν ειδική …επεξεργασία αφού πλύθηκαν πριν μέρες στα ιαματικά νερά της Λευκάδας. Όλα ήταν έτοιμα για το ξεχωριστό και παραδοσιακό πλέον κλείσιμο της Αποκριάς με τους Κουδουνάτους. Τα παιδιά του Συλλόγου Νέων Αγίου Κηρύκου, αλλά και οι φίλοι τους που συμμετέχουν, είχαν προετοιμαστεί για κάθε βροχερό ενδεχόμενο. Έτσι, εφέτος, επέλεξαν την αίθουσα των Γλαρέδων για να ντυθούν. Από το μεσημέρι η πρόθεση έβραζε στο καζάνι. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιούταν στη συγκεκριμένη αίθουσα.

Η προετοιμασία έχει τη δική της ομορφιά. Τρέξιμο δεξιά κι αριστερά για κάποιες λεπτομέρειες, για κάτι που ξεχάστηκε. Η Τζένη να φτιάχνει τα κουδούνια της, ο Φάνης να προσπαθεί να σταθεροποιήσει μια γλάστρα στο κεφάλι, ο Σιδερής να ετοιμάζει τους πυρσούς κι όλοι να ψάχνουν το Βαγγέλη που ψάχνει για το φούμο που θα μαυρίσει τα πρόσωπα. Ο Αποστόλης και ο Νίκος να ξεκοκαλίζουν το κρέας για να σερβιριστεί και να καταναλωθεί ευκολότερα. Μεζέδες στα τραπέζια και κρασί από τον κουβά για ν’ ανέβει η διάθεση.

Διαβάστε: Καρναβάλι στην Ικαρία - Απόκριες 2014

Ευτυχώς, ο καιρός διατηρήθηκε καλός και το καζάνι μεταφέρθηκε στην πλατεία. Η βραδιά ξεκίνησε με συναυλία της Φιλαρμονικής στο Πλαιο Δημαρχείο, συνεχίστηκε με το χορευτικό του Λυκείου των Ελληνίδων κι αμέσως μετά άναψε η φωτιά. Στους πρώτους χτύπους της καμπάνας που σηματοδοτεί την άφιξή τους, οι τραγόμορφοι, με πυρσούς στα χέρια, ξετρύπωσαν από τα σοκάκια, κατέληξαν στην πλατεία κι άρχισαν να χορεύουν με τους σκοπούς των Σιδερή, Φίλιππου, Δημήτρη και Γιάννη.

Το Πιπέρι, το Φάντασμα, ο Γέρος, το Τσάκα – τσάκα και το πολυαναμενόμενο Πιπέρι. Βεβαίως και ο Αράπης που κρατούσε στο χέρι ένα αγγούρι με την επιγραφή «πρωτογενές πλεόνασμα»!

Το τραγούδι και ο χορός συνεχίστηκαν με έναν μακρόσυρτο καριώτικο και άλλα νησιώτικα τραγούδια.

ikariamag.gr

Διαβάστε σχετικά:
- «Ιερός Χρόνος» στην Ικαρία του σήμερα
Εις το χαμένο Μουτσουνιάρη (ή φίδια βάλλει)

ikariastore banner