Αποφάσεις συνεδρίασης τοπικού συμβουλίου Καρκιναγρίου Ικαρίας

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1/21-3-2011 συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Καρκιναγρίου

Σήμερα 21/03/2011 ημέρα Δευτέρα το Τ.Σ. Καρκιναγρίου της Δημοτικής Ενότητας Ραχών συνήλθε σε συνεδρίαση στην αίθουσα της Εκκλησίας Αγ.Νικολάου Καρκιναγρίου μετά από γραπτή πρόσκληση προς όλους τους Συμβούλους και κοινοποίηση στον Αντιδήμαρχο Ραχών.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία και ώρα 20:00 κυρήσετε η έναρξη του Συμβουλίου.
Στο σύνολο 3 τοπικών  Συμβούλων, παρόντες είναι και οι τρεις:  
1) Παράλαιμος Κων/νος, πρόεδρος
2) Βουδαντά Ειρήνη
3) Φραδέλος Πέτρος   

Α) ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΒΟΘΡΟΣ- ΣΥΝΔΕΣΗ       
3. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΡΕΜΑΤΩΝ
α) Κεντρικό ρέμα β) Πευκί 
4. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΡΑΧΕΣ
6. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΤΡΑΠΑΛΟΥ-ΕΛΙΑΣ ΚΑΜΠΟΣ
7. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ
8. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ
9. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΛΥΚΩΝ
10. ΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
11. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ  ΕΚΤΑΣΕΩΝ
12. ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΡΑΠΑΛΟΥ 

Β) ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ( ΜΕΛΕΤΗ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)
2. ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΜΩΛΟ ΘΕΣΗ ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ
3. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΜΕΝΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΚΑΛΑΜΟΣ – ΑΜΑΛΟΥ – ΤΡΑΠΑΛΟΥ
4. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ  ΦΡΑΓΜΩΝ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ –ΚΑΛΑΜΟΣ- ΑΜΑΛΟΥ- ΤΡΑΠΑΛΟΥ
5. ΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ
6. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΥΟ ΚΑΘΡΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Ο Πρόεδρος του Τ.Σ. πήρε το λόγο και εισηγήθηκε : “ Xαρακτηρισμένη η κοινότητα Καρκιναγρίου ως πλημμυροπαθής και ως κοινότητα εκτάκτου ανάγκης και χρήζουσας άμεσης βοήθειας και επέμβασης από τους αρμόδιους φορείς : Πολιτεία, Περιφέρεια Β.Αιγαίου, Δήμος κλπ σας υποβάλουμε τα παρακάτω θέματα, ως έκτακτα, άμεσα και αναγκαία δια την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας και των κατοίκων αυτής.”

Μετά από εισήγηση του Προέδρου του  Τ. Σ. και έχοντας υπ’όψιν του τη συζήτηση που προηγήθηκε με τους κατοίκους των χωριών για τα θέματα του χρήζουν άμεσης ανάγκης μετά τη θεομηνία της 18ης Οκτωβρίου 2010 καθώς και θέματα που είναι απαραίτητα να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από διαλογική συζήτηση των μελών,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Έχοντας γνώση της κατάστασης που εμφανίζει η τοπική κοινότητα και ειδικότερα τα χωριά Καρκινάγρι – Αμάλου – Κάλαμος – Τραπάλου  ύστερα από την καταστροφή που έπληξε την περιοχή την 18η Οκτωβρίου 2010 και έχοντας λάβει  υπ΄όψιν ότι κάθε μεταγενέστερη νεροποντή επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση ιεραρχούμε τα παρακάτω έργα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης ως εξής :

Α)  ΕΡΓΑ  ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΔΑΣ  ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Ξεμπάζωμα – καθαρισμός και εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου (λιβάδα) καθότι η λιβάδα χρησιμοποιείται  και από επαγγελματίες ψαράδες για βιοποριστικούς λόγους και τίθεται θέμα ζωτικής σημασίας , αλλά και η φιλοξενία είτε διερχόμενων σκαφών είτε από τα γειτονικά ψαροχώρια ή και για την έξοδο κάποιου σκάφους προς βοήθεια σε άλλο σκάφος ή λουομένου ή και περίπτωση ατυχήματος ( όπως η περίπτωση του χωριανού μας Βατούγιου Δημήτρη που δεν μπορέσαμε να βγάλουμε δικό μας καϊκι και αναγκαστήκαμε να φωνάξουμε ελικόπτερο και έπειτα από αποτυχή προσπάθεια να έρθει ο Καρναβάς από τον Εύδηλο ή Άγιο Κήρυκο να ανασύρει το πτώμα πλέον του συνχωριανού μας χάθηκε μια ζωή επειδή δεν μπορέσαμε να βγάλουμε έξω ένα καϊκι) ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο ατυχές και θανατηφόρο συμβάν είτε από αμέλεια είτε από ελλείψεις σε όλη την ακτογραμμή της Ικαρίας.
Τα μπάζα και πιο συγκεκριμένα η άμμος ως αδρανή υλικά προτείνουμε την μεταφορά και αποθήκευσή τους σε τέτοιο χώρο που να μην μπορεί να τα πάρει το νερό ή ο αέρας προς χρησιμοποίησή τους σε  έργα που θα γίνουν σε όλη την κοινότητα ή και χρησιμοποίηση τους από τους χωριανούς δια την αποφυγή μελλοντικών εξόδων στα έργα μας. Προτείνουμε την μεταφορά , μετά από πρόταση του Κράτσα Χαράλαμπου σε ιδιωτικό χώρο στο Φανάρι δεξιά και αριστερά του δρόμου και δεξιά του κεντρικό μώλου στις Αλυκές.

2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΒΟΘΡΟΣ- ΣΥΝΔΕΣΗ     
Με την πλημμύρα του Οκτώβρη 2010 ο υπάρχων βόθρος που έχουμε και βρίσκεται μπροστά στα καφενεία και εξυπηρετεί τα σπίτια Πλατείας, Αγίου Νικολάου και Αστάχυ υπέστη ζημιές από τεράστιους ογκόλιθους αλλά και από την ορμητική ροή του νερού παρασύροντας και καταστρέφοντας στο διάβα τους τις σωληνώσεις και μικροζημιές στο βόθρο. Προτείνουμε για την άμεση λύση των αναγκών την τοποθέτηση κεντρικού αγωγού λυμάτων μήκους 150-200 μέτρων κατά μήκος της ρεματιάς είτε υπογείως είτε επί εδάφους και προσκόληση πάνω σε αυτόν οι αγωγοί των οικιών. Η προτεινόμενη   λύση ενδείκνυται ως η πιο: αποτελεσματική, γρήγορη, σίγουρη, αξιόπιστη όπως έχει αποδείξει η σειρά ετών που λειτουργεί καθότι είναι υπεραπορροφητικός αλλά και οι πιο οικονομική σ’αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς, έναντι στην λύση του βιολογικού βόθρου όπου απαιτείται  ειδική μελέτη από μηχανικούς και περιβαντολλόγους και ειδικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία του.
Μελέτη – εγκατάσταση, εξαρτήματα, δίκτυο, γεννήτρια, μπετά, αναλώσιμα πάγια, αναλώσιμα έκτακτα, ζημιές, συντήρηση, εργατικά ίσον με ένα τεράστιο κόστος, και μετά από το φαγωπότι προμηθευτών και εργολάβων η εγκατάλειψη και πολύ πιθανόν η μη λειτουργία του. Δεν είμαστε αντίθετοι στη εγκατάσταση και λειτουργία του βιολογικού αρκεί να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα με μελέτη από μηχανικούς και περιβαντολλόγους. Η επισκευή του βόθρου και του δικτύου δεν θα ξεπεράσει τα 5.000,00 ευρώ σε υλικά και εργατικά επίσης είναι μια άμεση λύση στο θέμα της αποχέτευσης γιατί το καλοκαίρι είναι κοντά και η υπάρχουσα κατάσταση θα δημιουργήσει εστία μόλυνσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

3. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΡΕΜΑΤΩΝ
α)  Κεντρικό ρέμα β) Πευκί 
Ο καθαρισμός και εκβραχισμός των ρεμάτων Αλυκές και Πευκί να επιμελείται και να καθοδηγείται σύμφωνα με τις υποδείξεις του μηχανικού καθότι ορίζονται ειδικές γνώσεις και έργα για την επιβράδυνση ενός ορμητικού ποταμού. Επιδιόρθωση του τσιμεντένιου κομματιού από το δρόμου μέχρι την πλατεία καθώς χρησιμοποιείται και για την διέλευση οχημάτων.
Ο ορισμό και οριοθέτηση όλων των κεντρικών ποταμών αλλά και παραπόταμων (ρυάκια) όσο ξερόρυακα κι αν είναι αποδείχθηκε ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δουλέψουν, γι’αυτό χρειάζεται άμεσα η οριοθέτηση και ο καθαρισμός τους.

4. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Η άμεση αποκατάσταση της τρύπας του τσιμέντου στην πλατεία που έγινε προκειμένου να ξεφράξουμε το γεφύρι.
Η φωτεινή σήμανση και φύλαξη αυτής για την επικινδυνότητα που υπάρχει την νύκτα αλλά και την ημέρα προκειμένου να μην πέσει μέσα κάποιος άνθρωπος ή αυτοκίνητο εως ότου αποκατασταθεί πλήρως. Προτείνουμε την ανάθεσή του σε τοπικό εργολάβο καθότι είναι έργο πολύ μικρής κλίμακας.

5.ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΡΑΧΕΣ
Επικινδυνότητα για τα παιδιά που ανεβοκατεβαίνουν στο σχολείο αλλά και όλων των οχημάτων που διέρχονται από αυτόν καθότι μόνο αυτοκίνητο 4Χ4 μπορεί να ανταπεξέλθει σ’αυτές τις συνθήκες.

6. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΤΡΑΠΑΛΟΥ
Επικινδυνότητα για όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα ακόμα και στα 4Χ4 κυρίως στην τοποθεσία «Βασίλη»

7. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ
Για το πότισμα κήπων και περιβολιών του Καρκιναγρίου

8. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ
Μια εξ’ολοκλήρου μελέτη αποκατάστασης και ανάπλασης της πλατείας.

9. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΛΥΚΩΝ
Μια εξ’ολοκλήρου μελέτη αποκατάστασης και ανάπλασης της πλατείας.

10. ΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Το αγιάρι της λιβάδας χρήζει αντιστήριξης γιατί κάποια στιγμή θα γίνει κατολήσθιση μαζί με όλα τα σπίτια που υπάρχουν στην κορυφή και ταυτόχρονα θα κλείσει όλη η λιβάδα πλακώνοντας ανθρώπους και καϊκια.

11. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ  ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Τα σύρματα των αναδασωτέων εκτάσεων έχουν υποστεί ζημιά μερική εως και ολική από την πλημμύρα του Οκτώβρη 2010.

Καθώς και έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων των χωριών μας,

Β) ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ
1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ( ΜΕΛΕΤΗ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)
2. ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΜΩΛΟ ΘΕΣΗ ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ
3. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΜΕΝΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΚΑΛΑΜΟΣ – ΑΜΑΛΟΥ – ΤΡΑΠΑΛΟΥ
4. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ  ΦΡΑΓΜΩΝ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ –ΚΑΛΑΜΟΣ- ΑΜΑΛΟΥ- ΤΡΑΠΑΛΟΥ
5. ΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ
6. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΥΟ ΚΑΘΡΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν για όλα τα παραπάνω θέματα από το Τ.Σ είναι ομόφωνες.

                                                                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    ΤΑ ΜΕΛΗ

                                                                                              Παράλαιμος Κων/νος           Βουδαντά Ειρήνη
                                                                             
   
                                                                                                                                          Φραδέλος Πέτρος