Με έγγραφό τους προς την Εποπτεία Αλιείας Σάμου οι παράκτιοι ψαράδες της Ικαρίας μέσω του Συλλόγου Αλιέων του νησιού αναφέρονται στις «ζημιές των αλιευτικών τους εργαλείων που έχουν υποστεί από την αύξηση των πληθυσμών φώκιας και δελφινιών και ζητούν από σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. αποζημιώσεις, ειδικά την φετινή χρονιά έχουν οικονομικά, καταστραφεί αφού εκτός από τις ζημιές σε δύχτια και το μεροκάματο δεν βγαίνει» όπως τονίζουν.

Στις 14 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε μία διήμερη συντονιστική συνάντηση ανάμεσα σε εκπρόσωπους 33 μη-κυβερνητικών φορέων από κάθε γωνιά της Ευρώπης οι οποίοι συμμετέχουν στα επτά Περιφερειακά Γνωμοδοτικά Συμβούλια της ΕΕ για την αλιεία.

Δύο μεγάλους καρχαρίες έπιασε ένα ψαράς στο Καρκινάγρι Ικαρίας, με τον μεγαλύτερο να ξεπερνά τα 200 κιλά. Σύμφωνα με τη φωτογραφία, οι καρχαρίες μοιάζουν με τον εξαβράγχιο καρχαρία, ειδος το οποίο στην Ελλάδα αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα (αλιεύεται κατά λάθος στα δίχτυα) και είναι είδος η αλιεία του οποίου είναι νόμιμη. Η επιστημονική ονομασία του ονομασία είναι Hexanchus griseus, ζει στις περισσότερες θάλασσες και ωεκανούς του πλανήτη και συνήθως βρίσκεται σε μεγάλο βάθος πάνω από 180m μέχρι και 1100m.

Το Κέντρο Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Σάμου Α.Ε. που αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος του Άξονα 4 του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑΣ 2007-2013», ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων της 3ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το Τοπικό Πρόγραμμα ΑΛΙΕΙΑΣ 2007-2013.

Από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου ανακοινώνεται ότι οι αλιείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για άσκηση αλιευτικού τουρισμού με τα αλιευτικά τους σκάφη, θα πρέπει αυτά να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

Κυρία Μήλιου επανέρχομαι με δεύτερη επιστολή προσπαθώντας να βοηθήσω να κατανοήσετε τι σας έγραψα και να δούμε ποιο είναι το ασυνάρτητο κείμενο που έδωσα στη δημοσιότητα έτσι όπως κυνικά γράφετε.

Με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις αρχές του χρόνου σε όλη την Ελλάδα, από την ιδιότυπη, αμφιλεγόμενη αδειοδότηση της αλιείας με βιντζότρατα σε ρηχά νερά, η οποία προεκλογικά βαφτίστηκε ως «επιστημονική έρευνα», την Παρασκευή 6/2, έγινε για το θέμα αυτό σύσκεψη- συζήτηση στην Εποπτεία Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής.

Ως απάντηση στο ασυνάρτητο κείμενο του κ. Παμφίλη, σχετικά με το θέμα της ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης της βιντζότρατας, πρέπει να πω ότι λυπάμαι που πρέπει να απαντάω σε τέτοιου επιπέδου ανακοινώσεις, αλλά αισθάνομαι κρίμα για τους πολίτες του νομού που αναγκάζονται να ενημερώνονται μέσα από τέτοια κείμενα.

Παίρνοντας αφορμή τα δημοσιεύματα των οικολόγων πράσινων και φυσικά της κ. Αναστασίας Μήλιου διευθύντριας έρευνας στο Ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχω να πω τα εξής:

Κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς και των συναρμόδιων Υπουργών Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργίου Καρασμάνη, ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας του αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, κατόχους επαγγελματικών σκαφών, που επιθυμούν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό, παράλληλα, με τις επαγγελματικές αλιευτικές τους δραστηριότητες.

Σελίδες

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr