Το ζευγάρι από την Αλεξάνδρεια #IstoriesErota #NyfesIkarias

Στη φωτογραφία φιγουράρουν ο Νικόλαος Μαλαχίας, καθηγητής, του Γεωργίου και της Λεμονής Παγγέρη, και η Αργυρώ/ή Παμφίλη του Ηλία, αδελφού του ιστορικού Χαράλαμπου Παμφίλη, και της Βασιλικής Πλούτη που τέλεσαν τους γάμους τους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απ' όπου και η φωτογραφία, στις αρχές του εικοστού αιώνα (γύρω στο 1905).

Έκαναν επτά παιδιά από τα οποία επέζησαν τα πέντε: τη Λεμονιώ, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1909, τη Βασιλική, την Πολυξένη (Ξενιώ), τον Γιώργο και τον Αργύρη.

Το ζευγάρι ήταν πολύ ερωτευμένο. Η γυναίκα, όμως, αρρώστησε από υδρωπικία και πέθανε, στη γέννα του τελευταίου της παιδιού, που θα το έβγαζαν Ηλία αλλά του έδωσαν τελικά το όνομα της μάνας του, που ήταν τότε γύρω στα τριάντα πέντε της χρόνια.

Εκείνη, η εν δυνάμει γιαγιά μου, μου ενέπνευσε το "Αλεξάνδρεια-Γεντί-Σκαρί". Ο παππούς Νικόλας, ο "πατέρας", όπως τον φώναζαν με σεβασμό τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια του, νέος, τότε, άντρας, δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί στην ιδέα της απώλειας της γυναίκας που λάτρευε.΄Ηθελε να πέσει στο μνήμα μαζί της, δίπλα στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Κηρύκου.

Δεν ξαναπαντρεύτηκε, ούτε αγάπησε άλλη γυναίκα, κοιμόταν μάλιστα πάνω σε ξύλα για να κάνει το κορμί του ανθεκτικό στην αντίσταση απέναντι σε ηδονικές αναζητήσεις.

Έγραψε το θρήνο της αγαπημένης του Αργυρής, τον Οκτώβρη του 1919, για να ραγίζουν κι οι πέτρες.

Μεγάλωσε μόνος τα πέντε παιδιά του με αυστηρή πειθαρχία, σεβασμό και βαθιά αγάπη.

Ηρώ Τσαρνά-Κόχυλα
irotsarna@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Ηρώς Κόχυλα – Τσαρνά.

ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ στο #ArteisErota το φεστιβάλ του ikariamag στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017: Ανοίξτε τα οικογενειακά σας αρχεία, βρείτε φωτογραφίες (όλων των εποχών) από νύφες της Ικαρίας (φωτογραφημένες είτε στο νησί είτε και αλλού, μόνες τους ή και με τον γαμπρό ή και τις οικογένειες τους), φωτογραφίστε τις (καθαρές) ή σκανάρετέ τις (σε υψηλή ανάλυση) και στείλτε τις στο info@ikariamag.gr. Χρήσιμο (ίσως και απαραίτητο) θα είναι να συνοδεύεται τη φωτογραφία σας και με στοιχεία: Το όνομα σας, ημερομηνία φωτογραφίας, τόπος, ονόματα απεικονιζομένων, 2 γραμμές για τον έρωτα ή τον γάμο τους, ακόμα και μια μικρή ή και μεγάλη ιστορία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επίσης για το Artεις Έρωτα; Πάρε μέρος στις Ιστορίες Έρωτα & Αγάπης στην Ικαρία

ikariastore banner