Υπάρχει και η Ικαρία της Λαογραφίας

Ανάμεσα στα πνιγμένα στην φυσική χλωρίδα σοκάκια της Ικαρίας, ξετρυπώνει κανείς και το Λαογραφικό της Μουσείο.

Σ’ έναν κόσμο χαμένο στην τεχνολογία και τους αυτοματισμούς, ο επισκέπτης μπορεί να βρει από την είσοδό του ακόμη στην αυλή του Μουσείου, δείγματα της εφευρετικότητας των Ικαριωτών που σε κάνουν να θαυμάζεις την όρεξη και την εξυπνάδα που εξέφραζαν με τις κατασκευές τους, με πολλές να φτάνουν ακόμη και εκατοντάδες χρόνια πριν.

Από το παραδοσιακό λιοτρίβι, τις πήλινες κυψέλες για την παραγωγή μελιού έως και το ξύλινο βρυσάκι και την φυτική ρητίνη του τσαγκάρη, ο χώρος του Μουσείου σε ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή που σημασία είχε η απλή και ίσως σε σχέση με το σήμερα ανέμελη επιβίωση.

Είναι εκπληκτικό το πόσα συναισθήματα μπορεί να σου δημιουργήσει ένας τέτοιος χώρος! Θαυμασμό, υπερηφάνεια, συγκίνηση και μία ατελείωτη ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη αποδείξεων της ιστορίας αυτού του τόπου. Έργο το οποιο οφείλουμε στην όρεξη και την αφοσίωση του κυρίου Θεμιστοκλή Κατσαρού.

Πέρα από τα εργαλεία λοιπόν για την καθημερινή ζωή μιας άλλης πραγματικότητας, θα βρεις παραδοσιακές φορεσιές, έγγραφα του πολέμου καθώς και πυρομαχικά, κομμάτια εκκλησιαστικής ιστορίας αλλά και τεκμήρια του θάρρους των κατοίκων της Ικαριάς, που κατάφεραν να διώξουν τους Τούρκους από το νησί τους και να φτιάξουν μια δική τους πολιτεία, ελεύθερη και έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, όλα αποτελέσματα της προαναφερθείσας αφοσίωσης.

Οι κάτοικοι του μικρού αυτού νησιού του Βορείου Αιγαίου δίνουν την ψυχή τους στον τόπο τους και το γραφικό αυτό Μουσείο είναι απόδειξη τόσο των έργων του παρελθόντος όσο και της δικής μας εποχής.

Αν επισκεφτείς την Ικαρία, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς και το Λαογραφικό της Μουσείο στον Άγιο Κήρυκο. Το μεράκι και η ιστορία που κρύβεται μέσα του θα σε συναρπάσει!

Ρωξάνη Αντωνιάδου

Ωράριο λειτουργίας του Μουσείου :
Δευτ. - Τετ. - Παρασκ.: 10.00 με 14.00 και 19.00 με 21.00
Τρ. - Πεμ.:  10.00 με 14.00
Σάββατο: 18.00 με 21.00

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner