Το μάτι, το ξεμάτιασμα και πώς δημιουργήθηκαν κάποια μονοπάτια

Το μάτι είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πάθεις αδιαθεσία, ζαλάδες, στομαχόπονο, πονοκέφαλο και άλλα. Πρέπει να είναι κανείς προσεχτικός και ειδικά αν καμιά μέρα είναι όμορφος, να φυλάγεται για ν’ αποφύγει τα χειρότερα. Μερικοί είναι πιο επιρρεπείς στο μάτι ή το μπερδεύουν με τη βαρυστομαχιά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεματιαστεί κανείς. 

Η πιο γνωστή μέθοδος είναι να ρίχνεις λάδι στο νερό που αν δε διαλύσει, έχεις μάτι και ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα μείνει η κηλίδα είναι και το μέγεθος του ματιού.
Επίσης υπάρχει η μέθοδος με το κορδόνι που μετράς τη μέση σου και βγαίνει ας πούμε 90εκ., μετά σε ξεματιάζουνε και έχει πάει 80. Αν τελικά δεν είχες μάτι, μένεις χοντρός. Αυτή η μέθοδος είναι εξυπηρετική και για δίαιτα αν κάποιος θέλει.
Στη σύγχρονη εποχή το ξεμάτιασμα μπορεί να γίνει και διαδικτυακά
Στέλνεις μια σέλφι  στον ξεματιαστή και αναλαμβάνει εκείνος απο μακριά να σε ξεματιάσει κοιτάζοντας τη φωτογραφία. Εντωμεταξύ πρέπει να κάθεσαι  κι εσύ ήρεμος και συγκεντρωμένος όσο ο άλλος κάνει δουλειά απο μακριά. Μετά θα σε πάρει τηλέφωνο, θα σου πει τα αποτελέσματα και αναλόγως θα νιώσεις καλύτερα.
 

Αξιόπιστα αποτελέσματα μπορείς να έχεις και μέσω της δωρεάν εφαρμογής 'Η Ξεματιάστρα" που είναι διαθέσιμη και συμβατή με λογισμικά φορητών συσκευών Andoid  και iOS.

Τα λόγια για το ξεμάτιασμα δεν κάνει να μεταφέρονται απο το ίδιο φύλο.
Πρέπει να τα λέει άντρας σε γυναίκα ή γυναίκα σε άντρα.

Εμένα μου είχε πει ο παππούς μου τα λόγια και τα είχα γράψει αλλά έχασα το χαρτάκι και τώρα δε μπορούμε να μου τα ξαναπεί. Θυμάμαι πολύ λίγο κάτι που λέει κάπως έτσι: μπλα μπλα και της κακιάς ώρας ο γιός, που έχει χοίρους σκατζοχοίρους, περνάει δάση και βουνά και μπλα μπλα νάβγει του διαόλου το μάτι, λέει στο τέλος.

Επίσης μπορείς απλά να λες το πάτερ ημών, να σταυροκοπιέσαι και να χασμουριέσαι στο περίπου.

Μια άλλη γνωστή μέθοδος ξεματιάσματος είναι το σεξ.
Η διαφορά με τις παραπάνω μεθόδους είναι στα λόγια που πρέπει να λες σε αυτή την περίπτωση 
αλλά επειδή μπορεί να τα διαβάσει αυτά καμία γυναίκα δεν κάνει να τα γράψω γιατί θα χαλάσει η παράδοση που θέλει όπως είπαμε να μεταφέρονται μόνο απο άντρα σε γυναίκα ή το ανάποδο, οπότε και δε μπορώ να τα πω.

Το ξεμάτιασμα μπορεί να είναι και αυτόνομο/αυτοοργανωμένο, δηλαδή αν ξέρεις να το κάνεις μπορείς να ξεματιαστείς και μόνος σου.  Μπορείς να το κάνεις μόνος σου με το λάδι ή με το κορδόνι που προανέφερα  αλλά όχι με το σεξ γιατί εγώ προσωπικά αυτό το θεωρώ μαλακία και ενδέχεται να σου προκαλέσει και βλάβη στην όραση.
 

Καλό θα είναι να γνωρίζεις και τα σπίτια  που οι ιδιοκτήτες τους ματιάζουν ώστε να μην περνάς συχνά απ' έξω  για να μειώσεις τις πιθανότητες.
Χάρτη με τα σπίτια που ματιάζουν μπορείς να βρεις στα κατά τόπους καφενεία. Συνήθως είναι προφορικός, ο χάρτης και συνήθως σε αυτά τα σπίτια υπάρχουν μονοπατάκια λίγο πριν, λίγο μετά, με παρακάμψεις που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια απο τους περαστικούς που προσπαθούν  να αποφύγουν τ’ άι κόντακτ.

Μην πιάνεις φιλίες με κόσμο που ματιάζει με την ελπίδα οτι θα έχεις ειδική μεταχείριση.
Εκείνοι που ματιάζουν δεν το καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι και δεν το κάνουν απο κακία ή επίτηδες. Φτάνει να δουν κάτι που θα τους τραβήξει την προσοχή και να....
Οπότε θα είναι μια κακιά συναναστροφή κι εσύ θα είσαι συχνά αδιάθετος.

Υψηλό δείκτη επικινδυνότητας ως ματιάρηδες παρουσιάζουν οι γαλανομάτηδες και οι σταυροφρύδιδες. Το θύμα μπορεί να είναι ανεξαρτήτου χρώματος και τριχοφυΐας.
Εκτός απο ανθρώπους, αυτοί μπορούν να ματιάζουν και ζώα, δέντρα και γενικά τη φύση όλη.
Το αποδεικνύει ατράνταχτα και η γνωστή έκφραση που λέει: "αυτός ξεραίνει και πεύκο" και χρησιμοποιείται για να δηλώσει οτι κάποιος ματιάζει πάρα πολύ. 

Τέλος τη λέξη ξεμάτιασμα  τη συναντάμε σε διάφορες εκδοχές ανάλογα με την ντοπιολαλιά.
Στο Μαγγανίτη για παράδειγμα το λένε ξεμάθιασμα γιατί το Τ αυτοί το λένε Θ,
εξού και το:  «Άχου μωρή μάθια μου!» Υπάρχουν και άλλες εκδοχές ανάλογα με το χωριό και μόνο στις Καρρές το προφέρουνε οι άνθρωποι σωστά γιατί μπορούν. 

Για χάρη της  πολυπολιτισμικότητας,  να αναφέρω οτι οι ιταλοί το μάτιασμα  το λένε Μαλόκκιο και χρησιμοποιούν το κέρατο για να προστατευτούν (όπως εμείς τη μπλε χάντρα μάτι). Το κέρατο είτε το κάνουν με το χέρι \M/ (όπως στις συναυλίες) είτε κουβαλάνε την πιπεριά κέρατο, αυτή την κόκκινη μικρή και μυτερή που μάλλον καίει. Αν κάποιον τον έχουν κερατώσει, γλυτώνει απ’ όλα αυτά.
Το ξεμάτιασμά τους, λέει: «Όκκιο, μαλόκκιο, πρετσέμολο ε φινόκιο»  και είναι αρκετά αστείο για να έχει επιστημονική βάση όπως το δικό μας.

Μερικές έγκυρες εκφράσεις που μπορείς να χρησιμοποιείς για να αποτρέψεις το μάτιασμα είναι
Φτού σου
Μασαλά
Σκόρδα πάνω σου
Φτου να μη σε βασκάνω!

Φαηδόνα

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Φαηδόνας.

ikariastore banner