Τι σημαίνει το «κούρεμα» των σχολείων για την Ικαρία

Ρεπορτάζ για το 7ο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας, εδώ.

Για την οργανικότητα σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Mεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό», σημειώνεται στο έγγραγο που απέστειλε το Υπουργείο στις 2/4/13 στους Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων αντέδρασε άμεσα: «Στο Υπουργείο μπορούν να δουλεύουν με νούμερα και μέσους όρους καθώς γι’ αυτούς δεν υπάρχουν άνθρωποι και μαθητές μόνο τα πλάνα τους για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως οι μαθητές κι οι δάσκαλοί τους δεν είναι αριθμοί σε φύλλα υπολογισμών, ούτε τα σχολειά αποθήκες να στριμώχνουμε τα παιδιά να χωρέσουν.» Και κάλεσε τους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων να ορίσουν έκτακτη συνεδρίαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων για να εκφραστεί η καθολική αντίθεση στους υποβιβασμούς και τις συγχωνεύσεις σχολείων, στις συμπτύξεις τμημάτων και την απώλεια οργανικών θέσεων.

Ο Δήμος Ικαρίας, μετά από τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου στις Απριλίου, στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας δηλώνει την πλήρη αντίθεση του και αντιδρά στις επικείμενες μειώσεις οργανικών θέσεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χαρακτηρίζει τα επικείμενα μέτρα αναχρονιστικά καθώς υποβαθμίζεται το παιδαγωγικό έργο και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Στο συνημμένο σχετικό απόσπασμα των πρακτικών, ο Δήμος απαιτεί:
• Καμιά κατάργηση οργανικής θέσης
• Κανένα υποβιβασμό σχολείου
• Καμιά συγχώνευση σχολείων
• Καμιά σύμπτυξη τμημάτων»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας στη τοποθέτηση της αναφέρει χαρακτηριστικά: Το 2010 διέλυσαν 2000 σχολεία! Από τότε μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή συνεχιζόταν σιωπηλά. Τώρα επανέρχονται δριμύτεροι για να υποβαθμίσουν τα  περισσότερα σχολεία και να καταργήσουν χιλιάδες τμήματα και οργανικές!!! Το έργο της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Σχολείων συνεχίζεται. Το νέο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας δεν πρέπει να έχει  ούτε εκπαιδευτικούς!!! Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Αγίου Κηρύκου.

Τέλος, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο Περιφεριάρχης Β.Αιγαίου, κ.Γιακαλής σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια "συνεχίζει να αντιμετωπίζει την προκλητική περιφρόνηση της κατοχυρωμένης συνταγματικά κατά τα άλλα «νησιωτικότητας». Εν προκειμένω καλείται να αντιμετωπίσει και όλες τις απειλές για την υποβάθμιση της ποιότητας και της πρόσβασης στο αγαθό της Παιδείας, καθώς και την παγιωμένη δυστυχώς δυσκολία από την καθυστέρηση απόδοσης από το αρμόδια Υπουργεία των χρημάτων για τις μεταφορές των μαθητών. Το αποκορύφωμα είναι η παρούσα κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κίνδυνο να μειωθούν οι οργανικές θέσεις, να γιγαντωθούν τα υπάρχοντα τμήματα και να μειωθούν ή και να καταργηθούν τα ολοήμερα σχολεία."

Ας δούμε τώρα τι σημαίνει η εφαρμογή της οργανικότητας στην πράξη για την Ικαρία;
Θα καταργηθούν 11 θέσεις εκπαιδευτικών μόνο για τα Δημοτικά. Πιο συγκεκριμένα:
Το 1ο και 2ο Δημοτικό Αγίου Κηρύκου από 6θέσιο θα γίνουν 4θέσια.
Του Ευδήλου από 6θέσιο θα γίνει 5θέσιο.
Του Ξυλοσυρτιού από 2θέσιο θα γίνει μονοθέσιο.
Το 1ο Ραχών από 6θέσιο θα γίνει 4θέσιο.
Το 2ο Ραχών από 4θέσιο γίνεται 3θέσιο.
Το ειδικό  σχολείο από 3θέσιο γίνεται μονοθέσιο.

ikariamag.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr