Καταγγελία συλλόγων γονέων Ικαρίας

Προς: Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης  Βορείου Αιγαίου                    
Αντιπεριφερειάρχη Νομού Σάμου
Έπαρχο Ικαρίας – Φούρνων
Κοιν.: Υπουργείο Παιδείας (Γραφείο Υπουργού)
Υπουργείο Παιδείας (Τμήμα Α΄ Προγραμμάτων Σπουδών)
Υπουργείο Εσωτερικών   
Υπουργείο Μεταφορών   
Περιφερειακή Υποδιεύθυνση Σάμου Υπουργείου Μεταφορών                                                  
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
Σχολικές Μονάδες Ικαρίας – Φούρνων
Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων
Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων
Συνήγορο του Πολίτη
Μ.Μ.Ε.

«Καταγγελία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον συστηματικό και αναγκαστικό αποκλεισμό μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη συστηματική και αναγκαστική έκθεσή τους σε κίνδυνο, που συνεπάγονται τόσο η ανυπαρξία μεταφοράς όσο και η ανυπαρξία έγκαιρης και ασφαλούς μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία φοίτησης, καθώς επίσης για την αναλγησία που κυνικά επέδειξαν για το ίδιο ζήτημα οι κ.κ. Έπαρχος Ικαρίας,  Αντιπεριφερειάρχης Νομού Σάμου και Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και για τον εμπαιγμό μας από τους ίδιους.»

Την Τετάρτη 05/10/2016 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας από τα δύο Σωματεία Εκπαιδευτικών (Α/θμιας & Β/θμιας εκπ/σης) του νησιού μας και ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας, στην οποία συμμετείχαμε και γονείς - μέλη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών από διάφορα σχολεία του νησιού μας, με κυρίαρχο ζήτημα αυτό της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, που είτε είναι ανύπαρκτη, είτε γίνεται με συστηματική και αναγκαστική καθημερινή καθυστέρηση στους χρόνους προσέλευσης και αποχώρησης, είτε γίνεται με συστηματικές «εκπτώσεις» στην ασφάλεια των μαθητών. Στα πλαίσια της παραπάνω κινητοποίησης συναντηθήκαμε με τον Έπαρχο Ικαρίας και συνομιλήσαμε τηλεφωνικά (από το τηλέφωνο του κ. Έπαρχου) με τον Αντιπεριφερειάρχη Νομού Σάμου και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Ο Έπαρχος Ικαρίας κ. Π. Γενούζος, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του, μας είπε ότι οι περυσινές συμβάσεις των αυτοκινητιστών θα παραταθούν μέχρι τον Δεκέμβρη και μας έδωσε ένα εντελώς ασαφές αόριστο και ομιχλώδες χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος (όταν και αν εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αν και εφόσον ο Διαγωνισμός δεν κριθεί άγονος σε περίπου ένα μήνα θα δούμε αν οι μαθητές θα μεταφέρονται τελικά στο σχολείο τους για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους). Όμως πολλά από τα δρομολόγια που ήδη από πέρυσι είχε σχεδιάσει το Επαρχείο δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά, αφού στα ταξί αναγκάζονται να επιβαίνουν 5 και 6 παιδιά (νηπιαγωγείου και δημοτικού), την ίδια στιγμή που ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) το απαγορεύει. Ακόμη, κάποια δρομολόγια καθυστερούν κάθε μέρα αναγκαστικά να φτάσουν το πρωί στα σχολεία και κάποια άλλα φτάνουν καθημερινά από τις 7:30 π.μ. αφήνοντας τους μαθητές να περιμένουν το χειμώνα έξω στο κρύο και τη βροχή, ενώ άλλα καθυστερούν να παραλάβουν τα παιδιά από τα σχολεία τους, αφού  καθένα από αυτά τα διαθέσιμα οχήματα χρησιμοποιείται για περισσότερα του ενός δρομολόγια, ενώ δεν αποδεικνύεται ούτε από τους χρόνους ούτε από τις χιλιομετρικές αποστάσεις ότι αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να διακινδυνεύεται η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία φοίτησης. Η απάντηση του Έπαρχου σε αυτό ήταν ότι θα μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να κρατάνε τα παιδιά αλλάζοντας το σχολικό πρόγραμμα έτσι, ώστε να εξυπηρετούνται τα δρομολόγια που φτάνουν νωρίτερα ή/και φεύγουν αργότερα από τα σχολεία, μεταθέτοντας το  πρόβλημα στις πλάτες των δασκάλων των παιδιών μας.   Επιπλέον, ουδεμία απάντηση λάβαμε για τα ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω παραίτησης των αντίστοιχων αυτοκινητιστών, ούτε για το πώς θα μεταφέρονται αυτά τα παιδιά μέχρι να λειτουργήσουν τα νέα δρομολόγια που (ενδεχομένως) θα προκύψουν από το νέο διαγωνισμό, ούτε για το πώς θα μεταφέρονται μέχρι τότε οι νέοι μαθητές (που δεν υπήρχαν την περσινή χρονιά), όπως αυτοί που ήρθαν φέτος στο νησί με μετεγγραφές ή εκείνοι του νεοσύστατου εργαστηρίου ειδικής αγωγής (ΕΕΕΕΚ) και μάλιστα προτείνει τη «λύση» της επιβίβασης παιδιών σε μη σχολικό λεωφορείο χωρίς συνοδό και μάλιστα με τους γονείς να αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη! Ο κ. Έπαρχος τελικά μάς είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο για να «κουβαληθούν» τα παιδιά, διότι δεν έχει «ένα συρτάρι με λεφτά» για να λύσει το πρόβλημα, αφού η χρηματοδότηση είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.
Εμείς οι γονείς όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, διότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς μεταφορά των παιδιών μας από και προς τα σχολεία φοίτησης, ή με μεταφορά που δεν γίνεται στην ώρα της και με ασφάλεια, είναι εις βάρος των παιδιών μας και των οικογενειών μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Σάμου κ. Ν. Κατρακάζος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του στη συνέχεια, μας είπε ότι είναι αρμόδιος μόνο για την τέλεση του διαγωνισμού και πως δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όταν ερωτήθηκε αν γνωρίζει ότι στα ταξί αναγκάζονται να επιβαίνουν 5 και 6 παιδιά (νηπιαγωγείου και δημοτικού), απάντησε ότι δεν είναι δική του ευθύνη, με τη δικαιολογία ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν οι ανάδοχοι αυτοκινητιστές αναφέρουν το νόμιμο αριθμό επιβαινόντων μαθητών, μετακυλώντας την ευθύνη σε αυτούς και προτρέποντάς μας να τους καταγγείλουμε, για να μας σώσει εκείνος, στέλνοντας την αστυνομία, λες και αυτό θα έλυνε το πρόβλημα! Όταν αμέσως μετά του είπαμε ότι, εφόσον γνωρίζει ότι π.χ. στο Χωριό Α υπάρχουν 5 μαθητές που δικαιούνται μεταφοράς κι εκείνος εγκρίνει μόνο ένα δρομολόγιο ενός οχήματος (ταξί), ουσιαστικά γνωρίζει ότι θα επιβιβαστούν 5 παιδιά σε αυτό και σε αντίθετη περίπτωση αποκλείει τουλάχιστον το πέμπτο παιδί από το σχολείο, τότε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι για το δρομολόγιο αυτό υπάρχει ταξί (αυτό που στέλνει για τα 3 ή 4 παιδιά αλλά παίρνει 5 λες και το πέμπτο παιδί κάνει ωτοστόπ και μπαίνει στο ταξί). Φαύλος κύκλος δηλαδή! Έτσι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης υπογράφει μια σύμβαση με έναν αυτοκινητιστή (ταξί) για το νόμιμο αριθμό παιδιών (π.χ. 3 κάτω των 12 ετών, 4 από 12 ετών και άνω) και από κει και πέρα δεν τον ενδιαφέρει  ούτε τον απασχολεί αν σε αυτή τη λειτουργική ζώνη υπάρχουν περισσότερα παιδιά που χρειάζονται μεταφορά από και προς τα σχολεία φοίτησης την ίδια στιγμή που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλο δρομολόγιο!  Στη συνέχεια μας είπε ότι την ευθύνη για τον αριθμό των επιβαινόντων μαθητών ανά όχημα φέρουν αποκλειστικά οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, οι οποίοι κάθε μήνα υπογράφουν τις βεβαιώσεις των εκτελεσθέντων δρομολογίων προκειμένου να πληρωθούν οι ανάδοχοι αυτοκινητιστές, παραβλέποντας το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι Διευθυντές των Σχολείων απλώς βεβαιώνουν την πραγματοποίηση της καθημερινής μεταφοράς των μαθητών, ενώ η Περιφέρεια είναι αρμόδια για την τελική κατάρτιση των απαιτούμενων δρομολογίων για τη μεταφορά μαθητών.
Εμείς οι γονείς όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιον εμπαιγμό εις βάρος των παιδιών μας, που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους και τα αποκλείει συστηματικά από το σχολείο.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ Αρ. Καλάργαλης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε έπειτα μαζί του, όταν του ζητήσαμε να τοποθετηθεί για το ζήτημα των μεταφορών των μαθητών από και προς τα σχολεία φοίτησης, αρχικά απόρησε για το πώς είναι δυνατό να έχουμε πρόβλημα στην Ικαρία, εμείς που είμαστε τόσο δεμένοι μεταξύ μας, θεωρώντας ίσως ότι το πρόβλημα το δημιουργήσαμε εμείς απλώς και μόνο για να κάνουμε φασαρία και να εναντιωθούμε στον συντοπίτη μας Έπαρχο Ικαρίας, και έπειτα αρνήθηκε να πάρει θέση δηλώνοντας αναρμόδιος. Στη συνέχεια, όταν του ζητήσαμε να στείλει τουλάχιστον ένα αίτημα στους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος, ως υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η οποία διασαλεύεται όταν υπάρχουν μαθητές που είτε δεν μεταφέρονται είτε τα δρομολόγια των μετακινήσεών τους  καθορίζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταστρατηγείται το σχολικό ωράριο, αρνήθηκε ξανά, λέγοντάς μας να πούμε στον Έπαρχο Ικαρίας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με  Έπαρχο άλλου νησιού  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (της Λήμνου) στο οποίο δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα μεταφοράς μαθητών (παραβλέποντας το γεγονός της διαφορετικότητας των δύο νησιών ως προς τη γεωμορφολογία, το οδικό δίκτυο και την οικιστική διασπορά των χωριών και οικισμών), για να τον συμβουλευτεί, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι τοπικό και άρα πρέπει να λυθεί τοπικά.
Εμείς οι γονείς όμως δεν θα «βάλουμε πλάτη» για να συγκαλύψουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η  πρακτική των «μπαλωμάτων» και μεταθέτει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία φοίτησης στις πλάτες μας και στις πλάτες των παιδιών μας και των δασκάλων τους.   

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
1) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Υ.Α. 24001 (ΦΕΚ 1449/14-06-2013) ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΥΣ.
2) ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.
3) ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ (ΟΡΕΙΝΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ, ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΔΥΣΒΑΤΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ), ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.
4) ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας στην κατεύθυνση της επίλυσης των παραπάνω θεμάτων

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Ευδήλου Ικαρίας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου Ικαρίας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου  & Νηπιαγωγείου Ραχών Ικαρίας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Ραχών Ικαρίας

ikariastore banner