Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι ανακοινώσεις για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών

Προς: Έπαρχο Ικαρίας,
Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου,
Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου,
Υπουργείο Παιδείας,
Υπουργείο Μεταφορών,
Μ.Μ.Ε.,
Σύλλογο Π.Ε. Ικαρίας – Φούρνων,
Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων,
Σχολικές Μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων,
Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας,
Συνήγορος του Πολίτη

Ε.Λ.Μ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ

Χρησιμοποιώντας την Πανελλαδική Τρίωρη Στάση Εργασίας 11π.μ. – 2 μ.μ.  που έχει προκηρύξει η Ο.Λ.Μ.Ε. για την την Τετάρτη 5 Οκτώβρη 2016 καλούμε, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων σε συγκέντρωση και Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας στις 12.μ.μ. για τα Εκπαιδευτικά ζητήματα που έχουν προκύψει  (ολιγομελή τμήματα ΕΠΑ.Λ., Κατάργηση Επιπέδων Αγγλικής Γλώσσας, Τμήματα Ένταξης, Μεταφορές Μαθητών).

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Ευδήλου Ικαρίας

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Ευδήλου Ικαρίας συντάσσοντας αυτή την επιστολή δηλώνει έμπρακτα την αμέριστη στήριξή του στην πρωτοβουλία των Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου Ικαρίας και δηλώνει ότι:
Η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά των μαθητών από και προς στα σχολεία τους αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ευαισθησία και τη σοβαρότητα που του αρμόζει.
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο:
• Να επιβιβάζονται σ’ ένα όχημα περισσότεροι μαθητές (5, κάποιες φορές και 6) από τον επιτρεπόμενο αριθμό, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.
• Να μεταφέρονται οι μαθητές του Δημοτικού (από τη Β΄ Δημοτικού) σε διερχόμενο, μη σχολικό λεωφορείο, χωρίς συνοδό και να επιστρέφουν στο σπίτι τους με περισσότερα από 90΄ καθυστέρηση!
• Να παραβιάζεται το σχολικό ωράριο του Νηπιαγωγείου, καθώς προτάθηκε από τις ανώτερες αρχές, κάποιοι μαθητές να πηγαίνουν αργότερα (8.45) στο σχολείο και να σχολάνε νωρίτερα (12.45) εξαιτίας της ανάθεσης 2 και 3 δρομολογίων στο ίδιο όχημα για το ίδιο χρονικό διάστημα της μεταφοράς.
Είναι αναπόσπαστο δικαίωμα κάθε μαθητή να μεταφέρεται από και προς το σχολείο του με ασφάλεια και στην ώρα του για να μην κωλύεται η μαθησιακή διαδικασία.
Πιστεύουμε πως η λύση στο πάγιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών είναι η ύπαρξη περισσότερων οχημάτων (ταξί) ή ενός λεωφορείου αποκλειστικά για την μεταφορά τους από και προς τα σχολεία (σχολικό), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφάλειά τους καθώς και η παρουσία συνοδού μέσα σε αυτά.
Συντασσόμαστε με τους Γονείς και Κηδεμόνες Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου Ικαρίας και
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ –  ΦΟΥΡΝΩΝ
Συνάδελφοι Κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους παρουσιάζεται όλο και πιο οξυμένο. Με την εφαρμογή του αυτόνομου, αποκεντρωμένου σχολείου της αγοράς γίνεται συστηματική προσπάθεια να μετακυλιστεί η ευθύνη, άρα και το κόστος της μεταφοράς στους γονείς.
Η ανεκπλήρωτη υποχρέωση της πολιτείας για καθημερινή και ασφαλή μεταφορά όλων των παιδιών προς και από τα σχολεία τους έχει καταντήσει εφιάλτης  για πολλές οικογένειες, ακόμα και ανασταλτικός παράγοντας φοίτησης για ορισμένα παιδιά. Νήπια και παιδιά δημοτικού δεν μεταφέρονται, παιδιά στοιβάζονται πέντε ή και έξι μέσα στα ταξί χωρίς κάποιον να τα προσέχει, παιδιά περιμένουν στην αυλή ως και μία ώρα μετά το σχόλασμά τους, ενώ οι εκπαιδευτικών επιβαρύνονται με τη φύλαξη των παιδιών  «για να βολευτούν τα δρομολόγια» όπως  έχουμε δει πολλές φορές με αποφάσεις των διοικήσεων Π.Ε  και ΠΔΕ  και τη μέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων.
Ακριβώς επειδή η ασφαλής δωρεάν και έγκαιρη μεταφορά των μαθητών είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας, και όχι των γονιών, δε εμπλεκόμαστε στο «μοίρασμα της πίτας» από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ταξί. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών θα διογκώνεται, όσο τους κανόνες για τη μεταφορά των μαθητών θα συνεχίζει να τους βάζει η αγορά. Και άγονα δρομολόγια θα βγαίνουν και οι μαθητές θα καθυστερούν να πάνε στο σχολείο τους και εκβιασμοί θα γίνονται και ημέτεροι θα εξυπηρετούνται και η τσέπη των γονιών θα επιβαρύνεται και η σχολική διαρροή δε θα σταματήσει….
Απαιτούμε :
- Να αρθούν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί που, με δεδομένη τη γεωμορφολογική και οικιστική ιδιαιτερότητα του νησιού, αποκλείουν τη μεγάλη πλειονότητα των μαθητών και των δύο βαθμίδων από τη μεταφορά τους.
- Να ληφθούν ιδιαίτερα υπ’ όψη στο σχεδιασμό οι ιδιαιτερότητες οικισμών και απομονωμένων κατοικιών, ώστε να μην αποκλείονται μαθητές λόγω μεγάλης απόστασης από κεντρικό δρόμο
- Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
- Κατάργηση της ΚΥΑ 24001/2013 και της ΚΥΑ 32807/2014.
- Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη από το κράτος της μεταφοράς στο σχολείο για το σύνολο των μαθητών ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο επαρχείο τη Τετάρτη 5/10/2016  με 3ωρη στάση εργασίας 11-2

ikariastore banner