Ο Έπαρχος Ικαρίας - Φούρνων απαντά για τις μεταφορές μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
1. Το με αρ. πρωτ. 4091/4-10-2013 έγγραφο της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Σάμου
2. Το με αρ. πρωτ. 7168/15/3.11.2015 έγγραφο της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Σάμου.      

ΠΡΟΣ:                                                            
1. Επιτροπή Γονέων & Κηδεμόνων
2. Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.
3. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου
4. Μ.Μ.Ε.
ΚΟΙΝ: Δ/νση Διοικητικού-Οικονομικού Π.Ε. Σάμου

Απαντώντας στην καταγγελία της Επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου όπου εντελώς αβασάνιστα καταγγέλλει τον Έπαρχο έχω να πω τα εξής.

Δεν αντιλαμβάνομαι πρώτα πως ερμηνεύετε, και με ποιο λογοπαίγνιο με θεωρείτε κατ’ αποκλειστικότητα υπεύθυνο, και κατά δική μου ομολογία. Δεν είστε ακόμα σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αλλά παρά ταύτα υπογράφετε σαν σύλλογος και καταγγέλλετε σαν σύλλογος.

Ξεκινώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μεταφέρονται πέντε μαθητές του σχολείου από το αυλάκι, είχαμε ιδιώτη μεταφορέα ο οποίος εγκατέλειψε την γραμμή για οικονομικούς λόγους, και σας εξήγησα πολλές φορές τηλεφωνικά κ. Πορή ότι επιδιώξαμε να λύσουμε το θέμα καλώντας τον μεταφορέα στο Επαρχείο προτείνοντας του διάφορες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Και για ένα μικρό διάστημα λειτουργήσαμε, έως ότου οριστικά πια ο μεταφορέας με έγγραφο προς το Επαρχείο παραιτήθηκε οριστικά από την γραμμή. Στο μεσοδιάστημα άμεσα αναζητήσαμε λύσεις σε συνεννόηση μεταξύ μας να βρεθεί ένας τρόπος να μεταφερθούν τα παιδιά και φυσικά ο μεταφορέας να πληρωθεί.

Όμως διότι βρισκόμαστε προ του Διεθνή διαγωνισμού δεν μας επιτρέπει ο νόμος να ορίσουμε νέα γραμμή με νέο μεταφορέα και έτσι οι μεταφορές εκτελούνται έως την διεξαγωγή του νέου Διεθνή διαγωνισμού.

Στην πορεία παρουσιάζεται το αίτημα από συγκεκριμένους μεταφορείς με λεωφορεία να εκτελούν τα δρομολόγια με μαθητικό δελτίο και αυτά είναι όσοι έχουν και εκτελούν Νομαρχιακές γραμμές.

Αυτομάτως λοιπόν και διά νόμου οποιαδήποτε γραμμή εκτελούνταν από μεταφορείς επαγγελματίες ή ιδιώτες σταματάει και αναλαμβάνει ο μεταφορέας με το μαθητικό δελτίο όταν το λεωφορείο διέρχεται από αυτές τις περιοχές.

Ο δε νόμος κ. Πορή ξεκάθαρα επιτρέπει και στα τουριστικά πούλμαν να μεταφέρουν μαθητές φυσικά εκτός νηπίων όταν πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας. Κ. Πορή εγώ δεν έκανα καμία παραίνεση, αυτές ίσως είναι δικές σας απόψεις που δεν έχουν σχέση με την νομοθεσία η οποία είναι ξεκάθαρη.

Κατόπιν όλων αυτών έδωσα εντολή και κατόπιν συνεννοήσεως με το τμήμα συγκοινωνιών της Αντιπεριφέρειας έγινε έλεγχος στα συγκεκριμένα δύο λεωφορεία αν φέρουν ζώνες και με αριθμό κωδικού η κάθε μία πιστοποιημένο και ο ίδιος ο οδηγός δένει το παιδάκι κατά την μεταφορά του, από πού προκύπτει ότι η μεταφορά των παιδιών του Δημοτικού ή του Γυμνασίου πρέπει να συνοδεύονται από συνοδό. Δημοσιεύω και το έγγραφο της επιθεωρήσεως διότι αφήσατε να εννοηθεί ότι ίσως να μην έχουν ζώνες τα λεωφορεία το πρώτο με αριθμό κυκλοφορίας ΜΟΕ 2432 και ΜΙΖ 5220 όμως κ. Πορή έως και τώρα κανένα παιδί σας δεν βάλατε σε κανένα λεωφορείο αλλά ξέρετε να καταγγέλλετε την Περιφέρεια και το Επαρχείο και τον Έπαρχο για οτιδήποτε συμβεί λες και οι επαγγελματίες οδηγοί είναι καμικάζι.

Επίσης με καταγγέλλετε για απάνθρωπη παραμονή των παιδιών στο σχολείο μια ώρα και με απροσδιόριστη ευθύνη για την ασφάλεια τους.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι στο ΦΕΚ  αριθμ. φύλλου 1449/14-6-2013 τεύχος δεύτερο, που είναι ο νόμος για την μεταφορά μαθητών στο άρθρο 2 διαδικασία μεταφοράς μαθητών στην παράγραφο 4 μας δικαιολογεί την παραμονή των παιδιών έως και 90 λεπτά έως το επόμενο δρομολόγιο αν και αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το ελαχιστοποιήσουμε πάντα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και των μεταφορέων.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα μεταφορικά μέσα που διατίθενται από το Επαρχείο λεωφορεία, ταξί, ιδιωτικά οχήματα όλα έχουν ελεγχθεί και ελέγχονται από το ΚΤΕΟ και φυσικά από τους αστυνομικούς ελέγχους και αλκοτέστ.

Την κινδυνολογία δηλαδή ότι με μεγάλη επικινδυνότητα μεταφέρουμε τους μαθητές προς κάθε γονέα που με σκοπό προσπαθείτε να καλλιεργήσετε είναι παράξενο και πολύ  περίεργο, να προσπαθείτε να περάσετε ψευδώς, αλλά πιστεύω προσπαθείτε ματαίως να πείτε ή να καταγγείλετε δημιουργώντας ενόχους στην φαντασία σας διότι οι μεταφορές των μαθητών διέπονται από αυστηρή νομοθεσία, που με σοβαρότητα και ευθύνη την εκτελούμε. Έπρεπε λοιπόν να γνωρίζετε επίσης ότι ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 4-10-2013 με το αρ. πρωτ. 4091 έγγραφό του, με θέμα «Διευκόλυνση στη φύλαξη μαθητών λόγω αραιών δρομολογίων», προς τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία Ικαρίας , ζητάει από τους εκπαιδευτικούς την λήψη μέτρων για την φύλαξη των παιδιών που φοιτούν στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων μέχρι την ώρα που εκτελείται το δρομολόγιο για την μετακίνηση των μαθητών.

Αυτό είναι μια ευθύνη των δασκάλων να προστατεύουν τα παιδιά ακόμα και κατά την καθυστέρηση του μεταφορέα κατ εντολή του κ. Ζαβουδάκη , έχουν και άλλοι υποχρέωση για τα παιδιά εκτός του Έπαρχου,  κ.Πορή.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Επαρχείο με σοβαρότητα υπευθυνότητα και με γνώμονα πάντα την ασφαλή μεταφορά των παιδιών εκτελεί με άριστο επαγγελματισμό την μεταφορά των παιδιών σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και επίσης στην Ικαρία και στους Φούρνους. Έχουμε άριστους επαγγελματίες οι οποίοι εκτελούν με ευθύνη τις μεταφορές και επί τη ευκαιρία τους ευχαριστούμε.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι η απόσταση του σπιτιού σας είναι μόλις 50-70 μέτρα από τη στάση του λεωφορείου αφήστε λοιπόν τις κομματικές σας καταγγελίες για άλλους, αυτά εμένα δεν με ενδιαφέρουν.

Από το Αυλάκι μεταφέρουμε και άλλα παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα μόνο εσείς έχετε το πρόβλημα που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να μας εμπιστευθείτε να μεταφέρουμε τα παιδιά σας. Μπορείτε να ζητήσετε να σας χορηγηθεί το επίδομα γονέα που δικαιούστε σε περίπτωση που μεταφέρετε εσείς τα παιδιά σας.

Δεν διεκδικήσαμε το απόλυτο, γίνεται γιγαντιαία προσπάθεια να μην αδικηθεί κανένα παιδί ή να το ταλαιπωρούμε πηγαίνοντάς το στο σχολείο είμαστε σε καθημερινή συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς με τους γονείς και τους μεταφορείς για να εξασφαλίζεται η ανθρώπινη μεταφορά των παιδιών με ευθύνη.
     
Καλά θα είναι κ. Πορή και υπόλοιπες κυρίες της σχολικής επιτροπής πριν καταγγέλλετε τον Έπαρχο έτσι παντού και ειδικά στο διαδίκτυο να επισκέπτεστε το Επαρχείο και να ακούμε τις προτάσεις σας όχι διά μέσου εγγράφων με καταγγελίες έτσι απλά και όποιον πάρει ο χάρος πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Την κινδυνολογία λοιπόν αλλού εκτός αν θέλετε ειδική μεταχείριση για την μεταφορά των παιδιών σας, να μας το πείτε.

Αυτοσκοπός εμένα της Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη είναι να μεταφέρονται όλα τα παιδιά δίκαια, με ασφάλεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτό πράττουμε χωρίς πολλές φορές να διεκδικούμε το απόλυτο, υπάρχουν δυσκολίες λόγω της γεωγραφίας του νησιού με τις διαδρομές και τα οδικά δίκτυα, τους χωματόδρομους που εφέτος ο Δήμος δεν νοικοκύρεψε κανέναν και δεν καθάρισε κατ΄ αρμοδιότητα κανέναν και να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς μεταφορά.

Δίνω στη δημοσιότητα τα έγγραφα του κ. Ζαβουδάκη προς τους εκπαιδευτικούς και το έγγραφο της επιθεώρησης των δύο λεωφορείων.

Ευχαριστώ
Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ

ikariastore banner