Ενημερωτικό από την κινητοποίηση για τις μεταφορές

Προχθές, Τετάρτη 05/10/2016 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη και εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Σε συνάντηση με τον έπαρχο Ικαρίας  κατατέθηκαν τα αιτήματα των παραπάνω συλλόγων με κεντρικό ζήτημα αυτό της ασφαλούς  μεταφοράς όλων των μαθητών από και προς το σχολείο. Αιτηθήκαμε την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών, την παρουσία συνοδού κατά τη μεταφορά των  παιδιών που φοιτούν στο ειδικό σχολείο και στο ΕΕΕΚ. Αρνηθήκαμε την καταστρατήγηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών με αλλαγή της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης  των παιδιών. Διεκδικήσαμε δωρεάν μεταφορά για όλα των παιδιά από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους  με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κύριος έπαρχος μας ενημέρωσε πως μέχρι τον Δεκέμβρη θα παραταθούν οι παλιές συμβάσεις των αυτοκινητιστών. Πολλά από τα δρομολόγια που ήδη υπάρχουν όμως δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά, αφού μεταφέρουν πέντε και έξι παιδιά, κάτι που όπως φαίνεται δεν θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό οι υπεύθυνοι. Για τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται γιατί οι οδηγοί έχουν παραιτηθεί, δεν πήραμε κάποια απάντηση. Πως θα μεταφέρονται τα παιδιά αυτά μέχρι να ισχύσουν τα νέα δρομολόγια που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό; Και πως θα μεταφερθούν τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ, του νεοσύστατου εργαστηρίου ειδικής αγωγής, αφού το δρομολόγιο αυτό δεν υπήρχε πέρσι και επομένως δεν μπορεί να παραταθεί; Γιατί πρέπει να φτάσει κάθε χρονιά ο Οκτώβρης με ανοιχτά αυτά τα θέματα; Γιατί δεν έχει γίνει ήδη ο διαγωνισμός; Ο κύριος Έπαρχος μας είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, πως αυτά τα κανονίζει το υπουργείο και να πάμε εκεί να παραπονεθούμε. Επίσης μας ανέφερε πως θα μπορούσαν να κρατάνε οι δάσκαλοι τα παιδιά αλλάζοντας το πρόγραμμα, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα δρομολόγια που φτάνουν νωρίτερα ή φεύγουν αργότερα από τα σχολεία, μετακυλώντας το πρόβλημα των μεταφορών στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου και περιφερειάρχη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η αναλγησία της πολιτείας σε ζητήματα πρόνοιας και η πάγια τακτική τους να βάλουν γονείς και εκπαιδευτικούς να πληρώσουν  το μάρμαρο. Έκπληκτοι ακούσαμε τον αντιπεριφερειάρχη να δηλώνει πως δεν έχει λάβει γραπτές καταγγελίες για την μη ασφαλή μετακίνηση των παιδιών, και αν λάμβανε θα την έπαιρνε και θα πήγαινε στην αστυνομία!!! Πως η Περιφέρεια υπογράφει νόμιμες συμβάσεις με τους αυτοκινητιστές και δεν ευθύνεται αν αυτοί βάζουν μέσα περισσότερα παιδιά. Δηλαδή, υπογράφουν για παράδειγμα σύμβαση με έναν οδηγό για τρία παιδιά, και δεν τους απασχολεί αν στο χωριό βρίσκονται πέντε που χρειάζονται μεταφορά και δεν υπάρχει άλλο δρομολόγιο. Έτσι, μεταφέρονται πέντε παιδιά με μία σύμβαση νόμιμη, και η ευθύνη (νομικά) μετακυλίεται στους αυτοκινητιστές. Και ο διευθυντής εκπαίδευσης Β. Αιγαίου όμως όταν του ζητήθηκε να πάρει θέση για το θέμα, στέλνοντας τουλάχιστον ένα αίτημα στους αρμόδιους για την επίλυσή του, αρνήθηκε. Όταν είπαμε πως εξαιτίας του προβλήματος των μεταφορών  μένουν έξω από την εκπαίδευση παιδιά, επομένως είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί και τον διευθυντή εκπαίδευσης, δήλωσε πως δεν θα κάνει κάτι αφού δεν είναι αυτός αρμόδιος και πως  το θέμα πρέπει να λυθεί τοπικά.

Τη στιγμή που παιδιά στην περιοχή μας μεταφέρονται υπό επίφοβες συνθήκες ή μεταφέρονται από τους γονείς ή δεν μεταφέρονται καθόλου, οι αρμόδιοι μεταθέτουν τις ευθύνες από τον έναν στον άλλον, κρύβονται πίσω από νομοθεσίες και αναβάλλουν για έναν ακόμη μήνα (σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη και του έπαρχου) τον διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
- Να αρθούν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί που, με δεδομένη τη γεωμορφολογική και οικιστική ιδιαιτερότητα του νησιού, αποκλείουν τη μεγάλη πλειονότητα των μαθητών και των δύο βαθμίδων από τη μεταφορά τους.
- Να ληφθούν ιδιαίτερα υπ’ όψη στο σχεδιασμό οι ιδιαιτερότητες οικισμών και απομονωμένων κατοικιών, ώστε να μην αποκλείονται μαθητές λόγω μεγάλης απόστασης από κεντρικό δρόμο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΙΑΣ –  ΦΟΥΡΝΩΝ

ikariastore banner