Σύμφωνα με το νόμο 4235/2014 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ο συνοδός ενός σκύλου υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του από το περιβάλλον. Σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 100 ευρώ και επιβάλλεται απ’ τη Δημοτική Αστυνομία! Όσον αφορά στις παιδικές χαρές, δηλαδή τους ειδικά οριοθετημένους, διαμορφωμένους και περιφραγμένους υπαίθριους χώρους των δήμων που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά, δεν επιτρέπεται καθόλου η είσοδος σκύλων για λόγους ασφαλείας και υγείας.
Έχοντας εικόνα της -αθηναϊκής τουλάχιστον- πραγματικότητας, καταλαβαίνει κανείς ότι όλα τα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, όπως και οι περισσότεροι νόμοι αυτού του κράτους (βλ. απαγόρευση τσιγάρου). Οι κατά τ’ άλλα φιλόζωοι κάτοικοι της πόλης των Αθηνών θέλουν να έχουν και να φροντίζουν ένα αξιαγάπητο σκυλάκι, αλλά όταν έρχεται η ώρα για τη φροντίδα που πρέπει να επιδείξουν στη δημόσια υγεία, σφυρίζουν κλέφτικα. Ν’ αναφερθεί φυσικά ότι υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις, αλλά δυστυχώς ακόμα...εξαιρέσεις.
Ο όμορφος περίπατος σε έναν λόφο, σε ένα δημοτικό πάρκο ή σε έναν οποιονδήποτε χώρο πρασίνου, έχει μετατραπεί μέσα από τη συνεχή προσπάθεια αποφυγής των «σκατουλί παγίδων» σε πραγματική αγανάκτηση! Αυτό συμβαίνει γιατί το ποσοστό αυτών που αποκτούν ένα σκυλί και το βγάζουν καθημερινά βόλτα αυξάνεται ραγδαίως, ωστόσο δεν αυξάνεται το ίδιο γρήγορα και το ποσοστό αυτών που αναλαμβάνουν το σύνολο των υποχρεώσεων της απόκτησης ενός σκυλιού, όπως είναι η περισυλλογή των περιττωμάτων του.
Παρόλ’ αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία πως το να μαζεύει κανείς τις ακαθαρσίες του σκύλου του είναι κάτι που πρέπει να γίνεται· όχι καταναγκαστικά επειδή το ορίζει ο νόμος, αλλά επειδή τίθεται πράγματι ζήτημα δημόσια υγείας. Πρωτίστως όμως από σεβασμό απένταντι στον συνάνθρωπο, συμπεριφορά που συνιστά δείγμα πολιτισμού. Πολιτισμού;
Αφροδίτη Τσαμουδάκη
afroditi@ikariamag.gr
Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Αφροδίτης Τσαμουδάκη.