Ρεπορτάζ για το λιμενικό ταμείο Ικαρίας

Πολλών χρόνων αίτημα των Ικάριων για την αποκοπή (από την Σάμο) και την δημιουργία του Λ. Τ. Ικαρίας έγινε, επιτέλους πράξη πριν από ένα χρόνο περίπου.

Σε δυο συναντήσεις των μελών της Επιτροπής που έγιναν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2015 πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:
1ον: η χρηματοδότηση για την συντήρηση (αλλαγές κολόνων, βάσεων, λαμπτήρων ότι άλλο χρειαστεί) του φωτισμού στα λιμάνια Ευδήλου, Αγ. Κηρύκου, Φούρνων.
2ον: συντήρηση φωτισμού στο χερσαίο κομμάτι της πλατείας του Αγ. Κηρύκου οπού ανήκει στο Λ.Τ. Ικαρίας.
3ον Αναμένετε η μελέτη όπου θα καθοριστεί και το ποσό που θα χρειαστεί για να ασφαλτοστρωθεί το υπόλοιπο κομμάτι του λιμανιού στον Αγ. Κήρυκο.
4ον να μπουν προσκρουστήρες στους μόλους για την προφύλαξη των πλοίων που προσεγγίζουν τα λιμάνια μας.  

Επίσης:
1ον Από 1 Μαΐου μέχρι 15 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει κανένα σκάφος στο χερσαίο κομμάτι των λιμανιών μας.
2ον απομάκρυνση των παροπλισμένων, καθαριότητα, ευπρεπισμός
3ον από 1 Ιούνη μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων στον παραλιακό δρόμο Αγ. Κηρύκου (κάτω και απέναντι από τα καφέ – εστιατόρια).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα έσοδα του Λ.Τ. Ικαρίας έρχονται από ποσοστό στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (περίπου 160.000 τον χρόνο), 50.000 κρατική επιχορήγηση, εκμισθώσεις χερσαίας ζώνης, ακινήτων, έσοδα πρόσδεσης σκαφών, όπου το σύνολο του ποσού ανέρχεται περίπου στις 340.000 ευρώ τον χρόνο. Αναφέρουμε επίσης ότι υπάρχει το ποσό των 212.000 σε τραπεζικό λογαριασμό λόγω μη λειτουργίας του Λ.Τ. Ικαρίας τον προηγούμενο χρόνο και γίνονται προσπάθειες να μην επιστραφεί ώστε να βοηθήσει στην υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού (πολλές και μεγάλες ανάγκες). Στην δικαιοδοσία του Λ.Τ. Ικαρίας ανήκουν τα λιμάνια Ευδήλου, Αγ. Κηρύκου, Φούρνων και τα αλιευτικά καταφύγια Χρυσομηλιά, Θύμαινας, Γιαλισκαρίου.

Αναφέρουμε λίγα από το ιστορικό αλλά και τις τελευταίες σημαντικές αποφάσεις της Λιμενικής Επιτροπής.

- Ο επανακαθορισμός της σύνθεσης των λιμενικών επιτροπών των Λιμενικών Ταμείων είχε ξεκινήσει με την υπουργική απόφαση 4121 της 22/9/1990 επί υπουργίας Αρ. Παυλίδη (είναι δημοσιευμένο στo ΦΕΚ 811).

- Στις 01 - 08 – 2014 Ακολούθησε η απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με θέμα την: Συγκρότηση της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας, για την τριετία 2014-2017.

Έχοντας υπόψη  σχετικές διατάξεις, νόμους αποφασίστηκε η συγκρότηση Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας με:
1. Τον Λιμενοσταθμάρχη Αγ. Κηρύκου Ικαρίας, ως Αντιπρόεδρο αναπληρούμενο από το νόμιμο αναπληρωτή του.
2. Τον Προϊστάμενο Τελωνείου Ικαρίας, αναπληρούμενο από τον νόμιμο αναπληρωτή του.
3. Τον κ. Ρουστά Πέτρο του Αντωνίου, Ναυτιλιακό Πράκτορα , ως αντιπρόσωπο του Δήμου Ικαρίας, αναπληρούμενο από τον κ. Ανδριώτη Θεόδωρο του Χριστοδούλου, επιχειρηματία τουρισμού.
4. Τον κ. Κρητικό Γεώργιο του Μιχαήλ, Πολιτικό Μηχανικό με αναπληρωτή του, τον κ. Πετσάκο Ηλία του Γεωργίου
5. Τον κ. Γλαρό Νικόλαο του Ευστρατίου, συνταξιούχο Υπάλληλο Λιμενικού Ταμείου, με αναπληρωτή του, τον κ. Σταμούλο Νικόλαο του Κωνσταντίνου, συνταξιούχο αξιωματικό Λιμενικού Σώματος.
6. Τον κ. Μάζαρη Στυλιανό του Μιχαήλ, συνταξιούχο ναυτικό, με αναπληρωτή του, τον κ. Τριπόδη Ιωάννη του Νικολάου, συνταξιούχου εργολάβου.
Η θητεία της παρούσας Επιτροπής είναι τριετής και λήγει στις 01-08-2017.

- Στις 18 Αυγούστου 2014, η Λιμενική Επιτροπή του νεοσύστατου Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας συνεδρίασε στα γραφεία της, με παρόντες: τον Μαρίνο Ζήση   Αντιπρόεδρος, Α. Κουτσόγιαννο , Γ. Κρητικό, Π. Ρουστάς, Στ. Μάζαρης, Ν. Γλαρός ως μέλη.

Στην συνεδρίαση επίσης ήταν παρούσα η Μαρία Φράγκου, εκτελώντας χρέη Γραμματέα.

Ο κ. Ζήσης τόνισε: «Όπως ήδη σας είναι γνωστό το νεοσύστατο σώμα της επιτροπής καλείται να αντιμετωπίσει χρονίζοντα προβλήματα των λιμανιών ευθύνης της και το έργο της καθώς και αυτό του Προέδρου θα είναι δύσκολο. Για αυτό το λόγο εύχομαι σε όλους καλή δύναμη».

Ο Αντιπρόεδρος εξέθεσε συνοπτικά στην Λιμ. Επιτροπή τα τρέχοντα ζητήματα για τα οποία αυτή θα κληθεί να αποφασίσει στο άμεσο μέλλον και κάλεσε τα μέλη σε μυστική ψηφοφορία.
Από τη διεξαγωγή της ανωτέρω ψηφοφορίας έλαβαν: ο Γεώργιος Κρητικός ψήφους: πέντε (05) , και ο Πέτρος Ρουστάς: μία (01).

Στη συνέχεια, ο Γεώργιος Κρητικός αφού αποδέχτηκε τη θέση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του και δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να φανεί αντάξιος στη θητεία του, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Λιμενικού Ταμείου και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου που αυτό υπηρετεί.

ikariamag.gr

ikariastore banner