Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να ζητήσουμε την συνδρομή των υπηρεσιών σας, ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες σύστασης δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην Ικαρια.

Πολλών χρόνων αίτημα των Ικάριων για την αποκοπή (από την Σάμο) και την δημιουργία του Λ. Τ. Ικαρίας έγινε, επιτέλους πράξη πριν από ένα χρόνο περίπου. Σε δυο συναντήσεις των μελών της Επιτροπής που έγιναν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2015 πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις.

Το Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας είναι πια γεγονός. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 95 Α και τον νόμο 4256, στο άρθρο 43 αναφέρεται στην αποσύνδεσή του από το Λιμενικό Ταμείο Σάμου με όλα τα επακόλουθα.

Στην αιτιολογική έκθεση της κατατεθείσας τροπολογίας ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Κεφαλογιάννης αναλύει τους λόγους με βάση τους οποίους προτείνεται η δημιουργία του Λιμενικού Ταμείου, τονίζοντας πως« το να διοικούνται οι ζώνες λιμένα της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας από τη Σάμο, καθιστά τη διοίκηση αυτών δυσχερή».

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση και με 102 μίλια (160 χιλιόμετρα) ακτογραμμή. Ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 8.312 κατοίκους (απογραφή 2001) και πλέον 10.385 (απογραφή 2011), ενώ χαρακτηριστικό αποτελεί το διάσπαρτο των οικισμών του, που υπερβαίνουν τους 52.

Σε αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται η ίδρυση του Λιμενικού (δημοτικού) Ταμείου Ικαρίας με έδρα τον Αγ. Κήρυκο, όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Χ. Καλογήρου, κατά την επίσκεψη της στο νησί.

ikariastore banner