Πρωτοβουλίες & Συλλογικότητες, Απορρίμματα & Ικαρία

Το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Φεβρουαρίου παρακολούθησα στο θέατρο «Εμπρός» στην Αθήνα, την συνάντηση που κάλεσε η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) σε μια προσπάθεια που καταβάλλουν πολλές συλλογικότητες από όλη την χώρα να συντονίσουν την δράση τους απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς:

α) ενάντια δηλαδή των μαζικών δημοπρατήσεων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών που ετοιμάζεται.
β)με σκοπό να υπάρξει συντονισμός κοινών και άμεσων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση δράσεων υπέρ της δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη και στην διαλογή στην πηγή (σπίτι, επιχείρηση κλπ).        

Εκπροσωπώντας την ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) για την διαχείριση απορριμμάτων – αποβλήτων Ικαρίας (που ετοιμάζει την δράση της με έδρα τον Εύδηλο) και την ΑΣΠΙ η οποία  στις 22 Μαρτίου στον Εύδηλο διοργανώνει σε συνεργασία με την ΠΡΩΣΥΝΑΤ μια ημερίδα με καλεσμένους μέλη της Πρωτοβουλίας με θέμα τα απορρίμματα, πώς μπορεί να γίνει η διαχείριση τους και τις δυνατότητες μείωσης του όγκου τους στο νησί μας .

Από αυτά που συζητήθηκαν το Σαββατοκύριακό σταχυολόγησα τα εξής:  
Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση πρέπει να αποτελέσουν (επιτέλους) το κέντρο ενός βιώσιμου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων (ειδικά για την νησιωτική μας Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη λύση).

Σύμφωνα με αποτελέσματα υπολογισμών της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, το 40 με 60%  των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα και ακόμη ένα 40 με 60% είναι οργανικά τα οποία αν γίνει ένα καλό ξεδιάλεγμα από το σπίτι, είναι η καλύτερη επιλογή για κομπόστ (πολύ καλό λίπασμα για τους κήπους μας). Λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων είναι αδρανή υλικά και υπολείμματα τα οποία προτείνεται να δια τίθενται σε ασφαλείς ΧΥΤΥ. Επαναλαμβάνω ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές, ότι η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση για την λειτουργία του συστήματος που έχει επιλεγεί να λειτουργήσει και στην Ικαρία, συν ότι για την συμμετοχή μας ένα ισχυρό κίνητρο είναι ότι η μείωση των δημοτικών τελών είναι εφικτή μέσω της μείωσης των απορριμμάτων.  Η λύση που προτείνεται μπορεί να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων κατά 80% δίνοντας την δυνατότητα για επιπλέον θέσεις εργασίας τονίζουν τα μέλη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

Στο πλαίσιο που προτάθηκε υπήρξε συναίνεση, απλά θα δοθεί περισσότερος χρόνος για προτάσεις βελτίωσης και τότε θα δοθεί στις Συλλογικότητες για την συλλογή υπογραφών και φυσικά θα δημοσιευθεί.    

Γιώργος Βιτσαράς
gvitsero@otenet.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιώργου Βιτσαρά.

ikariastore banner