Το παράθυρο απέναντι απ’ τη γιάφκα

Θα σου πω μια ιστορία:

Ο Δημήτρης είναι 19 χρονών και θέλει να γίνει γιατρός. Μένει στην Αθήνα. Ονειρεύεται να ασχοληθεί με την έρευνα και να ανακαλύψει θεραπείες για να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο. Θέλει να βοηθήσει τον κόσμο και να του κάνει τη ζωή καλύτερη. Έκατσε λοιπόν όλο τον προηγούμενο χρόνο και ξεσκίστηκε στο διάβασμα για να περάσει στο Πανεπιστήμιο. Μελέτη και ξανά μελέτη και ξενύχτια και προσπάθεια και απογοητεύσεις και όνειρα και κλάματα και ιδρώτας και σιχτίρια. Του βγήκε η Παναγία.  Όμως ο Δημήτρης στις πανελλήνιες πέρασε στη σχολή της Θεσσαλονίκης και οι γονείς του δουλεύουν μεροκάματο και δε μπορούν να του δώσουν τα 500 ευρώ που χρειάζεται το μήνα για να νοικιάσει ένα δωμάτιο στη συμπρωτεύουσα. Και έτσι, θα πρέπει να προσπαθήσει ξανά για να περάσει του χρόνου στην Αθήνα. Χρειάστηκαν πολλά κότσια για να μαζέψει το παιδί τα κομμάτια του και να αποφασίσει ότι θα ξαναπεράσει όλο αυτό το λούκι. Μα είναι που θέλει να κάνει τον κόσμο καλύτερο, όλο τον κόσμο, φτωχούς, μετανάστες, παιδιά, όλους! Αυτό θέλει! Γι' αυτό και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και βούτηξε πάλι στην προσπάθεια.

Ο Δημήτρης συνηθίζει να διαβάζει κοντά στο παράθυρο. Το πρωί άκουσε θόρυβο και φωνές: «ήρωας», «επαναστάτες» , «συγχαρητήρια» «συνέχισε τον αγώνα» «κουράγιο», «θα δικαιωθείτε». Τα συνθήματα ακούγονταν τόσο δυνατά που νόμιζε για μια στιγμή πως τα φώναζαν προς το παράθυρο του.... Σηκώθηκε, τράβηξε την κουρτίνα, είδε αστυνομικούς να βγάζουν και να σπρώχνουν μελανιασμένους συνομηλίκους του από το νοικιασμένο διαμέρισμα της απέναντι πολυκατοικίας  και γύρω γύρω κόσμο να φωνάζει τα παραπάνω. Στάθηκε για λίγο και τους κοίταξε.

Το τι συμβαίνει στα παιδιά, το καταλάβαινε. Τι συμβαίνει στο πλήθος δε μπορούσε να καταλάβει.

Ο Δημήτρης άφησε ανοιχτές τις κουρτίνες και έκατσε ξανά στο τραπέζι δίπλα από το παράθυρο.  Έξυσε το κεφάλι του, αναστέναξε κοιτώντας τα βιβλία του, μονολόγησε

αχ και να είχα 500 ευρώ

και συνέχισε την προσπάθεια του.

Κωνσταντίνος Βατούγιος
twitter: @fayum
konstantinos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Κωνσταντίνου Βατούγιου.

ikariastore banner