Το δάχτυλο

Gabe Auston @Flickr

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα δάχτυλα. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Άλλες φορές προσβάλουν και άλλες στοχοποιούν. Τα “βλέπουμε” στις τηλεοράσεις, σε περιοδικά και εφημερίδες, στα χέρια πολιτικών, σε “σοβαρές” συζητήσεις, σε σατυρικές εκπομπές, στα σχολεία, στην οδήγηση, σε κάθε είδους εκφοβισμό… παντού. Κάποτε επικοινωνούσαμε με τις λέξεις. Τώρα επικοινωνούμε με τα δάχτυλα.

Όλοι δείχνουν όλους. Οι Γερμανοί δείχνουν εμάς και εμείς αυτούς. Οι δημοσιογράφοι κουνάνε το δάχτυλο στους πολιτικούς κι αυτοί στα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Στα σχολεία ο δυνατός υποτιμά τον αδύνατο. Στο δρόμο ο “Ελληνας” τα χώνει στον “ξένο”. Ακόμα και κάποιοι που έφυγαν από την Ελλάδα έχουν το θράσος να κουνάνε πατρονιστικά το δάχτυλο σε «όσους έχουν μείνει πίσω».

Χάος.

Ζούμε στην εποχή των δαχτυλοδεικτούμενων. Κυνηγάμε φαντάσματα. Αναζητάμε ενόχους. Διψάμε για αίμα από όπου κι αν προέρχεται.

Σπουδαστές βγάζουν τα αποθημένα τους σε ευαίσθητες ψυχές. Οπαδοί ακολουθούν τυφλά τις υποδείξεις των αρχηγών τους. Στρατιώτες κάνουν καψώνια στους νέους για χαβαλέ. Παιδιά απειλούν τους συμμαθητές τους, τους άλλους, τους “φλώρους”, τους διαφορετικούς. Κληρικοί παραποιούν την πίστη και διαχωρίζουν ανθρώπους σε “Χριστιανούς” και “ανώμαλους”.

Δυστυχώς μεγαλώσαμε με τη νοοτροπία της αποποίησης ευθυνών, του «φταίνε όλοι οι άλλοι. Ποτέ εμείς». Γονείς, δάσκαλοι, συνάδελφοι, σύντροφοι, φίλοι ενθαρρύνουν με τον δικό τους τρόπο την αντίληψη ότι “το δίκιο είναι πάντα με το μέρος μας”. Μας ανέθρεψε μία κοινωνία που την ίδια στιγμή υμνούσε την ατομικότητα αλλά σιχαινόταν τη διαφορετικότητα.

Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και στη σκέψη των πόσων κακοποιημένων, παρεξηγημένων, διαφορετικών παιδιών που είτε αθόρυβα επιβίωσαν ή αθόρυβα απεβίωσαν, μακριά από τα αδηφάγα φώτα της δημοσιότητας, οι παρακάτω στίχοι μου έχουν κολλήσει στο μυαλό:

«νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ.
Καληνύχτα...

Σταύρος Παπακωνσταντινίδης
stapap@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Σταύρου Παπακωνσταντινίδη.