Oινοποιία Αφιανές: ικαριώτικος οίνος με ονοματεπώνυμο

Η Οινοποιία Αφιανές, που δεσπόζει στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Ικαρία, παράγει μερικά εξαιρετικά ελληνικά κρασιά βασισμένα σε δύο ποικιλίες σταφυλιών, το φωκιανό και το μπεγλέρι.

Τα κρασιά με την επωνυμία Afianes Wines προέρχονται από αμπέλια που καλλιεργούνται στην Ικαρία, από τις ποικιλίες Φωκιανό και Μπεγλέρι. Στο μεν Φωκιανό, η ικαριώτικη γη έδωσε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ξεχωριστό άρωμα, μακρά επίγευση και όχι έντονο χρώμα, ενώ η ποικιλία Μπεγλέρι προέρχεται από τη συριακή ποικιλία Μπεγλέρ κι έχει συνδέσει την ύπαρξή της με το νησί τηςΙκαρίας, αφού τον τελευταίο αιώνα καλλιεργείται μόνο εκεί.

Είναι ποικιλία με έντονο αρωματικό και πολύπλοκο χαρακτήρα, αρώματα εσπεριδοειδών, με χαρακτηριστικό το ακτινίδιο, αλλά και τροπικά φρούτα και ιδιαίτερη οξύτητα, που συνοδεύει θαυμάσια τα ελαφριά γεύματα, τα θαλασσινά, τα κίτρινα τυριά και τα φρούτα.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά στοιχεία του οινοποιείου σας;
Ξεκινήσαμε την ενασχόληση με το κρασί το 1997 και από το 2007 συνεχίζουμε στο ιδιόκτητο σύγχρονο οινοποιείο μας. Το κρασί της Ικαρίας είναι ένα κρασί με μεγάλο παρελθόν. Είναι μέσα στην κουλτούρα και την καθημερινότητα του Ικαριώτη. Την εποχή του τρύγου όλοι αφιερώνουν χρόνο να τρυγήσουν το αμπέλι τους και να οινοποιήσουν μόνοι το κρασί τους.
Οι αναφορές από την Ιλιάδα [πράμνειος οίνος], καθώς και από Ευρωπαίους περιηγητές του 15ου αιώνα [παράξενοι άνθρωποι που βάζουν το κρασί μέσα σε πήλινα πιθάρια θαμμένα στη γη, στις αυλές των σπιτιών], μας το επιβεβαιώνουν. Όπως και ότι ήταν από τα πρώτα κρασιά με Ονομασία Προέλευσης.
Το οινοποιείο είναι στον Πρ.Ηλία Ραχών. Στον υπόσκαφο χώρο του υπάρχει σύγχρονο σύστημα οινοποίησης, χώροι εμφιάλωσης και αποθήκευσης, η κάβα, τα βαρέλια, καθώς και το εργαστήριο με πλήρη εξοπλισμό. Στον επάνω όροφο είναι το εκθετήριο με παραδοσιακά χρηστικά αντικείμενα του 14ου/18ου/19ου αιώνα. Στο αμπέλι του οινοποιείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης. Το πέτρινο παραδοσιακό πατητήρι και τα πήλινα πιθάρια θαμμένα στη γη, καθώς και το πετρόκτιστο θέατρο [Διόνυσος] όπου φιλοξένει θεατρικά δρώμενα και μουσικές εκδηλώσεις.

Πού βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;
Τα αμπέλια βρίσκονται σε υψόμετρο από 350 έως 800μ. στην βόρειο-δυτική πλευρά του νησιού. Η καλλιέργεια σε τρεις διαφορετικές υψομετρικές ζώνες μας δίνει την δυνατότητα να οινοποιούμε αθροίζοντας ποσότητες από τις τρεις περιοχές προκειμένου να έχουμε σταθερές ποιότητες.

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;
Καλλιεργούμε δύο ποικιλίες το φωκιανό, που είναι η κόκκινη και το μπεγλέρι που είναι η λευκή. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι:
Το Φωκιανό είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα και κυρίως του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου. Ερυθρή-Ερυθρωπή ποικιλία ζωηρή ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, ευαίσθητη στο βοτρύτη και τον περονόσπορο, καλλιεργείται σε περίπου 3500 στρέμματα σε όλο το νησί, ανθίζει μέσα Μαΐου, η καρπόδεση ξεκινά τέλη Ιουνίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη.
Το Μπεγλέρι είναι μία από τις πλέον άγνωστες αυτόχθονες και αρχαιότερες ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα προέρχεται από την αρχαία Συριακή Begler. Είναι ζωηρή ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, ευαίσθητη στον περονόσπορο. Ανθίζει περί τα τέλη Μάη, η καρπόδεση ξεκινά τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου και ωριμάζει στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας και ποια τα βασικά τους χαρακτηριστικά;
Οι ετικέτες μας είναι: ΙCΑRUS ερυθρός 14,5% και ICARUS ερυθρός 13%, από φωκιανό παλαιωμένα ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια, ICARUS λευκό 12.5% (blance de noir) από φωκιανό, ICARUS rose 13% από φωκιανό, ΤΑΜΑ 16,5% γλυκό από φωκιανό παλαιωμένο ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια, ΜΠΕΓΛΕΡΙ 12,5% από μπεγλέρι και αφρίζον οίνος από μπεγλέρι.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;
Στη διαδικασία παραγωγής ακολουθούμε την κλασική ερυθρά, ροζέ και λευκή οινοποίηση. Για το γλυκό κρασί, ακολουθούμε αφυδάτωση για 40 μέρες περίπου σε σκιερό εξωτερικό χώρο, ζύμωση για 80 μέρες και παλαίωση για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;
Η συνολική παραγωγή από όλα τα είδη ανέρχεται στις 15.000 φιάλες το χρόνο.
Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητα των ετικετών σας;
Το οινοποιείο και τα αμπέλια ελέγχονται από την ΔΗΩ.
Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;
Πιστέψαμε στις δυο αυτές ποικιλίες και στην ιστορία που τις ακολουθούσε και βασικός μας στόχος έγινε να αποκτήσει ξανά το κρασί της Ικαρίας την θέση που του ανήκει στον αμπελοοινικό χάρτη της Ελλάδας.
Το 2009 και το 2010 δυο από τις ετικέτες μας, [ΜΠΕΓΛΕΡΙ και ΤΑΜΑ] από τις ποικιλίες μπεγλέρι και φωκιανό αντίστοιχα βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό στην Αγγλία, αποσπώντας την τέταρτη θέση μαζί με άλλα κρασιά με τον χαρακτηρισμό COMΜADED. Ήταν πραγματικά μεγάλη η συγκίνηση για μας. Τώρα συνεχίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία και πίστη για ότι καλύτερο, έχοντας δίπλα μας τον οινολόγο Στέλιο Λογοθέτη και τους συνεργάτες του.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πια πάρα πολλά καλά ελληνικά κρασιά. Αξίζει κανείς να ψάχνει και να δοκιμάζει κρασιά από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, οινοποιημένα από μικρά οινοποιεία, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος με τον τρόπο αυτό εμπειρία γεύσης και γνώσης.

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και προϋπόθεση υψηλής ποιότητας;
Όχι, καθόλου.

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική αγαπημένη σας επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα το συνοδεύατε;
Το αγαπημένο μου είναι το Μπεγλέρι συνοδεύοντας φρέσκα θαλασσινά, ψητά στα κάρβουνα με λαδολέμονο.

Βάλια Κανελλοπούλου
clickatlife.gr

Βρείτε τα Κρασιά Αφιανέ καθώς και όλα τα Κρασιά Ικαρίας στο ikariastore.gr

ikariastore banner