Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Άκρατος Νήσος-Διαδρομές «μακροκαλοζωΐας» στην Ικαρία, της κ. Γεωργακοπούλου Νικολέτας που είναι παραγωγή στο πλαίσιο της δράσης "Ανάδειξη Τοπικών Πανηγυριών Ικαρίας" του έργου «Πέλαγος Πολιτισμού» που έχει ως σκοπό την ανάδειξη τοπικών πανηγυριών & του τρόπου ζωής της Ικαρίας.

Βρισκόμαστε στην Ικαρία γύρω στις 25 του Αυγούστου. Σχεδόν έτοιμος για αποχώρηση από το νησί, όταν καθήμενος στην άκρη του “Μεσακτή Beach Bar” και απολαμβάνοντας τον καφέ μου βλέπω τον -επί χρόνια αυτοεξόριστο στα βουνά της Ικαρίας- φίλο μου Χριστόφορο Κουρτέση να δαμάζει τα κύματα με το S.U.P του.

Κανόνες όπως «3 βραχίονες και 2 µάτια κλάδεµα» δεν είχε ο Γιώργος Κουλουλίας, αφού ήξερε ότι σε κάθε φυτό έπρεπε να συµπεριφερθεί διαφορετικά ανάλογα µε την ανάπτυξη και την καρποφορία του. Έφυγε πλήρης ηµερών την παραµονή των Χριστουγέννων αφήνοντας παρακαταθήκη το παράδειγµα ενός αµπελουργού, που στα 98 του χρόνια, πρωτεργάτης, φύτεψε το τελευταίο στρέµµα του αµπελώνα του στην Ικαρία

Την Τρίτη 26-1-2016 έγινε στην Βουλή ενημέρωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις χρηματοδοτήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ, προκηρύχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προβολή και προώθηση των ελληνικών κρασιών σε αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ελβετίας.

Το ikariamag βρέθηκε εκεί για να θαυμάσει και να δοκιμάσει από κοντά τις καλόγουστες προσπάθειες παραγωγών που γίνονται πια σε όλη την Ελλάδα και τόσο πολύ της έχει ανάγκη η χώρα μας, η οικονομία αλλά και η ψυχική μας κατάσταση. Μεράκι, αγώνας, υπέροχες παραδοσιακές και εξελιγμένες γεύσεις και μεγάλα χαμόγελα!

Είναι 98 χρόνων. Ισως και 102, δεν είναι σίγουρος. Πριν από 36 χρόνια οι γιατροί στις ΗΠΑ του είπαν ότι έχει έξι μήνες ζωής. Σήμερα ο Σταμάτης Μωραΐτης ζει στην Ικαρία και περιγράφει το μυστικό της (δικής του) μακροζωίας.

Εγώ που λέτε, από κρασιά δεν ξέρω. Ξέρω ότι πίνω αυτά που μου αρέσουν, αυτά που είναι γευστικά και ταιριάζουν με νόστιμα τυριά, ενίοτε με απλά πατατάκια και φιστίκια και πάντα με καλή παρέα. Αν βάλεις ένα καλό κρασί δίπλα σε ένα κακό, θα σου πω ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό.

Κάθε χρονιά παρακολουθούμε τα αμπέλια τα δικά μας και των συνεργαζόμενων παραγωγών ,με στόχο να συλλέγουμε τα καλύτερα σταφύλια με την επιθυμητή ωρίμανση για να έχουμε την δυνατότητα να δημιουργούμε πρώτης ποιότητας κρασιά.

Η Οινοποιία Αφιανές, που δεσπόζει στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Ικαρία, παράγει μερικά εξαιρετικά ελληνικά κρασιά βασισμένα σε δύο ποικιλίες σταφυλιών, το φωκιανό και το μπεγλέρι.

Σελίδες