Βρισκόμαστε στην Ικαρία γύρω στις 25 του Αυγούστου. Σχεδόν έτοιμος για αποχώρηση από το νησί, όταν καθήμενος στην άκρη του “Μεσακτή Beach Bar” και απολαμβάνοντας τον καφέ μου βλέπω τον -επί χρόνια αυτοεξόριστο στα βουνά της Ικαρίας- φίλο μου Χριστόφορο Κουρτέση να δαμάζει τα κύματα με το S.U.P του.
Ήξερα ότι από τη στιγμή που θα έβγαινε, θα μπλέκαμε, με την επιστροφή μου στην Αθήνα να ακυρώνεται. Και κάπως έτσι έγινε.
Βγήκε, με είδε, ήρθε προς το μέρος μου, με κέρασε κάτι μπύρες και έπειτα φύγαμε για Ρέμπελο. Εκεί, αφού γεμίσαμε καλά-καλά το κεφάλι μας αλκοόλ, μου εξήγησε το σχέδιό του.Θα με απήγαγε (καμία αντίρρηση), μαζί με έναν φίλο Dj (George Souland) και την Dj του μαγαζιού, μια όμορφη ξανθιά ραστού (Pennika) και θα μας πήγαινε στο Βασίλειο Καψάλι (όπως το αποκαλούσε όλο το βράδυ) για τρύγο αρχικά και έπειτα να πατήσουμε.
Παρενθεσούλα, και ο Χριστόφορος εκτελεί χρέη Dj με το όνομα Cortez, εξού και ο τίτλος μας “Κρασί στην Ικαρία, παρέα με τρεις Djs”. Δικαίωμα να αρνηθούμε μες στην παραζάλη μας δε μας πολυ-άφησε, οπότε την επομένη μαζευτήκαμε οι τρεις Djs κι εγώ (όλοι με hangover) με σκοπό να φτιάξουμε πράμνειο οίνο!
Πρώτο step ο τρύγος
Απαραίτητα αξεσουάρ: καφάσι ή κουβάς, καπέλο και ένα μαχαιράκι. Εύκολη δουλειά αρκεί να υπάρχουν αρκετά χέρια και μια καλή κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη, κατά προτίμηση, να μαγειρεύει όσο εσείς εργάζεστε (ευχαριστούμε Ειρηνούλα για τις πατάτες σου).
Αφού τελειώσαμε τον τρύγο απλώσαμε τα σταφύλια μας σε μια γραφική μυλόπετρα, κοντά στο πέταλο οπού θα πατούσαμε για να λιαστούν για τρεις μέρες. Τη διαδικασία αυτή “λιάσιμο” την κάνουμε έτσι ώστε να ανέβουν τα γράδα και τα σάκχαρα του οίνου μας με σκοπό να βγει δυνατότερος και γλυκύτερος.
Μόλις τελειώσαμε το Step 1 καθίσαμε στο μαγευτικό ομολογουμένως Καψάλι, φάγαμε, ήπιαμε και κατηφορίσαμε για διασκέδαση στο γιαλό. Εκεί αράξαμε τις επόμενες τρεις μέρες οπού έπειτα από αρκετά φαγοπότια, ‘ρεμπελιές’ και λίγο Surf-S.U.P ανηφορίσαμε ξανά για το βασίλειο ώστε να προχωρήσουμε στο step 2 το πάτημα.
Στο πέταλο εγώ και η Pennika, ο κλε (Χριστόφορος) τρυγούσε παράλληλα τα εναπομείναντα σταφύλια και ο 3οςDjτης παρέας (Souland) στις γύρω δουλειές υπεύθυνος:
1) να μη φρακάρει το σουρωτήρι από το πέταλο στη βιτίνα (πρέπει να γίνεται ένα κάποιο σούρωμα του μούστου από κλαδιά, τσάμπουρα, κουκούτσια, κ.α)
2) να μας προμηθεύει με σταφύλια από τη μυλόπετρα στο πέταλο.
Αφού τελείωσε τον τρύγο, ήρθε για βοήθεια ο κλε μες στο πέταλο και σε μία ώρα μέσα τα είχαμε πατήσει όλα (η αλήθεια είναι ότι η Pennika και εγώ το διασκεδάσαμε λίγο παραπάνω από ό,τι δουλέψαμε) και είχαμε πετρώσει τα τσάμπουρα (για καλύτερο στράγγισμα).
Τέλος μεταγγίσαμε το μούστο από τη βιτίνα σε βαρέλια και τα τσάμπουρα σε μπετόνια (με σκοπό να τσιπουροβγάλουμε μες το μήνα).
Πλέον ο μούστος μας βρίσκεται αποθηκευμένος σε κλειστό-δροσερό μέρος οπού αναμένουμε την ολοκλήρωση του βρασίματός του και τη μετατροπή του σε Chateau de Kapsali γύρω στον Γενάρη
Νάσος Κρητικός
frapress.gr