Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 9/9/2013 και κατά τη συζήτηση του θέματος της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων και τον περιορισμό τους στα νησιά μας ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο έκανε εν συντομία την παρακάτω τοποθέτηση:
«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σήμερα αλλά υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και απλά οι κυβερνήσεις το έκρυβαν κάτω από το χαλί. Αφορά στο ζήτημα της κτηνοτροφίας στα νησιά μας, ένα τομέα μεγάλης σημασίας για την οικονομική ζωή του τόπου μας. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που ισχύει από το 2009 δεν είναι επιλέξιμες οι δασικές εκτάσεις για βοσκή, προφανώς όμως άλλος είναι ο χαρακτήρας των δασικών εκτάσεων στην κεντρική Ευρώπη και άλλος στα νησιά μας. Στα νησιά μας χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις βελανιδιάς και πρίνων, που πάντα χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοποι. Σημειώνω ότι εάν γίνει βόσκηση με ορθολογικό τρόπο και έλεγχο από τις δασικές υπηρεσίες ακόμα και σε πευκοδάση τότε η βόσκηση αποτελεί μέθοδο προστασίας των δασικών εκτάσεων.
Δυστυχώς βλέπουμε και πάλι σπασμωδικές κινήσεις επίλυσης του ζητήματος με πρωτοβουλία των «ηρωικών» υπουργών και μεγαλοσυνδικαλιστών. Μυαλό δεν βάζουμε, καθώς τόσα χρόνια με αυτές τις τακτικές φτάσαμε εκεί που είμαστε σήμερα, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ δηλώνουν τις ίδιες εκτάσεις για να λαμβάνουν διπλές και τριπλές επιδοτήσεις.
Η ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων των νησιών μας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα και για τους Δήμους που είναι κυρίως υπεύθυνοι για την διαχείρισή τους. Προβλήματα στον τρόπο σύνταξης της κατάστασης νομής, προβλήματα γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, προβλήματα με τις χρήσεις γης, προβλήματα με τις μισθώσεις, με την αναγνώριση των αγροτεμαχίων και κυρίως προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβόσκηση, την ποιότητα παραγωγής και την κακή οικολογική κατάσταση των βοσκοτόπων. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα χαοτικό μοτίβο που κανείς δεν έχει τον έλεγχο και βεβαίως πάνω σε μια τέτοια βάση δεν μπορεί να σχεδιαστεί μια σοβαρή αγροτική πολιτική. Και πάνω σε όλα αυτά η ένταξη πλέον των βοσκοτόπων ως επιλέξιμες εκτάσεις στην νέα ΚΑΠ χτυπάει το καμπανάκι για την διερεύνηση άμεσων λύσεων.
Για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μας είναι σημαντικό λοιπόν να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της σύνταξης του δασολογίου και να αποσαφήνιση των χρήσεων γης (τι είναι δάσος και τι όχι). Απαιτείται η καταγραφή των προβλημάτων, των ιδιαιτεροτήτων και των περιορισμών βόσκησης πχ καταστροφές, πυρκαγιές, υλοτόμηση, αποκατάσταση – αναβλάστηση εκτάσεων κλπ. Είναι σημαντική η θέσπιση και προώθηση πρακτικών βελτίωσης των βοσκοτόπων και κανόνων αειφορικής διαχείρισης για την βελτίωση της οικολογικής τους κατάστασης, η καταγραφή αγροτικών ζώων και εκτάσεων και ενσωμάτωση στοιχείων πυκνότητας βόσκησης και βοσκοικανότητας στην διαχείριση των βοσκοτόπων. Απαιτείται η ενσωμάτωση προγραμμάτων και πρακτικών καταπολέμηση της υπερβόσκησης και η εκπόνηση μελετών βοσκοϊκανότητας και αντίστοιχων επιστημονικών πρακτικών που θα αποτελέσουν βάση για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την διαχείριση των βοσκοτόπων των νησιών μας.
Είναι σημαντική η επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας σήμερα και όλοι συμφωνούμε σε αυτό αλλά πρέπει να κοιτάμε και το μέλλον για τη διασφάλιση των προϊόντων μας και τους εισοδήματος των κτηνοτρόφων.»