ΙΚΑΡΙΑ: Να συστηθούμε ξανά

Θα έχεις βρεθεί σίγουρα σε κάποιο από αυτά. Είναι μικρά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στο νησί. Από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο και συλλόγους που αντλούν από το παρελθόν, προσπαθώντας να δουν το μέλλον με μια φρέσκια μάτια, με μικρής κλίμακας αλλά υψηλής αισθητικής πολιτιστικά δρώμενα. Εκθέσεις, εικαστικά, σεμινάρια, ιδιαίτερες μουσικές βραδιές ακόμα και μικρά πανηγύρια με χαρακτήρα, ποιότητα και αναδεικνύοντας σε όλα αυτά κατά βάση, αλλά όχι μόνο, το δικό μας καλλιτεχνικό δυναμικό και κουλτούρα. Όπως τέτοιο είναι το Φεστιβάλ ΙΚΑΡΟΣ, που χρόνια τώρα κάνει υπέροχες εκδηλώσεις. Όπως το ίδιο συμβαίνει και στο γνωστό οινοποιείο των Ραχών με μοναδικές βραδιές για τους επισκέπτες. Αλλά και αλλού, με τον Σύλλογο των Βρακάδων να ξαφνιάζει ευχάριστα και παλιότερα με τον Σύλλογο Κάβο Πάπα όταν οργάνωνε τα Λαγκάδια.

Από την άλλη, βλέπεις δελτία τύπου για μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, κυρίως σε νησιά και άγονες γραμμές, που θεωρούνται πολύ της μόδας, με διήμερα, τριήμερα φεστιβάλ, μαζικού χαρακτήρα και με πολλά stages λέει και graffiti και opening party και φωτιές και after party και χορηγούς και χύμα στο κύμα και ό,τι να 'ναι! Μια διάθεση να στοιβαχτεί σε έναν μικρό τόπο, που δεν έχει και τις υποδομές να υποστηρίξει τέτοια μεγέθη, ένα είδος ψυχαγωγίας δομημένο στον Αθηναϊκό τρόπο. Και πάντα βέβαια με ένα altrernative περιτύλιγμα που πάει με όλα. Σαν την coca cola.

Διαβάζοντας πως θεωρούμαστε πλέον και εμείς πολύ τρεντ προορισμός - έχουμε γίνει σου λέει ο άλλος ο μυρωδιάς, πολύ new age hype - τώρα που έχουν πάρει και τα μυαλά μας αέρα, είναι θέμα χρόνου τέτοιου τύπου φεστιβάλ μεγάλης κλίμακας, να κάνουν την εμφάνιση τους και κάτω. Θα πεις γιατί όχι. Καλοκαίρι θα είναι, μια χαρά, χαβαλές. Να 'χαμε να λέγαμε. Μια πραγματικότητα που ήδη την ζούμε άλλωστε, όσο αφορά την μαζικότητα έως και μπαχαλοποίηση που έχουμε δημιουργήσει σε κάποια από τα πανηγύρια της  Ικαριάς και με σιγόντο, μουσικό πρόγραμμα λαϊκής αθηναϊκής πίστας, και τον καριώτικο για ξεκάρφωμα, πειραγμένο, για να γουστάρουμε ουρλιάζοντας ενώ γηπεδικά πυροτεχνήματα - πραγματικό γεγονός - ανάβουν πάνω από τα κεφάλια μας. Πρακτικές ομογενοποίησης και μιμητισμού, που και λόγω της γρήγορης εξέλιξης των πραγμάτων, υπάρχει λογικά μια αδυναμία διαχείρισης.

Όμως ξέρεις, έστω τα όποια λάθη έχουν γίνει από εμάς σε κάποιες περιπτώσεις και παρά την όποια μπούρδα γραφτεί για την Ικαρία, ό,τι στερεότυπο και αν χρησιμοποιήσουν σε διαφημίσεις, σε όποιο lifestyle και αν μας κατατάξουν, ό,τι μύθο και αν έχει κατασκευάσει ο καθένας στο κεφάλι του για το νησί,  όποιες λέξεις και new age hype και τρεντ και εναλλακτικό και Τζαμάικα του Αιγαίου και underground και surfer paradise και ό,τι άλλη σάχλα ειπωθεί, κατ' ουσίαν αυτό που χαρακτήριζε τον Καριώτη πάντα, ήταν το μέτρο. Αν το χάσουμε κάποιες στιγμές ή το έχουμε ήδη χάσει κάποιες άλλες, ίσως αυτό θα πρέπει να ανακαλέσουμε.

Και αν χρειαστεί να συστηθούμε ξανά. Κάποιοι συγχωριανοί, μας δείχνουν πώς γίνεται.

Μενέλαος Μανώλης
menelaos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Μενέλαου Μανώλη.

ikariastore banner