ΙΚΑΡΙΑ: Φάρμακα τέλος. Περάστε την πρώτη του μηνός

Στην Ικαρία  η υγεία έχει χτυπηθεί αλύπητα τα τελευταία χρόνια. Το νοσοκομείο συγχωνεύεται, οι ιατρικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται, κάποιες  ιατρικές ειδικότητες  δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο νησί.

Φέτος ήρθε από νωρίς σχετικά (το Νοέμβριο) αγροτικός γιατρός στις Ράχες. Χαρήκαμε, αισθανθήκαμε ασφάλεια -έχουμε και τόσα σχολεία πάνω- δε θα είμαστε αναγκασμένοι  φέτος να κατεβαίνουμε στον Εύδηλο για να πάμε στο γιατρό όπως άλλες  χρονιές. 

Δεν έχει χρειαστεί να πάω στο γιατρό εδώ και δύο χρόνια,  έτσι σχετικά τυχαία έμαθα αυτό που συμβαίνει από το Γενάρη στο νησί μας και έχει φέρει πολλούς συμπολίτες μας στα πρόθυρα της απελπισίας.

Με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΠΥ, στις 7 Ιανουαρίου καθορίστηκαν τα όρια στη συνταγογράφηση από τον κάθε γιατρό για το 2014. Στην περίπτωση της αγροτικής γιατρού στο Χριστό αυτό το όριο είναι στις 3000€ για ολόκληρη την περιοχή των Ραχών.

Ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, το όριο της συνταγογράφησης έχει ξεπεραστεί και στον Εύδηλο (κέντρο Υγείας) και στο Χριστό (αγροτικό ιατρείο). Οι γιατροί δεν μπορούν να γράψουν φάρμακα για τον υπόλοιπο μήνα.

Οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτοί που είναι χρόνια πάσχοντες είτε θα πρέπει να πληρώσουν για τα φάρμακά τους (κάποια φάρμακα ξεπερνούν το ποσό των πενιχρών συντάξεων του ΟΓΑ) είτε θα πρέπει να αναγκάζονται να πηγαίνουν στον Άγιο Κήρυκο (τρεις ώρες διαδρομή και τουλάχιστον 25€ βενζίνη ή 50€ ταξί) χωρίς μάλιστα να είναι σίγουρο ότι και εκεί θα έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης. Πάντα βέβαια υπάρχει και η άλλη επιλογή∙ να μείνουν οι διαβητικοί χωρίς ινσουλίνη, οι καρδιοπαθείς χωρίς φάρμακα περιμένοντας ένα θαύμα.

Το μέτρο είναι όχι απλά εξοντωτικό αλλά θανατηφόρο για την Ικαρία. Οι γιατροί  κάνουν ό,τι μπορούν αλλά βρίσκονται  κι αυτοί σε αδιέξοδο. Πολλοί συμπολίτες μας στρέφουν το θυμό, την απελπισία και την απόγνωσή τους στους γιατρούς.

Ήρθε μια στιγμή που όλοι πρέπει να είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι. Γιατί είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Μαρίνα Λαγού
marina.lagou@gmail.com

- Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Διαμαρτυρία στις Ράχες Ικαρίας για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Μαρίνας Λαγού.